Wat is een gezond dieet?

Een gezond afslankdieet bestaat uit voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Ze helpen je ook om je langer verzadigd te voelen en minder calorieën te eten. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die goed passen in een gezond afslankdieet zijn:

  • Kipfilet: rijk aan eiwitten die je spierweefsel beschermen en je hongerhormonen remmen.
  • Eieren: ook rijk aan eiwitten en bovendien vol met vitamines, mineralen en antioxidanten uit het eigeel.
  • Groente: laag in calorieën, maar hoog in voedingsstoffen. Ze bevatten ook veel water en vezels die je spijsvertering verbeteren.
  • Noten: een goede bron van omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen. Ze bevatten ook veel vezels die je een vol gevoel geven.
  • Fruit: bevat natuurlijke suikers, maar ook veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Twee porties fruit per dag kunnen prima in een gezond afslankdieet1.
  • Peulvruchten: een goede plantaardige bron van eiwitten en vezels. Ze bevatten ook veel ijzer, foliumzuur en andere belangrijke voedingsstoffen.
  • Vette vis: bevat veel omega 3-vetzuren die goed zijn voor je hart, hersenen en huid. Ze zijn ook rijk aan eiwitten en vitamine D.

Naast het kiezen van de juiste voedingsmiddelen, zijn er ook andere tips die je kunnen helpen om verantwoord af te vallen, zoals:

  • Sla het ontbijt niet over. Het zorgt voor de benodigde energie voor de dag en voorkomt dat je later gaat snacken.
  • Eet niet meer twee uur voordat je gaat slapen. Je lichaam verbrandt dan minder calorieën en slaat meer vet op.
  • Vermijd snacken als je tv kijkt of verveeld bent. Vervang koekjes en andere snacks door fruit of een handje noten.
  • Gebruik honing in plaats van suiker als zoetstof. Honing is natuurlijker en bevat meer voedingsstoffen dan geraffineerde suiker.
  • Eet veel groenten bij elke maaltijd. Ze vullen je maag en leveren veel vitamines en vezels.
  • Gebruik yoghurt of olijfolie in plaats van dressings of sauzen. Ze bevatten minder calorieën en meer gezonde vetten.
  • Beweeg elke dag minstens 30 minuten. Beweging stimuleert je stofwisseling, verbrandt calorieën en verbetert je humeur.
  • Stel jezelf realistische doelen en wees geduldig. Afvallen is een proces dat tijd en inzet vergt. Wees trots op elke stap die je zet.

Ik hoop dat deze informatie je helpt om een gezond afslankdieet te volgen. Veel succes! 😊

Eten als de oermens



We worden dik, onze aderen slibben dicht en onze suikerspiegel stijgt. Wetenschappers van over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar hét antwoord op steeds vaker voorkomende welvaartsziektes als zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten.

Meer bewegen en gezonder eten is de remedie.

Alleen zijn voedingswetenschappers er nog niet uit wat nu precies gezond eten is.

De meeste studies mikken op effecten van afzonderlijke voedingsstoffen. Maar het gaat juist om het geheel, zo is de opvatting die momenteel meer en meer opgang maakt.

De basis van de oerdis ligt, anders dan bij de laatste dieethypes, in serieus wetenschappelijk onderzoek. De eerste studies naar het oerdieet laten gunstige effecten zien op de gezondheid.

Download volledig artikel: eten als de oermens

Je vindt dit dieet ook terug in Alle Diëten

5 tips die je helpen deze week 5 kilo af te vallen



Ruim de helft van de volwassenen heeft te maken met overgewicht. Bovendien neemt het percentage overgewicht (inclusief obesitas) toe naarmate men ouder wordt. Mensen van 65 jaar en ouder zijn veel te zwaar. Over het algemeen zijn vooral mannen te zwaar.

Afvallen is dan ook een bezigheid waar veel mensen zich mee bezig houden. Daar wordt handig op ingespeeld, want diëten zijn er in overvloed.

In Alle Diëten vind je er maar liefst 39!

En zoals je in Alle Diëten kan lezen, zijn er goede, minder goede en slechte diëten.

In de brochure in bijlage vind je alvast enkele tips om snel wat kilo’s kwijt te geraken.

5-Tips-Die-Je-Helpen-Om-Deze-Week-5-Kilo-Af-Te-Vallen

Gezond koken: TIPS EN TRICKS VOOR in de keuken



Gezond koken gaat perfect samen met makkelijk, lekker en snel. Kleine en eenvoudige aanpassingen zijn vaak al voldoende.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor vetarme bouillonblokjes en de aangegeven hoeveelheid te halveren bespaar je al meteen
op vet en zout.

Bovendien zijn ze ook veel sneller in gebruik dan zelf verse bouillon te maken. Heb je even geen tijd om te koken en kies
je voor een kant-en-klaar gerecht, probeer er dan toch zoveel mogelijk een gezonde toets aan toe te voegen. Meng  bijvoorbeeld een pakje voorgesneden spaghettigroenten onder de spaghettisaus of leg wat extra tomaten, (diepgevroren) champignons of raketsla op de pizza.

Meer tips over gezond koken vind je deze brochure: 12_FolderGezondKoken

Eet je fris: verfrissende voeding



Het is nu al een paar weken behoorlijk warm en we zijn eigenlijk onvoldoende voorbereid op zo'n hittegolf. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat onwel wordt tijdens een hittegolf. Het aantal sterfgevallen is tijdens een hittegolf schrikbarend hoog. Er overlijden 10 tot 20% meer oudere mensen en chronisch zieken dan in zomers zonder hittegolf. Goed om weten dat gepaste voeding kan helpen om een hittegolf goed door te komen.

Kinderen kunnen zelfs in het ziekenhuis belanden als gevolg van oververhitting en uitdroging tijdens een hittegolf. Bezoekers van grootschalige evenementen in de buitenlucht (zoals concerten, braderieën) moeten ook oppassen dat ze niet beroerd worden door de warmte. 

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers, en daarbij ook meer hittegolven. Kiest u tijdens zo’n hittegolf de juiste voeding dan komt u koel en fris de dagen door. 

Onze verkoelende voedingtips

Vocht: 
Drink regelmatig bronwater (2 – 2 ½ liter), ook als u geen dorst heeft. Vermijd het drinken van alcohol, koffie, thee en drankjes die suiker bevatten. Weet u dat al deze dranken juist vocht úit uw lichaam onttrekken? Ze maken dat u zich eerder warmer dan koeler voelt.

Voeding:
Weet u dat u het van sommige voedingsmiddelen koud of juist warm krijgt? Dit komt, omdat voeding zoals dat heet een bepaalde ‘thermische waarde’ heeft. Deze thermische waarde bepaalt of u het koud of warm krijgt. Een hele simpele en goede manier is na de maaltijd even voelen of uw vingertoppen warm of koud worden. Na een lekkere watermeloen voelen ze al snel koud aan. Eet u vlees van de barbecue dan zullen ze warm aanvoelen.

Groenten met een verkoelende werking zijn: komkommer, tomaat, witlof, andijvie, avocado, radijs, sla.
Vers fruit: aardbeien, ananas, banaan, bessen, kiwi, meloen, peer zijn ook heel verkoelend.

Hier vind je een lijst met Verkoelende voeding (bron: ‘t Went zo’n element).

Algemene hittegolf-tips

Bescherming: draag een hoedje of petje, een zonnebril en licht gekleurde kleding tegen de felle zonnestralen. Smeer u (en uw kinderen) ook goed in met zonnebrandcrème (minstens factor 20 of hoger)
Koelte: ga niet in de felle zon zitten, zoek liever de schaduw op (onder een zonnescherm of parasol)
Rust: voorkom inspanning tijdens de hete uurtjes (tussen 12.00 en 15.00 uur)

1 op 10 kinderen heeft last van overgewicht: doe er iets aan!



Gezond eten om goed te groeien: Tips en tricks voor kids van 6 tot 12

Jonge kinderen zijn niet te stoppen. Een hele dag lopen, klimmen, ravotten, …
En tussendoor groeien ze loeihard. Om dat allemaal te kunnen, hebben ze een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding nodig. 

Jong geleerd

Een gezonde voeding van jongs af aan vermindert de kans op overgewicht en andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en osteoporose op latere leeftijd. De eetgewoonten die je als kind aanleert, bepalen bovendien in sterke mate je latere voedingspatroon. Ouders hebben wellicht de grootste invloed op het eetgedrag van hun kinderen. Goede eetgewoonten aanleren maakt daarom best van bij de start deel uit van de opvoeding. Nog geen goede cijfers voor gezond eten Naarmate kinderen ouder worden, willen ze meer zelf beslissen wat ze eten. Op school leren ze over een gezonde voeding.

Maar ook bij kinderen is weten nog niet eten. Lagere schoolkinderen maken nagenoeg dezelfde voedingsfouten als volwassenen: ze eten te vet en te zoet en ze nemen te weinig  groenten, fruit, melk en melkproducten. Een op tien kinderen heeft last van overgewicht. Dat is niet goed voor hun gezondheid, nu en later.

Hocus pocus…

Neen, een magisch recept om kinderen gezond te doen eten bestaat niet. Er zijn wel enkele vuistregels die ouders kunnen helpen bij de opvoeding van hun kind tot een gezond eetgedrag.

Lees er meer over in deze handige brochure : Gezond eten voor kinderen

Lijnvriendelijke voeding (brochure)



TIPS EN TRICKS VOOR EEN GEZOND GEWICHT.

Te zwaar zijn is niet gezond, dat weten we allemaal. Wie kampt met overgewicht heeft op termijn meer kans op suikerziekte, harten vaatziekten en kanker.

Zwaarlijvigheid kan bovendien vlot bewegen bemoeilijken.

Een gezond gewicht nastreven is geen straf. Het is zorg dragen voor jezelf.

Of je nu enkele kilootjes te veel wil wegwerken of gewoon op gewicht wil blijven, de basisregels zijn dezelfde.

Evenwichtig eten en voldoende bewegen bieden op termijn de beste garantie op een gezonde lijn en een goede gezondheid.

Strenge en eenzijdige diëten zijn niet alleen een aanslag op je humeur maar ook op je lichaam. De actieve voedingsdriehoek vormt de beste leidraad voor een lijnvriendelijke voeding.

Lees er meer over in deze brochure : 14_FolderLijnvriendelijk

Eet je slim: versterk je brein door juiste voeding



Onderzoek wijst uit dat wat je eet zeer een grote invloed heeft op het functioneren van je brein, zowel in goede als slechte zin. Wat je eet kan je zelfs helpen om dementie en Alzheimer te voorkomen en te vertragen.

Uit het onderzoek komen volgende tips voor een gezonde Breinvoeding

Vis
Vis wordt terecht al lang aangeduid als brein voedsel. Studies wijzen uit dat vrouwen die vette vis als zalm eten in de laatste fase van de zwangerschap, babies krijgen die beter scoren op cognitieve taken.
Omega-3 vetzuur DHA is in deze fase nodig om neuronen en verbindingen te creeren. Een lage concentratie DHA wordt gerelateerd aan verhoogde kans op Alzheimer en geheugenverlies op latere leeftijd. Deze stoffen worden niet geproduceerd door het lichaam, dus moeten door voedsel verkregen worden, dan wel via supplementen. In 2006 vond Tufts University dat mensen die drie keer per week vis eten een hogere concentratie DHA in hun bloed hadden, maar ook 39% minder kans hadden op Alzheimer. Dus, eet twee keer per week vis.

Volkoren
Het brein kan niet functioneren zonder energie, die in de vorm van glucose in het bloed naar de hersenen wordt getransporteerd. In plaats van suikers te eten zorg ervoor dat je volkoren producten kiest met een laag GI-gehalte (glycemische index). Voedsel met een lage GI-index geven langzamer en stabieler glucose af, waardoor je de hele dag mentaal alert en scherp blijft. Dus eet zoveel mogelijk volkoren brood, pasta en andere volkorenproducten. 

Broccoli, Spruiten, Spinazie
Bladgroenten als broccoli, spruiten en spinazie zijn van vitaal belang. Zelfs in een vroege levensfase bij vijf of zes maanden hebben babies de ijzervoorraad waarmee ze geboren werden opgebruikt en hebben ze ijzer nodig uit voedsel en supplementen om de ontwikkeling van het brein te bevorderen. Onderzoeken tonen aan dat tien procent van de vrouwen bloedarmoede heeft, en dat dit leidt tot verminderd leren, geheugen en concentratie. Gelukkig herstelt zich dit weer bij het aanvullen van ijzer. IJzer vind je ook in bonen, vlees en soja.  Daarnaast is broccoli een bron van vitamine K, waarvan bekend is dat het je cognitieve functies verbetert. Een 25 jaar lang onderzoek van Harvard Medical School onder 13.000 vrouwen toonde aan dat vrouwen die deze groene groenten aten een beter geheugen hadden op latere leeftijd. Hoe meer je hiervan eet hoe beter!

Noten
Uit onderzoek blijkt ook dat een sterke en regelmatige inname van vitamine E cognitieve acheruitgang voorkomt, in het bijzonder bij ouderen. Noten zijn een prima bron van vitamine E net als de groene groenten hierboven, maar ook asperges, olijven, zaden, eieren en volkoren producten.

Hete pepers en curry 
Hete pepers bevatten capsaicin, waarmee het een hete smaak krijgt. Capsaicin stimuleert circulatie, helpt bij de spijsvertering, opent de neusgaten en zorgt bovendien voor een geluksgevoel in het brein. 
Curry blokkeert het vormen van beta-amyloid 'plak' en zorgt voor minder vatenvernauwend cholesterol, wat de bloedtoevoer naar het brein vermindert. Een van de kruiden in een curry schotel is Turmeric, familie van gember. Turmeric is rijk aan curcumin, een samenstelling die volgens experts van University of California Los Angeles Alzheimer's Disease Research Center in staat is om Alzheimer te voorkomen en af te remmen. 

Groenten
Groenten zorgen voor glucose voor het brein, en de vezels die ze bevatten zorgen voor langzame opname van glucoses. Daarmee ontstaat een stabiel niveau van energie, alertheid en concentratie.

Extra zuivere olijfolie
Extra vergine olijfolie is rijk aan oleocanthal, een samenstelling die gevaarlijke ADDLs uitschakelt. ADDLs (amyloid B-afgeleide diffusible ligands) zijn Alzheimer stimulerende proteinen die giftig zijn voor het brein. In de eerste fase van Alzheimer plakken ADDLs vast aan brein cellen zodat deze niet meer met elkaar kunnen communiceren, waardoor geheugenverlies ontstaat. Volgens onderzoek van Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, kan extra vergine olijfolie een krachtig wapen zijn tegen ADDLs.

Koffie 
Het zwarte goud waarop de planeet draait had een slechte reputatie. Een Finse studie onder 1.400 koffiedrinkers toonde aan dat mensen die drie tot vijf kopjes per dag drinken, na hun 40e levensjaar tot 65 procent minder kans liepen op Alzheimer dan mensen die minder dan 2 kopjes per dag dronken. De onderzoekers geloven dat caffeine in koffie en de antioxidanten voor deze effecten zorgen.

Appels
Appels zorgen voor verminderde 'vrije radicalen'. Ze zijn een bron van quercetin, een antioxidant die je brein cellen beschermt. Onderzoekers van Cornell University ontdekten dat quercetin brein cellen beschermt tegen aanvallen van vrije radicalen op de buitenste delen van neuronen, wat uiteindelijk tot cognitieve achteruitgang leidt. Eet je appels met schil, want daar bevindt zich het meeste quercetin.

Chocola
Chocola is goed voor je ziel, maar houdt ook je brein scherp. Een studie in  2009 van Journal of Nutrition vond dat 30 gram chocola per dag al bescherming biedt tegen ouderdoms geheugen verlies. Volgens onderzoekers zorgt de stof polyphenol in cacao voor meer bloedtoevoer naar het brein.

Tot zover de lijst van voedingsproducten die je brein gezond houden. Gelukkig staat er niet alleen saai voedsel tussen, maar ook dingen die we lekker vinden, dus eet lekker en eet je brein gezond!
Omdat het vaak lastig is voldoende belangrijke stoffen uit je voeding te halen kun je dit aanvullen met supplementen.

 

Gezonde voeding tijdens de examens



"Tijdens de examens hebben studenten wat anders aan hun hoofd dan gezond eten. Bovendien hebben ze dikwijls geen tijd of gewoon geen zin om te eten."

Klinkt logisch maar is ze ook terecht? Neen. Het belang van een evenwichtige en gevarieerde voeding, ook tijdens de blok en de examens, wordt vaak onderschat. Voldoende eten is één van de basisvoorwaarden om zich goed te kunnen concentreren. Wie te weinig eet en drinkt, voelt zich slap en suf. De hersenen hebben dagelijks een gezonde portie energie nodig om optimaal te kunnen werken. Wie daarentegen schranst en de maag overlaadt, voelt zich ongemakkelijk en loom en kan zich evenmin goed concentreren. Daarnaast kan een tekort aan vitaminen en mineralen leiden tot vermoeidheid, concentratiestoornissen en prikkelbaarheid.

Zijn supplementen nodig?

Vitamine- en mineralensupplementen hebben alleen een gunstig effect wanneer er in het lichaam een tekort is aan deze stoffen. Wie gevarieerd eet (zie de voedingsdriehoek) en voldoende groenten en fruit neemt, heeft over het algemeen geen tekorten en zal dan ook geen baat hebben bij het gebruik van supplementen. Er bestaat voorlopig nog geen wondermiddel voor het geheugen.
 

13 Nuttige voedingstips

1. Neem 3 lichte maaltijden per dag en regelmatig iets lekker en licht tussendoor zoals een potje yoghurt, een stuk fruit, een vezelkoek. Op die manier blijft je energievoorziening op peil. 

2. Leef je op zoet (frisdranken, snoep, koek, enz.), dan vertoont je bloedsuiker pieken en dalen waardoor je stemming snel kan wisselen en je je uiteindelijk onrustig of opgejaagd gaat voelen. Zodra je bloedsuiker te laag wordt, krijgen je hersenen onvoldoende energie wat nefast is voor je concentratie. 

3. Haal je energie bij voorkeur uit graanproducten zoals bruin of volkorenbrood, müsli of andere ontbijtgranen, havermout, aardappelen, deegwaren en rijst. 

4. Groenten en fruit zijn een bron van gezondheid. In de zomer kunnen ze ook voor de nodige verfrissing zorgen in de vorm van een heerlijke salade of een gekoelde fruitsla.

5. Drink voldoende water (1,5 liter per dag). Het minste tekort aan vocht kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale mogelijkheden. 

6. Een zware en vette maaltijd verteert trager en geeft je een loom gevoel. Idem voor vetrijke tussendoortjes zoals chocolade, chips, gebak e.d. Pas op, deze producten zijn niet verboden. Als je opkikkert van een stukje chocolade, neem dan ook een stukje chocolade. Verorber echter geen pak chocolade want dit kan je nadien slecht bekomen. 

7.Is er in de buurt iemand die je graag wil helpen, maak er dan gretig gebruik van. Een fruitsalade heeft vaak meer succes dan een stuk fruit op zich; vers gemaakte met rauwkost gegarneerde boterhammen of broodjes smaken beter dan een in aller haast dicht geplooide boterham met iets ertussen; een kop yoghurt met vers gesneden fruit geeft je weer wat energie; van een ijskoele milkshake, nu eens met banaan, dan eens met rode vruchten, kikker je helemaal op; een kopje thee met iets lekker erbij verzet even je gedachten. 

8. Maak van elke maaltijd een ontspanningsmoment en neem er voldoende tijd voor. Eet niet tussen je boeken. 

9. Eet 's avonds niet te veel en niet te laat omdat dit tot een slechte en onrustige slaap kan leiden. Een goede nachtrust is belangrijk. 

10. Vermijd alcohol overdag. Je gaat er niet helder van denken. Eén glaasje voor het slapen kan je eventueel helpen ontspannen. 

11. Cafeïnerijke dranken zoals koffie, coladranken en allerhande "energy"-drinks zijn gegeerd tijdens de blok omdat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt de waakzaamheid waardoor je beter en langer kan studeren. Je wordt er echter niet slimmer van.  De keerzijde van de medaille is dat cafeïne verslavend werkt. Je hebt er steeds meer van nodig voor hetzelfde effect en zodra er geen cafeïne meer beschikbaar is, gaan je prestaties er al snel onder lijden. Te veel koffie is bovendien niet goed voor de gezondheid. Overmatig gebruik kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen. 

12. Wat de cola- en andere cafeïnehoudende dranken betreft, zij bevatten over het algemeen ook veel suiker. Gebruik koffie en andere caffeïnebevattende dranken steeds met mate (4 koppen per dag). Zo vermijd je dat de eventuele nadelen groter worden dan de voordelen.  Stop ook 's avonds met het drinken van koffie. Een goede nachtrust is essentieel voor wie de volgende dag, dagen en weken nog flink moet studeren. 

13. Thee, die veel minder cafeïne bevat, zou eveneens de stemming en de concentratie verbeteren. Een kopje thee meer kan over het algemeen minder kwaad dan te veel koffie. Een wolkje melk in de thee zou het gunstige effect bovendien nog versterken.

Zo als je deze voedinstips volgt dan gaat het studeren wellicht al een beetje vlotter. In ieder geval veel succes met jullie examens.

 

Whole 30 dieet: hoe zit dat nu?



Met het zogenaamde ‘Whole30 Program’ heeft de wereld er een nieuw, hip dieet bij of toch niet?

De whole30 is afgeleid van het paleo principe en is hier in weze een strengere versie van. Maar zoals Melissa en Dan zelf zeggen: ‘We maken ons niet druk over wat onze voorouders wel of niet zouden hebben gegeten. Het gaat er puur om welke voedingsmiddelen gezond of minder gezond zijn.”

Tijdens het dieet mag je wel vlees, vis, eieren, heel veel groenten, fruit en gezonde vetten uit oliën, noten en zaden eten. Aanhangers van het dieet zeggen dat je – naast gewichtsverlies – meer energie hebt na vier weken, beter slaapt en kortom gelukkiger bent. Daarnaast zou je niet meer naar ongezonde tussendoortjes verlangen en zou je metabolisme en je immuunsysteem een boost krijgen.

Voordelen

De reacties van voedingsdeskundigen zijn verdeeld, zo beweren sommigen dat het dieet kan helpen om intoleranties op te sporen. “Whole30 Program is een eliminatiedieet”, zegt David Katz, verbonden aan de universiteit van Yale. “Door sommige voedingsmiddelen achterwege te laten en pas na een tijd weer toe te voegen, kan je ontdekken of je intoleranties hebt en je symptomen verzachten”, klinkt het in een reactie in Time. Experts vinden het ook een voordeel dat het dieet dicteert dat we moeten afkicken van ‘slechte stoffen’ zoals suiker.

Volgens kenners zijn er echter meer nadelen, zo houdt het dieet geen rekening met de gezondheidsgeschiedenis van een man of vrouw en helpt het mensen na niet genoeg om opnieuw een normaal voedingspatroon op te bouwen. Diëtiste Tanja Callewaert van Het Dieethuis is duidelijk. “Test jezelf niet op allergieën of intoleranties. Je doet meer kwaad dan goed. Het is mogelijk dat verschijnselen zoals een opgeblazen gevoel verdwijnen, maar op termijn krijg je te maken met andere tekorten die je immuunsysteem kunnen aantasten”, klinkt het.

Gezonde interactie

“In het beste geval is het een sein dat je klaar bent voor een nieuwe levensstijl. Zwart-wit denken is nooit gezond. Een maand is een lange periode om essentiële voedingsmiddelen zoals zuivel te schrappen”, zegt ze. De truc om gezond te leven is de juiste combinaties binnenkrijgen en zo optimaal vitaminen en mineralen op te nemen. Wie bepaalde middelen van zijn menu schrapt, saboteert de interacties van voedingsmiddelen die nodig zijn om goed te functioneren.

Callewaert voegt eraan toe dat het idee achter het dieet, gebaseerd op het paleoprincipe, in haar ogen fout is en een ziektebeeld creëert. “Het focust op de voedingsmiddelen die mensen vroeger hadden en suggereert dat ons lichaam is gebouwd om het daarmee te doen, maar het is wel zo dat oermensen vaak niet ouder werden dan dertig.”