Gezond eten en lekker puberen: tips & tricks voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Gezond eten en lekker puberen: tips & tricks voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Tijdens de puberteit veranderen jongeren geestelijk en lichamelijk sterk. Ze willen meer zelf beslissen over wat ze doen tijdens hun vrije tijd, hoe ze hun zakgeld besteden en waar, wanneer en wat ze eten.
Ze laten zich minder sturen door hun ouders dan voorheen. Al deze veranderingen gaan vaak gepaard met perioden van onzekerheid en kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld. De opvoedkwaliteiten van de ouders worden meer dan ooit uitgedaagd.

De brochure in bijlage bevat tips en tricks voor een gezonde voeding voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

8 pagina's

Bron: NICE

Download: Gezonde voeding voor jongeren van 12 tot 18.

Aardbeien verkleinen kans op hartaanval

Aardbeien verkleinen kans op hartaanval.

Wekelijks drie of meer porties bosbessen en aardbeien eten kan bij vrouwen het risico op een hartaanval met een derde verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard universiteit onder 93.600 vrouwen van 25 tot 42 jaar die gedurende 18 jaar werden opgevolgd. Gedurende de studie kregen 405 deelnemers een hartaanval. De vrouwen die de meeste bosbessen en aardbeien aten, bleken 32 procent minder risico te lopen op een hartaanval dan vrouwen die hooguit eens per maand bessen aten. Bosbessen en aardbeien bevatten veel flavonoïden die mogelijk een gunstig effect op het hart en de bloedvaten hebben.

Bron: Journal of the American Heart 

 

Gezond eten tijdens het studeren

Gezond eten tijdens het studeren

De kantines van de meeste universiteiten, hogescholen en MBO-scholen liggen vol met ongezonde snacks. De snoep- en drankautomaten zitten vol met suikerrijke en vette tussendoortjes. Het is dan heel moeilijk om de verleiding te weerstaan en niet iets uit de automaat te nemen. Probeer het toch, want deze producten zijn niet goed voor je en helpen je niet bij het afvallen.

Niet kraken tijdens college
In snoepautomaten zitten vaak alleen chocola, chips en vette koeken. Deze producten zijn heel verleidelijk, maar zijn een grote bron van calorieën. Veel van de producten die in de automaten zitten hebben een krakende verpakking en niets is vervelender dan iemand die tijdens een college of tentamen zit te kraken. Een goede reden om niets uit de automaat te halen. Help jezelf hieraan herinneren als je voor de automaat staat. Neem het liefst een flesje water mee, dit scheelt calorieën en ook heel wat euro's!

Brand je vingers niet aan de warme kant van de kantine
Je kunt er bijna je vingers op natellen dat de gerechten die worden aangeboden bij de warme kant van de kantine snacks zijn. Een kroket of kipcorn die ze 'toevallig' die week in de aanbieding hebben. De meeste broodjes zijn een betere keuze en zullen voor meer vulling en energie zorgen tijdens het volgende slaapverwekkende college. Een simpele, maar ouderwetse tip: neem een boterham van huis mee, je bent inmiddels over de schaamte voor een boterhamtrommel heen gegroeid toch?! 
 
Tijdens het studeren
Leren voor tentamens is vaak niet bevorderlijk voor je eetgedrag. Je slaat maaltijden over, omdat het net lekker gaat en daardoor ga je later lopen snoepen. Hier zijn een aantal tips hoe je toch gezond kan eten tijdens het studeren:

  • Eet regelmatig. Ga eten op de momenten wanneer je normaal gesproken ook eet. Als dit moeilijk is, kan je de wekker zetten, wanneer deze afgaat ben je verplicht om even pauze te nemen. Stop dan helemaal met leren, maak van je eetmoment een rustpauze.
  • Wissel verschillende producten af. Zorg dat je voldoende en verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een tekort aan vitamines en mineralen kan ervoor zorgen dat je sneller moe bent en minder goed kan leren.
  • Neem ook een keer pauze om naar buiten te gaan. Ga een stukje wandelen, fietsen of rennen. Je zult zien dat je hierna je beter kunt concentreren op het leren.
  • Neem af en toe een klein tussendoortje, zodat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Bijvoorbeeld een stuk fruit, een beker melk of een schaaltje yoghurt.
  • Zorg dat je voldoende drinkt tijdens het studeren. Af en toe een slok koud water, dan voel je je weer helemaal fris en fruitig.

Bron:  Freya Zuidervaart

Gemiddeld houden we ons dieet 5 weken vol

Het gemiddelde dieet.

We stoppen gemiddeld na vijf weken, twee dagen en 43 minuten met een dieet.
16 procent stopt zelfs na twee weken al met lijnen. Eén op de zeven vrouwen houdt haar dieet 13 weken vol, dat blijkt uit een Brits onderzoek. 

De keerzijde
Diëten is lastig. Voor 1 op de 6 vrouwen komt dat door het hongergevoel. Voor 42 procent komt het door de verleiding chocola en 30 procent voelt zich depressief. De rest van het gezin zorgt ook voor een moeilijkheidsfactor. Er moet tijdens het diëten ook voor hen gekookt worden en dat blijkt lastig te zijn. 

Wat het vergt om vol te houden
Om een dieet vol te houden, doen we gekke dingen. In het onderzoek gaf iemand aan in het tuinhuisje te eten, om zo uit de buurt van hun familie te blijven tijdens het avondeten. Er wordt te kleine kleding gekocht, de kasten worden beveiligd met hangsloten en sommige vrouwen gaan eerder naar bed. 

2,7 diëten per jaar
Doordat diëten vaak maar kort duren, beginnen we regelmatig opnieuw. Gemiddeld gaan vrouwen 2,7 keer per jaar op dieet. De gemiddelde leeftijd waarop we beginnen met diëten is 26 jaar. 

Aanleiding
Soms schrikken we van onszelf op foto's en is dat de reden om op dieet te gaan. Na een scheiding volgt ook vaak een dieet, net als wanneer we ontdekken dat we de dikste persoon op kantoor zijn. We beginnen ook wel eens te diëten als ons seksleven saai is, of als we vermoeden dat onze partner een affaire heeft. 

Lukt het jou moeilijk om een dieet vol te houden? Kijk dan gauw in Alle Diëten: je vindt er 39 verschillende topdiëten haar fijn uitgelegd, met dieetplan en meer dan 100 recepten.
Alle Diëten Te koop bij Bol

bron: style today

Het DASH-dieet tegen hoge bloeddruk

Het DASH-dieet tegen hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. 
Er is sprake van een hoge bloeddruk wanneer de systolische druk (of bovendruk) hoger is dan 140 mm Hg en de diastolische druk (of onderdruk) hoger dan 90 mm Hg en dit bij herhaaldelijke metingen. In de dagelijkse praktijk wordt de bloeddruk vaak uitgedrukt in cm Hg en spreekt men bijvoorbeeld van 14 op 9. Naarmate men ouder wordt stijgt de bloeddruk gemakkelijker. 

Gezonde leefgewoonten zijn vaak voldoende om een hoge bloeddruk te voorkomen of deze te laten dalen: voldoende lichaamsbeweging, niet roken, matig met alcohol (niet meer dan 2 glazen per dag), hou de stress onder controle door regelmatig rust- en ontspanningsmomenten in te lassen, let op je gewicht en eet gezond en gevarieerd.

Groenten, fruit en magere zuivelproducten
Een Amerikaans onderzoek, de DASH-studie (Dietary Approaches to Stop Hypertension), heeft aangetoond dat een voeding rijk aan groenten, fruit en met voldoende magere melk en melkproducten de bloeddruk verlaagt. 
Daarnaast wordt aangeraden: 
• om volkoren graanproducten, gevogelte, vis en noten te consumeren, 
• matig te zijn met vetstoffen, rood vlees (bij voorkeur mager) en alcohol 
• het gebruik van allerhande zoetigheden, frisdranken, snacks en sauzen zoveel mogelijk te beperken.

Dit DASH-dieet komt grosso modo overeen met de aanbevelingen voor een gezonde voeding volgens de actieve voedingsdriehoek waarin wordt aangeraden om veel groenten (300 g), fruit (2 tot 3 stuks) en aardappelen (3 tot 5 stuks) en 3 tot 4 porties magere of halfvolle zuivelproducten per dag te eten.
Een uitgewerkt DASH-voedingsplan (Engelstalig) vind je in bijlage.

Minder zout
Daarnaast is het aan te raden om de zoutinname te beperken tot 5 g per dag. Wij gebruiken op dit ogenblik gemiddeld 9 g zout per dag. 
Hoe begin je daaraan? Extra zout toevoegen tijdens de bereiding van de maaltijd of aan tafel is totaal overbodig. Laat het zoutvat in de kast tijdens de bereiding van de maaltijd en gebruik meer kruiden, specerijen, ui en look. 

Denk er ten slotte aan dat kant- en klaarmaaltijden en bouillonblokjes doorgaans veel zout bevatten, idem voor zoute snacks en andere voorbewerkte producten. Vers en zelf klaargemaakt (zonder zout) bevat altijd minder zout. 
Producten die meer dan 1,5 g zout (of 600 mg natrium) per 100 g bevatten, worden best zoveel mogelijk beperkt.

Bron: NICE

Download Dash Dieetplan