Wat is een gezond dieet?

Een gezond afslankdieet bestaat uit voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Ze helpen je ook om je langer verzadigd te voelen en minder calorieën te eten. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die goed passen in een gezond afslankdieet zijn:

 • Kipfilet: rijk aan eiwitten die je spierweefsel beschermen en je hongerhormonen remmen.
 • Eieren: ook rijk aan eiwitten en bovendien vol met vitamines, mineralen en antioxidanten uit het eigeel.
 • Groente: laag in calorieën, maar hoog in voedingsstoffen. Ze bevatten ook veel water en vezels die je spijsvertering verbeteren.
 • Noten: een goede bron van omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen. Ze bevatten ook veel vezels die je een vol gevoel geven.
 • Fruit: bevat natuurlijke suikers, maar ook veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Twee porties fruit per dag kunnen prima in een gezond afslankdieet1.
 • Peulvruchten: een goede plantaardige bron van eiwitten en vezels. Ze bevatten ook veel ijzer, foliumzuur en andere belangrijke voedingsstoffen.
 • Vette vis: bevat veel omega 3-vetzuren die goed zijn voor je hart, hersenen en huid. Ze zijn ook rijk aan eiwitten en vitamine D.

Naast het kiezen van de juiste voedingsmiddelen, zijn er ook andere tips die je kunnen helpen om verantwoord af te vallen, zoals:

 • Sla het ontbijt niet over. Het zorgt voor de benodigde energie voor de dag en voorkomt dat je later gaat snacken.
 • Eet niet meer twee uur voordat je gaat slapen. Je lichaam verbrandt dan minder calorieën en slaat meer vet op.
 • Vermijd snacken als je tv kijkt of verveeld bent. Vervang koekjes en andere snacks door fruit of een handje noten.
 • Gebruik honing in plaats van suiker als zoetstof. Honing is natuurlijker en bevat meer voedingsstoffen dan geraffineerde suiker.
 • Eet veel groenten bij elke maaltijd. Ze vullen je maag en leveren veel vitamines en vezels.
 • Gebruik yoghurt of olijfolie in plaats van dressings of sauzen. Ze bevatten minder calorieën en meer gezonde vetten.
 • Beweeg elke dag minstens 30 minuten. Beweging stimuleert je stofwisseling, verbrandt calorieën en verbetert je humeur.
 • Stel jezelf realistische doelen en wees geduldig. Afvallen is een proces dat tijd en inzet vergt. Wees trots op elke stap die je zet.

Ik hoop dat deze informatie je helpt om een gezond afslankdieet te volgen. Veel succes! 😊

Eten als de oermensWe worden dik, onze aderen slibben dicht en onze suikerspiegel stijgt. Wetenschappers van over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar hét antwoord op steeds vaker voorkomende welvaartsziektes als zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten.

Meer bewegen en gezonder eten is de remedie.

Alleen zijn voedingswetenschappers er nog niet uit wat nu precies gezond eten is.

De meeste studies mikken op effecten van afzonderlijke voedingsstoffen. Maar het gaat juist om het geheel, zo is de opvatting die momenteel meer en meer opgang maakt.

De basis van de oerdis ligt, anders dan bij de laatste dieethypes, in serieus wetenschappelijk onderzoek. De eerste studies naar het oerdieet laten gunstige effecten zien op de gezondheid.

Download volledig artikel: eten als de oermens

Je vindt dit dieet ook terug in Alle Diëten

5 tips die je helpen deze week 5 kilo af te vallenRuim de helft van de volwassenen heeft te maken met overgewicht. Bovendien neemt het percentage overgewicht (inclusief obesitas) toe naarmate men ouder wordt. Mensen van 65 jaar en ouder zijn veel te zwaar. Over het algemeen zijn vooral mannen te zwaar.

Afvallen is dan ook een bezigheid waar veel mensen zich mee bezig houden. Daar wordt handig op ingespeeld, want diëten zijn er in overvloed.

In Alle Diëten vind je er maar liefst 39!

En zoals je in Alle Diëten kan lezen, zijn er goede, minder goede en slechte diëten.

In de brochure in bijlage vind je alvast enkele tips om snel wat kilo’s kwijt te geraken.

5-Tips-Die-Je-Helpen-Om-Deze-Week-5-Kilo-Af-Te-Vallen

Gezond koken: TIPS EN TRICKS VOOR in de keukenGezond koken gaat perfect samen met makkelijk, lekker en snel. Kleine en eenvoudige aanpassingen zijn vaak al voldoende.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor vetarme bouillonblokjes en de aangegeven hoeveelheid te halveren bespaar je al meteen
op vet en zout.

Bovendien zijn ze ook veel sneller in gebruik dan zelf verse bouillon te maken. Heb je even geen tijd om te koken en kies
je voor een kant-en-klaar gerecht, probeer er dan toch zoveel mogelijk een gezonde toets aan toe te voegen. Meng  bijvoorbeeld een pakje voorgesneden spaghettigroenten onder de spaghettisaus of leg wat extra tomaten, (diepgevroren) champignons of raketsla op de pizza.

Meer tips over gezond koken vind je deze brochure: 12_FolderGezondKoken

Eet je fris: verfrissende voedingHet is nu al een paar weken behoorlijk warm en we zijn eigenlijk onvoldoende voorbereid op zo'n hittegolf. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat onwel wordt tijdens een hittegolf. Het aantal sterfgevallen is tijdens een hittegolf schrikbarend hoog. Er overlijden 10 tot 20% meer oudere mensen en chronisch zieken dan in zomers zonder hittegolf. Goed om weten dat gepaste voeding kan helpen om een hittegolf goed door te komen.

Kinderen kunnen zelfs in het ziekenhuis belanden als gevolg van oververhitting en uitdroging tijdens een hittegolf. Bezoekers van grootschalige evenementen in de buitenlucht (zoals concerten, braderieën) moeten ook oppassen dat ze niet beroerd worden door de warmte. 

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers, en daarbij ook meer hittegolven. Kiest u tijdens zo’n hittegolf de juiste voeding dan komt u koel en fris de dagen door. 

Onze verkoelende voedingtips

Vocht: 
Drink regelmatig bronwater (2 – 2 ½ liter), ook als u geen dorst heeft. Vermijd het drinken van alcohol, koffie, thee en drankjes die suiker bevatten. Weet u dat al deze dranken juist vocht úit uw lichaam onttrekken? Ze maken dat u zich eerder warmer dan koeler voelt.

Voeding:
Weet u dat u het van sommige voedingsmiddelen koud of juist warm krijgt? Dit komt, omdat voeding zoals dat heet een bepaalde ‘thermische waarde’ heeft. Deze thermische waarde bepaalt of u het koud of warm krijgt. Een hele simpele en goede manier is na de maaltijd even voelen of uw vingertoppen warm of koud worden. Na een lekkere watermeloen voelen ze al snel koud aan. Eet u vlees van de barbecue dan zullen ze warm aanvoelen.

Groenten met een verkoelende werking zijn: komkommer, tomaat, witlof, andijvie, avocado, radijs, sla.
Vers fruit: aardbeien, ananas, banaan, bessen, kiwi, meloen, peer zijn ook heel verkoelend.

Hier vind je een lijst met Verkoelende voeding (bron: ‘t Went zo’n element).

Algemene hittegolf-tips

Bescherming: draag een hoedje of petje, een zonnebril en licht gekleurde kleding tegen de felle zonnestralen. Smeer u (en uw kinderen) ook goed in met zonnebrandcrème (minstens factor 20 of hoger)
Koelte: ga niet in de felle zon zitten, zoek liever de schaduw op (onder een zonnescherm of parasol)
Rust: voorkom inspanning tijdens de hete uurtjes (tussen 12.00 en 15.00 uur)

1 op 10 kinderen heeft last van overgewicht: doe er iets aan!Gezond eten om goed te groeien: Tips en tricks voor kids van 6 tot 12

Jonge kinderen zijn niet te stoppen. Een hele dag lopen, klimmen, ravotten, …
En tussendoor groeien ze loeihard. Om dat allemaal te kunnen, hebben ze een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding nodig. 

Jong geleerd

Een gezonde voeding van jongs af aan vermindert de kans op overgewicht en andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en osteoporose op latere leeftijd. De eetgewoonten die je als kind aanleert, bepalen bovendien in sterke mate je latere voedingspatroon. Ouders hebben wellicht de grootste invloed op het eetgedrag van hun kinderen. Goede eetgewoonten aanleren maakt daarom best van bij de start deel uit van de opvoeding. Nog geen goede cijfers voor gezond eten Naarmate kinderen ouder worden, willen ze meer zelf beslissen wat ze eten. Op school leren ze over een gezonde voeding.

Maar ook bij kinderen is weten nog niet eten. Lagere schoolkinderen maken nagenoeg dezelfde voedingsfouten als volwassenen: ze eten te vet en te zoet en ze nemen te weinig  groenten, fruit, melk en melkproducten. Een op tien kinderen heeft last van overgewicht. Dat is niet goed voor hun gezondheid, nu en later.

Hocus pocus…

Neen, een magisch recept om kinderen gezond te doen eten bestaat niet. Er zijn wel enkele vuistregels die ouders kunnen helpen bij de opvoeding