Te mijden dieetfouten.

Te mijden dieetfouten.

Je denkt dat je een goed dieet volgt, maar je valt niet af? Maar doe je alles wel juist? Deze veelgemaakte fouten zorgen ervoor dat je geen gewicht verliest, dus leer wat je best wél doet.

Je slaat het ontbijt over om te besparen op calorieën

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om je metabolisme ’s morgens terug op gang te brengen. Als je niet ontbijt, is de kans groter dat je door je hongergevoel in de voormiddag al gaat snoepen of ongezonde snacks eet. Kies elke dag voor een gezond ontbijt, en na een tijdje wordt ontbijten een gewoonte. Een gezond ontbijt is gevarieerd, dus je eet er best ook een stuk fruit bij. Tip: heb je ’s morgens weinig tijd om te ontbijten? Pers dan de avond tevoren vers fruitsap, zonder toegevoegde suikers.

Je eet te weinig calorieën

Denk je dat je sneller afvalt naarmate je minder eet? Klopt niet. Je lichaam past zich gewoon aan door minder calorieën te verbranden. Je streeft dus beter naar een gezonde, evenwichtige voeding met 3 maaltijden per dag.

Je dieet is niet geschikt voor het menselijk lichaam

Je krijgt niet de nodige voedingsstoffen binnen als je een soepdieet volgt, of een ander dieet gebaseerd op een heel eenzijdige voeding. Kies een realistisch dieet waarvan je denkt dat je het een tijdje kan volhouden. Hoe realistischer en evenwichtiger het dieet dat je volgt, hoe groter de kans dat je het volhoudt en een blijvend resultaat bereikt.

Je vermijdt snacks tussen de maaltijden

Je kiest best voor een gezonde snack tussendoor om de uren tussen je lunch en je avondeten te overbruggen . Als je dat niet doet, dan word je hongerig en ga je instinctief op zoek naar een manier om je honger te stillen. En dat zijn niet de momenten waarop je de meest gezonde keuzes maakt. Dus voorzie tijdig een gezonde snack.

Alles is verloren omdat je toegegeven hebt aan de verleiding

Heb je in de voormiddag al gekozen voor stuk chocola in plaats van een appel? En denk je dat de hele dag nu verloren is? Onzin! Als je te streng bent voor jezelf, zal je het dieet niet volhouden. In plaats van jezelf je zogenaamde zwakheid te verwijten, ga je beter gewoon verder met je dieet. En geef jezelf een schouderklopje omdat je erkent dat het een ongezonde keuze was, maar je er toch in slaagt om verder te werken aan een slanke lijn.

Twijfel je welk dieet geschikt voor je is? Kijk dan gauw in "Alle Diëten", je vindt er 39 verschillende topdiëten.

 

Vermageringspillen, liever niet?

Vermageringspillen, liever niet?

​Voor je start met vermageringspillen, weeg je best de voor- en nadelen af. Bovendien leert een vermageringspil je geen gezonde eetgewoonte aan.
​De laatste jaren zijn er heel wat vermageringspillen op de markt gebracht. De meesten hiervan werden terug uit de handel gehaald. De reden hiervoor? De vermageringspillen zorgden voor heel wat negatieve bijwerkingen, zoals hartinfarcten, beroertes, verhoogde bloeddruk, longaandoeningen, blindheid,… Sommige vermageringspillen konden zelfs een depressie uitlokken. In het ergste geval kon dit leiden tot een verhoogd risico op zelfmoord. 

Vermageringspil o.b.v. orlistat

Er zijn nog 2 soorten vermageringspillen op de markt. Deze zijn op basis van orlistat. Het gaat over Xenical en Alli, die enkel in een apotheek te bekomen zijn. Alli bevat een lagere concentratie van orlistat en mag door de apotheker vrij afgeleverd worden aan volwassen met een BMI (body mass index) van 28 of meer. Xenical bevat een hogere concentratie aan orlistat en mag enkel op medisch voorschrift verkocht worden.

Werking orlistat
Geneesmiddelen op basis van orlistat worden genomen in combinatie met een calorie- en vetarm dieet. Orlistat remt het enzyme dat de voedingsvetten verteerd. Hierdoor wordt ongeveer 30% van de aanwezige vetten in de maaltijd niet opgenomen. Of met andere woorden, een gedeelte van de aanwezige vetten in de maaltijd komen onverteerd in de darm terecht en worden via de stoelgang onveranderd uitgescheiden. Dit kan zorgen voor vervelende bijwerkingen:

  • vettig rectaal verlies
  • diarree 
  • incontinentie
  • buikpijn, krampen,… 

Hoe meer vet er in de voeding zit, hoe groter de nevenwerkingen zijn.

Een ander nadeel is dat de diarree ervoor kan zorgen dat vet oplosbare vitaminen minder goed worden opgenomen. Op termijn kan dit zorgen voor een belangrijk tekort. Ook kan de doeltreffendheid van bepaalde geneesmiddelen afnemen. Denk hier bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil. Door het gewichtsverlies kan het zijn dat de dosis van bepaalde geneesmiddelen aangepast zal moeten worden. De arts of de apotheker kan je hiermee helpen.

De vermageringspillen worden niet aangeraden bij lever-, pancreas- en/of nierproblemen. 

Andere vermageringspillen, -poeders, -drankjes  

Naast de apotheek verkopen ook dieetwinkels, natuurwinkels of reformwinkels hulpmiddelen om te vermageren. Deze hulpmiddelen hebben geen goedkeuring nodig om op de markt te komen. Ze worden niet beschouwd als medicijnen, maar eerder als voedingssupplementen. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen en vezels. Deze zijn meestal van natuurlijke oorsprong, ze helpen je spijsvertering een vol gevoel te geven en/of laten  je lichaam meer energie verbranden.  In de meeste gevallen zorgen ze enkel voor vochtverlies, een langer of beter verzadigingsgevoel en/of een betere werking van de stoelgang.  Ze zorgen meestal niet voor een (blijvend) gewichtsverlies. 

Gewicht verliezen is niet alleen belangrijk. Nog belangrijker is het verloren gewicht te behouden. Wanneer je nu een hulpmiddel gebruikt of niet, je kan alleen maar je verloren gewicht behouden, indien je je eetgewoonte blijvend aanpast. Voor het starten met een vermageringspil, is het raadzaam de voor- en nadelen af te wegen. Bovendien zal het nemen van een vermageringspil je geen gezonde eetgewoonte aanleren.  

Dus misschien toch eerst eens in "Alle Diëten" kijken voor een betere manier om je overgewicht kwijt te raken!

 

Plantaardige voeding kan overgewicht bij kinderen voorkomen

Plantaardige voeding kan overgewicht bij kinderen voorkomen.

Een plantaardige voeding kan een goede manier zijn om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het toonaangevende American Journal of Clinical Nutrition. Een gezond gewicht op jonge leeftijd helpt volgens de onderzoeksresultaten bovendien tegen gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Wereldwijd heeft 10% van de kinderen te kampen met obesitas of overgewicht. Dit heeft negatieve gevolgen op verscheidene andere gezondheidsaspecten tijdens zowel de kindertijd, puberteit als op volwassen leeftijd. Zo is obesitas de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Bovendien blijkt uit studies dat tot 80% van de obese adolescenten een verhoogde kans heeft om de rest van hun leven obees te blijven. Dit maakt de strijd tegen overgewicht en obesitas bij kinderen één van de belangrijkste uitdagingen binnen de huidige gezondheidszorg.

Epidemiologisch onderzoek laat zien dat vegetariërs over het algemeen slanker zijn en een lagere BMI hebben dan niet-vegetariërs. Vegetarische mannen wegen gemiddeld 7,7 kg minder, bij vrouwen is dat gemiddeld 3.3 kg minder. Dit komt overeen met een BMI-score die 2 punten lager ligt.

Een vegetarische voeding moet bij kinderen wel op de juiste manier worden samengesteld. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer en calcium, is namelijk in de kindertijd groter dan op volwassen leeftijd. Toch kan men die stoffen ook perfect binnenkrijgen via een plantaardige voeding. Volgens de onderzoekers zou vegetarisme bij kinderen hen op termijn kunnen helpen om obesitas bij deze jonge bevolkingsgroep te bestrijden.