Voedingsmiddelen die je eetlust remmen

10 voedingsmiddelen die je eetlust remmen.

Heb je vaak honger, maar probeer je toch op je lijn te letten? Deze 10 voedingsmiddelen onderdrukken je eetlust, ze geven je snel een vol gevoel zonder een overdosis aan calorieën te bevatten.

1. Amandel
Een handvol amandelen is een grote bron van antioxidanten, vitamine E en magnesium. Een studie heeft uitgewezen dat het eten van amandelen snel voor een vol gevoel zorgt en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

2. Koffie
Hoewel meer dan twee kopjes zwarte troost je een opgejaagd gevoel kan geven, kan een gematigde hoeveelheid koffie je metabolisme een boost geven en je eetlust onderdrukken. Het geheim? Cafeïne in combinatie met antioxidanten uit de koffiebonen. 

3. Gember
Gember stimuleert je lichaam en verbetert de spijsvertering waardoor je minder snel honger krijgt.

4. Avocado
Avocado zit boordevol vezels en plantaardige vetten, een gematigde hoeveelheid ervan zal ervoor zorgen dat je snel voldaan bent. De vetten in deze groene jongens zenden zelfs een signaal naar je hersenen dat je maag vol zit.

5. Cayennepeper
Maak het wat pikanter! Een recente studie heeft uigewezen dat pikant eten je stofwisseling een opkikker geeft. Het helpt je bovendien om nog wat extra calorieën te verbranden zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

6. Appel
Er zijn verschillende redenen waarom appels je honger onderdrukken. Ze zitten vol vezels die een vol gevoel geven en reguleren je glucose niveaus. Verder moet je om een appel te eten veel kauwen, zo geef je je lichaam meer tijd om te beseffen dat het geen honger meer heeft. 

7. Zoete aardappel
Zoete aardappelen bevatten een speciaal soort zetmeel dat zich verweert tegen digestieve enzymen waardoor het langer in je maag blijft en je dus langer een vol gevoel hebt. Bovendien zit het vol vitamine A en C!

8. Groentesoep
Een kom groentesoep kan je in geen tijd een vol gevoel geven met een minimum aan calorieën. Je kan een bord soep eten voor je maaltijd of gewoon als hoofdgerecht.

9. Zwarte chocolade
Hou je van chocolade maar heb je geen zelfcontrole wanneer je het eet? Probeer eens langzaam een stukje chocolade met minstens 70% cacao op te knabbelen. Een klein beetje donkere chocolade zorgt er met zijn bittere smaak voor dat je eetlust daalt. Bovendien vertraagt het je spijsvertering waardoor het volle gevoel langer blijft hangen.

10. Groene thee
Een kop groene thee drinken kan gedachteloos snacken helpen voorkomen. Volgens voedingexperten zorgen de catechines in de thee ervoor dat glucose trager wordt omgezet in vet. Het zorgt er ook voor dat je bloedsuikerniveau stabieler blijft waardoor ook je honger afneemt.

Bron: Goed Gevoel

De grootste fabels over afvallen

De grootste fabels over afvallen

Over afvallen bestaan veel fabels. Citroensap helpt om vet af te breken bijvoorbeeld. En zes keer per dag eten is beter dan drie keer. Geloven in dit soort fabels kan er voor zorgen dat afvallen lang duurt of helemaal niet lukt. Het Nederlandse Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afvallen voorgelegd aan een brede groep Nederlanders.

Fabel 1: Grapefruit- en citroensap breekt vet af

Ruim 58 % van de Nederlanders gelooft dat citroensap en grapefruitsap vet afbreekt.

Feit: Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

Fabel 2: Iemand kan te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft

Ruim een derde van de Nederlanders (35%) gelooft in het bestaan van zware botten. Relatief meer 65-plussers (45%), mannen (42%) en laag opgeleide Nederlanders (45%) geloven dat iemand te zwaar kan zijn vanwege zware botten. Ook onder mensen die zelf aangeven een slechte kennisniveau over gezondheid te hebben, zijn relatief meer mensen die deze fabel geloven. (49%)

Feit: Zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

Fabel 3: Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer

60% van de Nederlanders denkt dat je na 8 uur geen calorieën meer verbrandt. Bij de hoogopgeleiden gelooft bijna de helft in deze fabel.

Feit: Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Fabel 4: Koolhydraten zoals aardappelen, rijst en pasta zijn dikmakers, kan je het beste vermijden.

1 op de 3 Nederlanders denkt dat koolhydraatrijke producten het beste vermeden kunnen worden.

Feit: Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Ze zitten vooral in graanproducten zoals aardappelen, rijst maar ook in pasta. Het lichaam heeft koolhydraten nodig. De gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40-70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Fabel 5: Je valt af door in plaats van 3x per dag, 6x per dag te eten

Meer dan de helft van Nederlanders gelooft dat je afvalt door 6x per dag te eten in plaats van 3x per dag. Mensen met obesitas en mensen die een dieet volgen of hebben gevolgd, geloven vaker dat je afvalt als je in plaats van 3x per dag, 6x per dag eet (63%).

Feit: Het maakt niet uit hoe vaak je per dag eet, maar hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Fabel 6: Je valt af door veel water te drinken

Tweederde van de Nederlanders is van mening dat je af valt door veel water te drinken.

Feit: Alleen als je minder eet dan je verbruikt val je af. Dit heeft niks te maken met hoeveel water je extra drinkt.

Fabel 7: Van te weinig eten word je dik

Raar maar waar: 4 op 10 Nederlanders denkt dat je van te weinig eten dik wordt. Vooral veertigers (51%) en vrouwen (46%) geloven dat je dik wordt van te weinig eten. Opvallend is dat personen die aangeven veel te letten op gezonde voeding en mensen die een dieet volgen of hebben gevolgd, relatief vaker in deze fabel geloven (resp. 46% en 51%).

Feit: Als je minder eet dan je verbruikt, val je af. Zodra je gaat afvallen neemt je spiermassa af en dat betekent dan wel dat je nadat je bent afgevallen minder energie nodig hebt dan daarvoor.

Fabel 8: Een glas vruchtensap bevat minder suiker en energie (calorieën) als een glas frisdrank

Vier op toen Nederlanders denken dat fruitsap minder suiker bevat dan frisdrank. Vooral mensen van 50 tot 64 jaar en 65-plussers weten niet dat vruchtensap en frisdrank vergelijkbaar zijn qua hoeveelheid suiker en energie (resp. 45% en 52%). Dertigers en veertigers zijn het beste op de hoogte van het feit dat in vruchtensap evenveel suiker en energie zit als in frisdrank (resp. 73% en 70%).

Feit: Er zit veel suiker in sinaasappelsap waardoor het evenveel calorieën bevat als frisdrank! Hetzelfde geldt ook voor andere vruchtensappen. Wel bevat sinaasappelsap meer voedingsstoffen zoals vitamine C.

Tweederde van de Nederlanders is er zich daarentegen wel van bewust dat de meeste diëten ongezond zijn.

Bron: voedingscentrum.nl

Dit zijn de vijf ongezondste diëten

Dit zijn de vijf ongezondste diëten.

Britse diëtisten hebben vijf populaire dieettrends verkozen die misschien wel efficiënt zijn op korte termijn, maar erg ongezond op lange termijn. Ze raden aan deze te vermijden als je nog snel enkele kilo's kwijt wil.

De diëten die bekende sterren volgen, worden steeds extremer en vereisen medische interventies aldus de Britse dieetassociatie na onderzoek. Voedingsexperts waarschuwen dat er geen snelle oplossing bestaat om af te volgen. Het volgen van deze populaire diëten kan leiden tot gezondheidsproblemen. Een van de meest verontrustende crashdiëten is het 'Ketogenic Enteral Nutrition Diet', dit wordt gevolgd door heel wat topmodellen. 

Duur
Dieetconsulente Sian Porter beschreef de procedure als schokkend en iets dat enkel bestemd is voor chronisch zieken. Ook raadt ze het 'Party Girl IV Drip Diet' af. Je kunt dit volgen in privéklinieken voor ongeveer 277 euro per sessie, het houdt een hoge dosis van vitamines en voedingsstoffen in die je krijgt toegediend via een infuus, dit is normaal bestemd voor wie ondervoed of chronisch ziek is, mensen die een boost kunnen gebruiken. Er is ook helemaal geen bewijs dat het daadwerkelijk werkt. Daarnaast is het beter dat je voedingstoffen en vocht opneemt via voeding.

De hel
"Veel van deze diëten zijn erg ingrijpend, het bewijst dat mensen veel over hebben om af te vallen. Eten is een plezier, mensen moeten leren van voeding te genieten", aldus Porter. Het koolhydratenvrij dieet van Dukan werd nu voor het derde jaar op rij als het slechtste eetpatroon verkozen. Het is erg populair, de moeder van Kate Middleton volgde het voor het huwelijk van haar dochter met Prins William. Dit is volgens experts echter verwarrend, tijdrovend en erg strikt, het zou tevens voor een energiedip, constipatie en een slechte adem zorgen. Het Six week to Oh My God' dieet werd afgedaan als zes weken in de hel en isolatie. De bedenker Venice A. Fulton raadt aan 's ochtends vroeg eerst een zwarte koffie te drinken, dan meteen te sporten en in een koud bad te zitten om het opgeslagen vet te verbranden. 

Elk jaar duiken er nieuwe dieettrends op, maar er is niets dat gezond eten en regelmatig sporten kan vervangen, besluit Porter.

Het Party Girl IV Drip Diet: Dit is een cocktail van vitamine B en C, magnesium en calcium dat via een infuus wordt toegediend. Het zou een energieboost aan het lichaam moeten geven bij extreem vermoeide mensen. Sterren als Rihanna en Simon Cowell zouden deze procedure regelmatig ondergaan. Volgens experts kan dit duizeligheid, infecties, ontstekingen van de aders en zelfs een anafylactische shock veroorzaken. 

Ketogenic enteral nutrition diet: Hierbij neem je gedurende tien dagen een vloeibare formule van proteïnes en andere voedzame stoffen rechtstreeks in de maag op via een plastic buisje in de neus. Een elektrische pomp zorgt ervoor dat je in 24 uur twee liter van de formule opneemt. Hierdoor gaat je lichaam in een modus van gecontroleerde uithongering en verbruikt het lichaamseigen vet voor energie. Volgens experts is het schokkend dat mensen vrijwillig een buisje in hun neus laten aanbrengen om af te vallen. Ook is het zo dat je laxeermiddelen moet nemen omdat je helemaal geen vezels eet. 

Bij het alcorexia dieet neem je tijdens de week een beperkt aantal calorieën op, zodat je in het weekend je kunt laten gaan met alcohol. Als je erg weinig eet op weekdagen, kun je op vrijdag, zaterdag en zondag tot 10.500 calorieën via alcohol opnemen, dat is het equivalent van 131 glazen rode wijn. Volgens diëtisten is dit gevaarlijk omdat je zo niet de nodige vitamines en voedingstoffen binnekrijgt die je lichaam nodig heeft om te overleven en te functioneren. Alcohol heeft haast geen voedingswaarde, dit dieet kan zelfs resulteren in alcoholvergiftiging of sterfte. 

The six weeks to OMG diet: Dit eetpatroon raadt aan 's ochtends te sporten na het drinken van een tas zwarte koffie, daarna mag je gedurende drie uur niet eten zodat je lichaam vet verbrandt om warm te blijven. Ook zou koud bad helpen. Je mag hierbij geen fruit eten, maar wel veel proteïnes. Voedingsexperts raden echter een gezond ontbijt aan om de dag mee te starten. 

Het Dukan dieet: Dit is een dieet in vier fasen dat start met het schrappen van koolhydraten, je eet de eerste tien dagen enkel proteïnes om snel gewicht te verliezen. Mama Middleton en Jennifer Lopez hebben hun slanke lijn hieraan te danken. Het schrappen van hele voedingsgroepen is volgens artsen schadelijk op lange termijn. Dit kan zelfs leiden tot problemen als osteoporose en nierschade. Andere problemen zijn een gebrek aan energie, constipatie en een slechte adem.

Bron: Daily Mail

Het groene dieet bij Rosacea

Het groene dieet bij Rosacea

Rosacea is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Rosacea komt meer voor bij mensen met een bleke huid. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken.

Het is belangrijk om te weten welk voedsel je kunt eten wanneer je rosacea hebt. Bepaalde levensmiddelen kunnen rosacea symptonen flink verergeren. Zodra je bepaald hebt welke voedingsmiddelen rosacea verergeren kun je een persoonlijk dieet samenstellen.

In de brochure in bijlage worden een aantal voedingsmiddelen besproken die over het algemeen rosacea symptonen veroorzaken. Deze informatie zal je helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk rosacea dieet. Tenslotte geef ik mijn eigen rosacea dieet waarbij de focus op vers en gezond voedsel ligt. Het dieet is niet alleen gezond maar ook nog erg lekker!

143 pagina's

Bron: Robert Jan

Download brochure:  Het groene dieet bij Rosacea

Nederland waarschuwt voor gevaarlijke afslankpil, in België nog geen meldingen

Nederland waarschuwt voor gevaarlijke afslankpil, in België nog geen meldingen

In Nederland wordt gewaarschuwd voor Iomax, een gevaarlijke afslankpil die al na eenmalig gebruik kan leiden tot ernstige medische klachten. Het vergiftigingencentrum van het UMC Utrecht heeft de afgelopen tijd klachten binnengekregen van gebruikers van Iomax, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. In ons land zijn er volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) nog geen meldingen binnengekomen, maar de experts van het FAGG waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s, als het product in ons land in illegale circuits zou opduiken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde vrijdag sporters en afvallers om de afslankingspil Iomax niet te slikken. Al na één tablet kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen, pijn in de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgewonden gedrag, aldus de NVWA.

Het middel, dat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen bevat, is verboden. Het wordt onder meer gebruikt door bodybuilders. De NVWA weet niet waar het verkocht wordt en vraagt kopers van Iomax te melden waar zij dit gekocht hebben. Van enkele gebruikers is bekend dat zij het middel op internet of op de sportschool hebben gekocht.

Ann Eeckhout, woordvoerder van het FAGG, zegt dat het product nog niet op de Belgische markt is aangetroffen, en ook via ziekenhuizen of artsen zijn nog geen gezondheidsproblemen door dit middel gemeld, maar dat neemt niet weg dat Iomax in illegale circuits kan opduiken. 'Onze experts waarschuwen voor het risico dat mensen lopen, als ze deze pil zouden gebruiken. De kwaliteit ervan kan namelijk niet worden gewaarborgd.'

Bron:Belga

Frisdrank maakt dik: effect op kinderen voor het eerst bewezen

Frisdrank maakt dik: effect op kinderen voor het eerst bewezen

Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat frisdrank een belangrijke rol speelt bij obesitas onder kinderen.

Kinderen die hun dagelijkse suikerhoudende frisdrankje niet meer krijgen, zijn na anderhalf jaar één kilo lichter dan leeftijdgenoten die het wel blijven drinken. De kinderen compenseren de verdwenen suiker niet door meer te eten, blijkt uit onderzoek onder bijna 650 kinderen tussen vijf en twaalf op acht basisscholen in Nederland.

Daarmee is voor het eerst door zorgvuldig onderzoek aangetoond dat suikerhoudende frisdrank een grote rol speelt bij gewichtstoename bij kinderen. Nederlandse kinderen drinken gemiddeld 48 gram suiker per dag in frisdrank, limonade en vruchtensappen. Bij het onderzoek werd 26 gram vloeibare suiker uit het kindermenu weggehaald. Amerikaanse kinderen drinken gemiddeld zelfs 75 gram suiker.

Voedingshoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteerde de resultaten gisteren op een wetenschappelijk obesitascongres in het Amerikaanse San Antonio. Daar liet Katans Amerikaanse collega Cara Ebbeling zien dat minder frisdrank ook de gewichtstoename van dikke 15-jarige Amerikanen vermindert, in hun geval zelfs met 1,9 kilo in een jaar tijd. De resultaten onderbouwen met harde gegevens de aanwijzingen dat vloeibare suiker niet verzadigt en zo bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht.

Frisdrankoorlog

Het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten online, kort voordat beide onderzoekers hun voordracht hielden. Kinderobesitasonderzoeker Sonia Caprio schrijft in een commentaar van het tijdschrift: ‘Deze onderzoeken moeten richtlijnen en politieke besluiten stimuleren die de consumptie van frisdrank beperken, in een poging overgewicht bij kinderen te beperken.'

De resultaten komen op het hoogtepunt van de Amerikaanse soda wars. Zo legt New York de verkoop van blikken en bekers frisdrank groter dan 0,5 liter vanaf 1 maart 2013 aan banden. ‘Nu moeten de frisdrankautomaten ook maar echt weg', vindt Katan.

Bron: de Standaard

Proteïnediëten niet zo onschuldig als gedacht

Proteïnediëten niet zo onschuldig als gedacht

Proteïnediëten zijn diëten die resultaat leveren op korte termijn, maar de gezondheid kunnen schaden op lange termijn.

Proteïnerijke diëten krijgen de laatste jaren meer en meer aandacht. Het is dan ook geen fabel dat deze diëten zorgen voor enorm gewichtsverlies op korte termijn. Het idee achter eiwitrijke diëten is dat koolhydraten schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en zo het lichaam aanzetten om deze op te stapelen in de vorm van vetten. Daarom dienen volgens het dieet de koolhydraten vervangen te worden door eiwitten.

In principe zijn alle voedingsmiddelen met suiker, zetmeelrijke groenten, granen en fruit of fruitsappen niet toegestaan. Vlees en eieren mogen onbeperkt gegeten worden en kunnen eventueel aangevuld worden met groenten of groentesoep.

Jojo-effect

Maar is dit gewichtsverlies wel zo onschuldig en kan een lichaam functioneren met enkel eiwitten als energiebron? Het gewichtsverlies is grotendeels te wijten aan het verlies van vocht en spiermassa. Gezonde hoeveelheden koolhydraten in de voeding stimuleren het lichaam om water op te slaan. Als de hoeveelheid koolhydraten in de voeding drastisch verminderd wordt, kan er ook minder water worden vastgehouden. Wanneer er nadien weer normaal wordt gegeten zal er weer meer vocht worden vastgehouden met als gevolg dat het gewicht eens zo snel toeneemt. Dit is het zogenaamde ‘jojo-effect’.

Ketose

Door de koolhydraten te vervangen door proteïnen gaat het lichaam een veranderd metabolisme krijgen, ketose genoemd. Hierbij gaat het lichaam vetten in plaats van koolhydraten als brandstof gebruiken. Doordat de vetten nu gaan gebruikt worden om energie te leveren worden de vetreserves opgebruikt en treedt er vermagering op. Ketose is niet volledig onschuldig. Het lichaam maakt ketonen aan die aanleiding kunnen geven tot orgaanfalen en het ontstaan van jicht en nierstenen. Andere gevolgen van ketonen zijn lusteloosheid, verminderde eetlust, misselijkheid en een slechte adem.

Het langdurig volgen van een proteïnedieet kan nog meer gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Overconsumptie van eiwitten belast de nieren en kan bij personen die reeds nierproblemen hebben leiden tot nierfalen. Bovendien kan een proteïnedieet (bestaande uit rood vlees, volle melkproducten, en andere vetrijke voedingsmiddelen) het cholesterolgehalte doen stijgen. Dit leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart en vaatziekten, beroertes en kanker.

Een teveel aan eiwitten doet eveneens het niveau van urinezuur en ureum in het bloed stijgen. Het lichaam elimineert dit urinezuur en ureum door extra water in de nieren en de urinewegen te pompen. Deze vochtafdrijvende respons zorgt voor verlies van essentiële mineralen uit het lichaam, waaronder calcium,wat kan leiden tot spierkrampen en uiteindelijk osteoporose.

Volgens de hoge voedingsraad van België zijn de voedingsaanbevelingen voor de eiwitbehoefte zo’n 9 tot 11 procent van de totale energieaanbreng. Terwijl bij een proteïnedieet vaak de totale energieaanbreng uit eiwitten bestaat.

Proteïnediëten zijn diëten die resultaat leveren op korte termijn, maar de gezondheid kunnen schaden op lange termijn. Om gewicht te verliezen én om dit gewichtsverlies te behouden is nog steeds een gezonde voeding aangeraden, die zowel eiwitten, koolhydraten als vetten bevat.

Bron: Jolien Vandenbosch

 

Geleidelijk gewicht verliezen met het Appeldieet

Geleidelijk gewicht verliezen met het Appeldieet

Het appeldieet is afkomstig uit de Verenigde Staten en is er op korte tijd erg populair geworden. Het principe is eenvoudig: eet voor elke maaltijd een appel en je valt af.

Voedingsdeskundige Tammi Flynn droeg een van haar cliënten op om voor elke maaltijd een appel te eten. De cliënte deed dat, en veranderde haar eetpatroon voor de rest niet. Toch verloor ze éénn kilo per week. Daarna probeerde Flynn het dieet ook uit bij andere cliënten. In twaalf weken tijd verloren 346 mensen samen 2.700 kilo, of bijna acht kilo per persoon.

Hoe werkt het? 

De appel zorgt ervoor dat je hongergevoel vermindert, en daardoor zal je minder van je hoofdmaaltijd eten. Bovendien zitten appels vol vitamines en mineralen, en zorgen ze voor een goede balans van je suikerspiegel. Daardoor krijg je minder zin in zoete snacks of chips. 

Voor wie? 

Iedereen kan het appeldieet volgen, als je appels lekker vindt natuurlijk. Het appeldieet is evenwel niet geschikt voor mensen die op korte tijd veel gewicht willen verliezen, want het gewichtsverlies verloopt erg geleidelijk. 

Voordelen 

Een groot voordeel is dat je je eetlust onder controle kan houden. Daardoor kom je minder snel in de verleiding om ongezonde tussendoortjes te eten. Bovendien hebben de antioxidanten die in appels zitten een positieve uitwerking op je lichaam. Appels met een fellere kleur hebben meer antioxidanten dan appels met een lichtere kleur. Bijna alle antioxidanten zitten overigens in de schil, dus eet die zeker ook op. 

Nadelen 

Een nadeel van het appeldieet is dat het al snel kan gaan vervelen. Op een maand tijd moet je al gauw honderd appels naar binnen werken, en dat is voor sommigen wat te veel van het goede. Bovendien ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de werking van het dieet. 

Wat voor sommigen ook een nadeel kan zijn, is het feit dat het dieet weinig slaagkansen heeft als je er niet voldoende bij beweegt. Bovendien kan het zuur van de appels op termijn je gebit gaan aantasten. 

Meer informatie over het Appeldieetplan en 10-tallen recepten vind je in Alle Diëten

Bron : Alle Diëten

 

Afvallen door te wandelen? Doe het met deze tips

Afvallen door te wandelen? Doe het met deze tips

Wandelen lijkt niet beste manier om enkele kilo's kwijt te spelen omdat het niet intensief is. Dit is echter wel ideaal voor beginners en er bestaan heel wat trucs om al stappend wat extra calorieën te verbranden.

Om te gaan wandelen heb je geen speciale uitrusting buiten een paar stevige schoenen die voldoende steun geven. Fitnessexperte Julia Valentour: "Sport hoeft niet moeilijk te zijn om efficiënt te zijn. Het aanbevolen dagelijkse halfuur kun je opdelen in twee sessies van een kwartier, zo kun je het makkelijker in je drukke levensstijl inpassen." Maar gewichtsverlies is niet het enige voordeel van regelmatig te gaan wandelen. Het helpt ook je slechte cholesterol te verlagen, beperkt het risico op diabetes, sterkt de beenderen en verbetert de circulatie. 

Tips voor beginners

  • Wie nooit sport heeft beoefend begint best drie keer per week 20 minuten te wandelen. Bouw op naar vijf sessies van een halfuur per week tot je wekelijks aan 2,5 tot 3 uur komt.
  • Snelheid is het belangrijkste, concentreer je op het versnellen van je pas om je conditie te verbeteren, maar focus je ook op je hartslag om te kijken of je verbeteringen maakt. Een makkelijke manier om te kijken of je in overdrive gaat is de praattest. Als je nog steeds zes tot acht woorden na elkaar kunt zeggen, dan zit je op een goed niveau. Als je naar adem moet snakken, dan doe je het beter rustiger aan. Als je verschillende zinnen in een adem kunt zeggen, dan sport je niet intens genoeg. 

Tips voor gevorderden

  • Als je al wat conditie hebt, dan lijkt wandelen te makkelijk. Je kan dit echter op eenvoudige manieren intensiever maken. De meest voor de hand liggende is door sneller te wandelen. Als je snelwandelt, gebruik je meer spieren en verbrand je meer calorieën. Als je aan zes kilometer per uur stapt, verbruik je er 334, dat is slechts 221 bij 4,5 kilometer per uur. 
  • Beweeg je onderarmen ook op en neer, zorg wel dat je bewegingen niet te groot zijn. Hoe groter de zwaai, hoe moeilijker het is om ze sneller te bewegen. 
  • Door op een heuvel te wandelen, maak je je sportsessie intenser, je kunt dit effect ook nabootsen op de loopband. 
  • Durf ook eens van oppervlakte te veranderen, wandel de ene keer op verharde aarde, de andere keer doe je het in het gras of op zand. Dit maakt het allemaal wat vermoeiender. 
  • Gebruik wandelstokken om ook je bovenlichaam aan het werk te zetten. Dit verkleint tevens de druk op je knieën bij het dalen. 
  • Draag een rugzak met gewichten. Je kunt deze vullen met water of zand. Vermijd gewichtjes aan je enkels of handen te dragen, want dit vergroot het risico op een blessure.

Bron: webmd.com

Bescherm je brein met mediterraan dieet

Bescherm je brein met mediterraan dieet

Goed nieuws voor liefhebbers van het mediterrane dieet: naast een lager risico op hart- en vaatziekten, beroertes en dementie zou het dieet ook je brein beschermen.

Veel groente en fruit, vis, volle granen, peulvruchten, olijfolie gegeten en weinig rood vlees, verzadigde vetten zoals boter en geraffineerde granen: Italianen en Grieken weten wat goed eten is. 

Gunstig effect op het brein

Onderzoekers ontdekten dat mensen diemediterrane voeding eten minder kleine aantastingen van de bloedvaten in de hersenen hebben, zo meldt Gezondheidsnet. Eerder was al gebleken dat een mediterraan dieet een lager risico op het metabool syndroom, hart- en vaatziekten, beroertes en dementie meebrengt. Uit onderzoek van Hannah Gardener, van de University of Miami Miller School of Medicine blijkt nu ook dat het dieet een gunstig effect heeft op het brein.

Witte stof

De onderzoekers onderzochten hersenscans en voeding van maar liefst 966 volwassen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar en keken naar de mogelijke effecten van het dieet op het volume van witte stof (White Matter Hyperintensity Volume; WMHV) in de hersenen. Dit is een indicator van de schade in de kleine bloedvaten in de hersenen en wordt gedetecteerd door MRI. 

Eerdere studies hebben aangetoond dat grote hoeveelheden WMHV in de hersenen een hoger risico op een beroerte en dementie voorspellen. Uit het onderzoek bleek dat mensen die een mediterraan dieet volgden een lagere hoeveelheid WMHV hadden dan degenen met een ander voedingspatroon.

Meer informatie over het Mediterraandieet en 10-tallen recepten vind je in Alle Diëten

Bron: Santé