Eten als de oermens

We worden dik, onze aderen slibben dicht en onze suikerspiegel stijgt. Wetenschappers van over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar hét antwoord op steeds vaker voorkomende welvaartsziektes als zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten.

Meer bewegen en gezonder eten is de remedie.

Alleen zijn voedingswetenschappers er nog niet uit wat nu precies gezond eten is.

De meeste studies mikken op effecten van afzonderlijke voedingsstoffen. Maar het gaat juist om het geheel, zo is de opvatting die momenteel meer en meer opgang maakt.

De basis van de oerdis ligt, anders dan bij de laatste dieethypes, in serieus wetenschappelijk onderzoek. De eerste studies naar het oerdieet laten gunstige effecten zien op de gezondheid.

Download volledig artikel: eten als de oermens

Je vindt dit dieet ook terug in Alle Diëten

5 tips die je helpen deze week 5 kilo af te vallen

Ruim de helft van de volwassenen heeft te maken met overgewicht. Bovendien neemt het percentage overgewicht (inclusief obesitas) toe naarmate men ouder wordt. Mensen van 65 jaar en ouder zijn veel te zwaar. Over het algemeen zijn vooral mannen te zwaar.

Afvallen is dan ook een bezigheid waar veel mensen zich mee bezig houden. Daar wordt handig op ingespeeld, want diëten zijn er in overvloed.

In Alle Diëten vind je er maar liefst 39!

En zoals je in Alle Diëten kan lezen, zijn er goede, minder goede en slechte diëten.

In de brochure in bijlage vind je alvast enkele tips om snel wat kilo’s kwijt te geraken.

5-Tips-Die-Je-Helpen-Om-Deze-Week-5-Kilo-Af-Te-Vallen

De gevaren van een crash dieet

Vorig jaar had bijna de helft (49,2%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht (cijfers Volksgezondheidenzorg.info).

Het is dan ook niet zo vreemd dat zoveel mensen willen afvallen. Soms omdat ze er beter uit willen zien op het strand, maar veel vaker uit gezondheidsoverwegingen.

Het is daarom ook onbegrijpelijk dat zoveel Nederlanders een crash dieet volgen.

Een crash dieet is namelijk heel erg ongezond. Niet alleen werkt het vaak niet, en kom je meer aan dan dat je bent afgevallen na afloop van het crash dieet Een dergelijk dieet kan ook je gezondheid in gevaar brengen.

Als jij wilt afvallen, maar dat graag op een gezonde manier wilt doen zijn er betere methoden. Maar waarom is een crash dieet eigenlijk zo ongezond? In de brochure in bijlage vind je vijf redenen waarom je zo ver mogelijk moet wegblijven van een crash dieet.

De gevaren van een crash dieet schema

Gezond koken: TIPS EN TRICKS VOOR in de keuken

Gezond koken gaat perfect samen met makkelijk, lekker en snel. Kleine en eenvoudige aanpassingen zijn vaak al voldoende.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor vetarme bouillonblokjes en de aangegeven hoeveelheid te halveren bespaar je al meteen
op vet en zout.

Bovendien zijn ze ook veel sneller in gebruik dan zelf verse bouillon te maken. Heb je even geen tijd om te koken en kies
je voor een kant-en-klaar gerecht, probeer er dan toch zoveel mogelijk een gezonde toets aan toe te voegen. Meng  bijvoorbeeld een pakje voorgesneden spaghettigroenten onder de spaghettisaus of leg wat extra tomaten, (diepgevroren) champignons of raketsla op de pizza.

Meer tips over gezond koken vind je deze brochure: 12_FolderGezondKoken

Eet je fris: verfrissende voeding

Het is nu al een paar weken behoorlijk warm en we zijn eigenlijk onvoldoende voorbereid op zo'n hittegolf. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat onwel wordt tijdens een hittegolf. Het aantal sterfgevallen is tijdens een hittegolf schrikbarend hoog. Er overlijden 10 tot 20% meer oudere mensen en chronisch zieken dan in zomers zonder hittegolf. Goed om weten dat gepaste voeding kan helpen om een hittegolf goed door te komen.

Kinderen kunnen zelfs in het ziekenhuis belanden als gevolg van oververhitting en uitdroging tijdens een hittegolf. Bezoekers van grootschalige evenementen in de buitenlucht (zoals concerten, braderieën) moeten ook oppassen dat ze niet beroerd worden door de warmte. 

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers, en daarbij ook meer hittegolven. Kiest u tijdens zo’n hittegolf de juiste voeding dan komt u koel en fris de dagen door. 

Onze verkoelende voedingtips

Vocht: 
Drink regelmatig bronwater (2 – 2 ½ liter), ook als u geen dorst heeft. Vermijd het drinken van alcohol, koffie, thee en drankjes die suiker bevatten. Weet u dat al deze dranken juist vocht úit uw lichaam onttrekken? Ze maken dat u zich eerder warmer dan koeler voelt.

Voeding:
Weet u dat u het van sommige voedingsmiddelen koud of juist warm krijgt? Dit komt, omdat voeding zoals dat heet een bepaalde ‘thermische waarde’ heeft. Deze thermische waarde bepaalt of u het koud of warm krijgt. Een hele simpele en goede manier is na de maaltijd even voelen of uw vingertoppen warm of koud worden. Na een lekkere watermeloen voelen ze al snel koud aan. Eet u vlees van de barbecue dan zullen ze warm aanvoelen.

Groenten met een verkoelende werking zijn: komkommer, tomaat, witlof, andijvie, avocado, radijs, sla.
Vers fruit: aardbeien, ananas, banaan, bessen, kiwi, meloen, peer zijn ook heel verkoelend.

Hier vind je een lijst met Verkoelende voeding (bron: ‘t Went zo’n element).

Algemene hittegolf-tips

Bescherming: draag een hoedje of petje, een zonnebril en licht gekleurde kleding tegen de felle zonnestralen. Smeer u (en uw kinderen) ook goed in met zonnebrandcrème (minstens factor 20 of hoger)
Koelte: ga niet in de felle zon zitten, zoek liever de schaduw op (onder een zonnescherm of parasol)
Rust: voorkom inspanning tijdens de hete uurtjes (tussen 12.00 en 15.00 uur)

Voedingsaanbevelingen voor België

voedingsadviesDownload de zesde versie van de “Voedingsaanbevelingen voor België” . Deze versie bevat een grondige herziening van de vorige uitgave waarbij in de eerste plaats rekening wordt gehouden met nieuwe wetenschappelijke inzichten over het verband tussen voeding en gezondheid.

Recente aanwinsten in de wetenschappelijke kennis over de fysiologische effecten van en behoeften aan nutriënten gaven aanleiding tot aanpassingen en verduidelijkingen. Ten opzichte van de uitgave van 2009 zijn de verschillende hoofdstukken meer gestructureerd en wordt er voor het eerst voor praktische aanbevelingen gekozen die meteen bruikbaar zijn voor voedingsdeskundigen en verschillende professionelen binnen de gezondheidszorg. Alle hoofdstukken van deze uitgave werden grondig herzien.

Eerst wordt kort aandacht besteed aan het belang van het nutriënt in kwestie; daarna worden aanbevelingen gegeven over de dagelijkse hoeveelheid die men dient in te nemen maar ook over de maximale hoeveelheid die best niet wordt overschreden. Voor zover beschikbaar wordt de gebruikelijke inname in België van het nutriënt besproken en worden de belangrijkste voedingsbronnen van het nutriënt aangegeven.

Tot slot worden praktische aanbevelingen geformuleerd. Na elk hoofdstuk worden referenties gegeven waarop de aanbevelingen steunen en waarin aanvullende informatie kan worden gevonden.

Deze versie bevat, net als de vorige versie, aanbevelingen over energie, eiwitten, vetten, koolhydraten en voedingsvezels, water, alcohol, mineralen, sporenelementen en vitaminen.

Uitgaande van de “Voedingsaanbevelingen voor België 2009” zijn aanpassingen gemaakt op basis van de recente wetenschappelijke literatuur die over de materie is verschenen.

Er werd ook gebruik gemaakt van voedingsaanbevelingen die door expertencomité’s van andere landen zijn opgesteld en van adviezen uitgebracht door de European Food Safety Authority (EFSA). Het domein omtrent voedingsaanbevelingen is echter voortdurend in ontwikkeling en staat flink onder druk. Ten opzichte van de vorige uitgave zijn er talrijke wijzigingen aangebracht die het gevolg zijn van de evolutie van de fundamentele wetenschappelijke kennis, maar ook van het testen van deze kennis in praktische situaties gaande van individuele menselijke toepassingen (gepersonaliseerde geneeskunde) over beperkte groepen tot grote epidemiologische studies of interventies en ook van meta-analyses waarvan er de laatste jaren een veelvoud zijn uitgevoerd en gepubliceerd.

Deze uitgave is het bewijs dat er steeds nieuwe inzichten worden bekomen in de wetenschap en dat regelmatige herzieningen van concepten en andere paradigma’s meer dan ooit noodzakelijk zijn. Deze aanbevelingen zijn gericht op de algemene gezonde bevolking met als doel gezondheid te promoten en te behouden.

Binnen de algemene bevolking wordt verder aandacht besteed aan bijzondere groepen naargelang leeftijd (kinderen, ouderen) en geslacht (man, vrouw, zwangere vrouw). Deze aanbevelingen hebben betrekking op macro- en micronutriënten.

De Hoge Gezondheidsraad is er zich van bewust dat voor de vertaling ervan naar de dagdagelijkse praktijk aanbevelingen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen nodig zijn. Waar vroeger het wetenschappelijk onderzoek vooral gericht was op de invloed van voedingsstoffen op de gezondheid is men meer recent ook aandacht gaan besteden aan voedingsmiddelen en –patronen.

Bij de vertaling naar “Food based dietary guidelines” moet evenwel ook rekening worden gehouden met socio-culturele factoren die regionaal verschillend kunnen zijn. De Hoge Gezondheidsraad is zich bewust van het belang van deze omzetting van nutriënten naar ‘Food based dietary guidelines’ en hoopt daaraan in de toekomst met betrokken partners te kunnen werken.

Download: hgr_9285_avis_voedingsaanbev

Ontdek het nieuwe Atkins

Welkom bij het nieuwe Atkins, het dieet waarmee je echt resultaat gaat boeken. Starten is zeer eenvoudig. Lees in deze gids alles wat je moet weten over het Atkins dieet. Hoe je gezonder kunt gaan leven en je streefgewicht kunt  bereiken. Lees wat een laag koolhydraat dieet is, de werking ervan en wat je tijdens de verschillende fasen van het dieet kunt verwachten. Bovendien krijg je veel tips en adviezen die het afvallen een stuk makkelijker maken.

download: Atkins quick start

Het ProKal dieet

De ProKal Studie
Tot op heden nemen 63 patiënten die al 6 maanden geregistreerd zijn, deel aan de studie. Ze zijn verdeeld in 2 groepen, waarvan er 33 de PronoKal® Methode (Proteïnedieet) volgen en ze zijn al 32 weken in behandeling.
De belangrijkste bevindingen van de ProKal studie tonen aan dat het Proteïnedieet volgens de PronoKal® Methode leidt tot een gewichtsverlies en vermindering van de buikomvang die beide drie keer hoger zijn dan bij patiënten die een caloriearm dieet volgen. Bovendien verbetert de bloedsuikerspiegel en het lipidenprofiel. Eveneens is de tevredenheidsgraad van patiënten die de PronoKal® Methode volgen opmerkelijk, want 96,6% geeft aan tevreden of uitermate tevreden te zijn.
De groep onderzochte personen bestaat uit 80 patiënten van verschillend geslacht, tussen de 18 en 65 jaar, met een BMI groter of gelijk aan 30, verdeeld in twee gelijke groepen. De eerste groep, de studiegroep, bestaat uit zwaarlijvige patiënten die de PronoKal® Methode (Proteïnedieet) voor gewichtsverlies volgen. De tweede groep, de controlegroep, wordt bevolkt door zwaarlijvige patiënten die een evenwichtig caloriearm dieet volgen voor gewichtsafname, met een calorie-inname 10% lager dan het basaal metabolisme.

Download De ProKal Studie

4 pagina's

Nooit meer overgewicht!

Nooit meer overgewicht!

Mensen zijn rare wezens. Intelligent ook. De meest intelligente soort op aarde, wordt beweerd.
Waarom werken wij onszelf dan zo vaak in de nesten?
Waarom zijn we vaak zo ongezond bezig en regelmatig zo gestresst en ongelukkig?
Niet blij met ons leven en ons lichaam.
Hoe we ons leven en lichaam kunnen koesteren en voeden, daarover gaat dit boek.

En nu écht! Nooit meer overgewicht!

Nu we een grotere welvaart hebben dan ooit en vrijwel alles wat ons hart begeert binnen handbereik ligt, worden onze eisen steeds hoger. Een nog betere baan, nog mooier huis, misschien is er nog wel een leukere man of vrouw, de kinderen kunnen vast nog beter op school….

Ook op het gebied van gezondheid en geluk leggen we de lat steeds hoger.
We willen het liefst eeuwig jong, eeuwig vitaal en misschien wel eeuwig aantrekkelijk zijn.
Onvolkomenheden in ons uiterlijk zijn weg te opereren, spuiten of zuigen. Onregelmatigheden en blokkades in onze geest zijn weg te praten, te mediteren en te workshoppen.
Er zijn veel keuzes, er is veel informatie, er zijn zoveel mogelijkheden.
Laten we er van uitgaan dat het rare, intelligente menselijke wezen één ultiem doel heeft, en dat is: gelukkig zijn.

Er zijn duizenden manieren om geluk te bereiken. Door een bepaald beroep te kiezen waar je gelukkig van wordt zoals verpleegkundige, docent, wetenschapper, timmerman, psycholoog, tuinman. Of door een hobby, een passie, te hebben zoals zingen, de politiek, vrijwilligerswerk, kinderoppas, schilderen, je werk.
De één wordt gelukkig van mensen om zich heen, een ander is liever alleen. Je kunt al gelukkig worden van een opkomende zon, of het pas zijn met een miljoen op de bank.

Uiteindelijk komt geluk neer op één ding. Het is een cliché, en daarom zo waar: Je bent pas gelukkig als je gelukkig bent met jezelf.
Alsof we dat nog niet wisten!
‘En gaat dit boek me nu vertellen hoe ik gelukkig kan zijn met mezelf?’ hoor ik je vragen.
Ja, dat gaat dit boek je vertellen!

69 pagina's

bron: OnLibri

Download: En nu écht! Nooit meer overgewicht!

Gezond eten en lekker puberen: tips & tricks voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Gezond eten en lekker puberen: tips & tricks voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Tijdens de puberteit veranderen jongeren geestelijk en lichamelijk sterk. Ze willen meer zelf beslissen over wat ze doen tijdens hun vrije tijd, hoe ze hun zakgeld besteden en waar, wanneer en wat ze eten.
Ze laten zich minder sturen door hun ouders dan voorheen. Al deze veranderingen gaan vaak gepaard met perioden van onzekerheid en kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld. De opvoedkwaliteiten van de ouders worden meer dan ooit uitgedaagd.

De brochure in bijlage bevat tips en tricks voor een gezonde voeding voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

8 pagina's

Bron: NICE

Download: Gezonde voeding voor jongeren van 12 tot 18.