3 tips om sneller af te vallen rond je buik

platte buik De buik is bij veel mensen de plaats waar vet het eerste komt. Het is echter ook de plaats waar het vet als laatste pas weer verdwijnt tijdens het vermageren. Velen dromen ervan: een platte, gespierde buik en een fijne taille. De beste manier om af te vallen rond je buik houdt nog steeds in dat je op lange termijn een gezonde levensstijl aanhoudt en dat je regelmatig sport. Je hebt vooral geduld en doorzettingsvermogen nodig om je doelen te bereiken. Onderstaande dingen zijn heel belangrijk als je snel en doeltreffend wilt afvallen aan je buik:

1. De juiste voeding

Je hoeft je niet noodzakelijk te houden aan een heel streng dieet, maar zorg voor evenwicht in je voeding. Door de juiste dingen te eten, kun je gemakkelijker afvallen rond je buik. Zorg ervoor dat je alvast genoeg water drinkt. Eet voldoende groenten en vis en probeer vette ingrediënten, zout en frisdrank te vermijden.

2. Vetverbranding

Als je wilt afvallen rond je buik, moet je meer doen dan plaatselijk vet verbranden. Het is noodzakelijk om in het algemeen af te vallen en vet te verbranden. Vooral cardiotraining helpt hierbij erg goed. Cardiotraining is elke vorm van lichaamsbeweging waarbij je hart stevig moet werken gedurende een langere periode, waardoor je hart dus een pak sneller slaat. Over een langere periode ga je dus met lage tot matige intensiteit bewegen. Maak een grote, stevige wandeling, ga hardlopen, zwemmen of fietsen. Ook sporten op een loopband of crosstrainer is een goede vorm van cardiotraining.

3. Krachttraining

Als je meer spieren wilt, is een gezonde levensstijl niet genoeg. Voor een strakke buik moet je ook aan krachttraining doen. Zorg ervoor dat je niet enkel je buikspieren traint, maar ook de andere grote spiergroepen (onderrug, bovenbenen, …). Door ook de grootste spieren te trainen, krijg je automatisch een gespierde buik. Dat komt omdat je lichaam altijd een evenwicht wil creëren qua spiermassa.

Deze ‘gezonde voeding’ is eigenlijk niet goed voor jou

Gezonde voeding is heel belangrijk tegenwoordig. Maar deze 'gezonde voeding' is helemaal niet goed voor jou.

Low fat-yoghurt 
Het is niet omdat iets 'low fat' is, dat het gezond is. Het slechte ingrediënt is weggehaald en vervangen door andere, even slechte, ingrediënten. Yoghurts zonder vet zitten vol met suiker om de lekkere smaak te behouden. De gezondste yoghurt is de ongezoete Griekse variant.

Granola 
Ooit werd granola gezien als het gezondste ontbijt. Ja, het is gezonder dan gewone cornflakes, maar dat wil niet zeggen dat het echt gezond is. Ook in granola zit heel erg veel suiker. Volgens sommige experten kan je granola vergelijken met koekjes.

Gedroogd fruit
Mensen die gezonder willen eten, horen vaak dat ze gedroogd fruit kunnen eten als tussendoortje. Maar bij sommige fruitsoorten wordt suiker toegevoegd tijdens het drogen. De soorten die geen extra suiker krijgen zijn: rozijnen, abrikozen, pruimen, dadels en vijgen.

Smoothies
Ook smoothies lijken bij een gezonde levensstijl te passen. Maar zoals we weten zit er suiker in fruit. Als je een heleboel suikerrijke fruitsoorten bij elkaar gaat gooien, krijg je natuurlijk ook een suikerrijke smoothie. Pas dus op met welke soorten je combineert. Een verse, huisgemaakte smoothie is natuurlijk wel veel beter dan een gekochte.

Rijstwafels 
Nog zo een gezonde snack. Het klopt dat er in rijstwafels heel weinig calorieën zitten. Maar rijstwafels zijn ook niet verzadigend, waardoor we geen vol gevoel krijgen. We zullen dus een heleboel rijstwafels moeten eten voordat onze honger is gestild. En dan heb je natuurlijk wel heel wat calorieën binnen.

Fruitsap 
In fruitsap zitten veel vitaminen, maar ook veel suiker. Fruitsap dat je in de winkel gekocht hebt, is zeker niet zo gezond. Je kan dus beter zelf wat versgeperst fruitsap drinken. Maar het allerbeste is om gewoon een appelsien te eten: je hebt er een voller gevoel van én je krijgt meer vezels binnen!

Light of zero frisdranken 
Ondertussen weten de meeste mensen wel dat light- en zerodranken helemaal niet zo goed voor ons zijn. In plaats van gewone suikers bevatten ze nepsuikers. Deze zijn slecht voor ons lichaam, ze kunnen schadelijk zijn voor ons zenuwstelsel.

Frozen yoghurt 
Dit dessert lijkt een goede vervanger voor ijsjes. En ja, het bevat zeker minder calorieën. Maar het woordje 'yoghurt' misleidt ons. Zoals in het eerste puntje al stond, is yoghurt niet altijd even gezond. Ook frozen yoghurt bevat heel wat suiker. Maar af en toe kan dat natuurlijk geen kwaad!

Gezonde voeding voor kinderen

Best-healthy-eating-for-children2Het groeiproces en de algemene ontwikkeling van een kind zijn afhankelijk van gezonde eet- en leefgewoonten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat voldoende energie, vocht, vezels, vitaminen en mineralen aanbrengt, is daarom van groot belang voor kinderen. De voedingsgewoonten die een kind op jonge leeftijd aanleert, vormen immers een goede basis voor later.

De brochure in bijlage gaat dieper in op de algemene richtlijnen voor gezonde voeding bij peuters, kleuters, kinderen en jongeren. Elke leeftijdsgroep heeft andere behoeften en dit zal verder in deze brochure besproken worden. Vanaf de leeftijd van 18 jaar gelden de adviezen volgens de actieve voedingsdriehoek voor volwassenen.

Het is niet altijd even gemakkelijk om de theorie ook effectief in de praktijk om te zetten. Sommige kinderen lusten niet veel waardoor variatie in de voeding ontbreekt. Andere kinderen snoepen teveel tussendoor en eten dan weer minder aan tafel, terwijl broer of zus alles lijkt te eten zonder enig tegenpruttelen. Elk kind is uniek en dit merkt u ook wel eens aan tafel. Het laatste deel van deze brochure tracht een aantal tips te geven om uw kind toch zo gezond mogelijk te laten eten. Met enige verbeelding en creativiteit komt u vaak tot een verrassend resultaat.

Veel succes!

bijlage: Gezonde_voeding_kinderen

Australiërs zijn zeker dat appel eten langer doet leven

Iedereen kent het gezegde ‘An apple a day keeps the doctor away’. In Australië namen wetenschappers de proef op de som en het blijkt effectief zo te zijn. De universiteit van West-Australië screende meer dan duizend vrouwen van 70 tot 85 jaar oud. Proefpersonen die dagelijks meer dan 100 gram appel eten – ongeveer het gewicht van één exemplaar – hebben een hogere levensverwachting dan degenen die op jaarbasis niet meer dan 15 appels eten. Het risico op een vroegtijdige dood verkleint met maar liefst 35 procent. In Australië is al veel onderzoek verricht naar de antioxiderende werking van flavonoïden in appels, waarbij men graag in de verf zet dat de eigen Pink Lady hoog scoort. Hun landbouwministerie bundelde alle bevindingen en het zijn heus niet alleen de Australiërs die een verband vinden.

appel

Het risico op een vroegtijdige dood daalt met 35 procent als je dagelijks een appel eet. Als argument voor een gezondere levensstijl kan dat tellen. Onderzoekers van de University of Western Australia zijn tot deze vaststelling gekomen op basis van de fruitconsumptie van meer dan duizend vrouwen van 70 tot 85 jaar oud. De gezegende leeftijd van 85 jaar mogen bereiken, blijkt niet enkel een kwestie van geluk. Wie gemiddeld meer dan 100 gram appel at per dag, pakweg één exemplaar, heeft een hogere levensverwachting. Alleszins hoger dan die van de proefpersonen die nauwelijks vijf gram appel per dag consumeerden gedurende die 15 jaar. De onderzoekers lijken zeker genoeg van hun stuk om een verband te zien, ook al heeft een gezonde levensstijl vele aspecten.

In The Telegraph legt Jonathan Hodgson van de School of Medicine and Pharmacology aan de West-Australische universiteit uit dat het effect van veel of weinig appels eten best groot is. De boodschap is niet dat iedereen nu beter alleen nog appels eet en geen ander fruit. Ook andere stukken fruit leveren een waardevolle bijdrage aan de gezondheid. Diezelfde universiteit benadrukt bijvoorbeeld dat bosbossen anthocyanen bevatten, een antioxidant dat onze huid beschermt tegen kanker, bananen een goede bron van kalium zijn en je avocado’s gerust als ‘superfruit’ mag zien gelet op alle nutriënten die het bevat. Het onderzoek naar de levensverwachting werd beperkt tot appels omdat het de vaakst gegeten fruitsoort is.

Hodgson verklaart de hogere levensverwachting van appeleters door de positieve invloed die appelvezels hebben op de cholesterol, bloeddruk en het risico op kanker. Bovendien zijn appels een goede bron van magnesium, kalium, vitamine C en flavonoïden. Flavonoïden zijn organische verbindingen met een antioxiderende werking. Ze zitten vooral in de schil van de appel en worden door wetenschappers in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. De mix van deze gunstige eigenschappen zou de hogere levensverwachting van appel-eters verklaren, maar op een manier die ook wetenschappers nog niet volledig doorgrond hebben. De Australische onderzoeker geeft toe dat mensen die veel appels eten er wellicht een gezondere levensstijl op na houden en ook andere groenten en fruit verorberen. Dat zal ook bijgedragen hebben aan het oud mogen worden.

Wie daardoor toch zou durven twijfelen aan de gezonde eigenschappen van een appel ‘as such’, checkt best even de websitevan het West-Australische landbouwministerie. Daar is een overzicht gemaakt van alle wetenschappelijke bevindingen omtrent appels, flavonoïden en onze gezondheid. Het zijn heus niet alleen de Australiërs die een gunstige invloed waarnemen van appels consumeren. Dat er in Australië zoveel onderzoek naar gebeurt, heeft te maken met het economische belang van de appelvariëteit Pink Lady die naar overal ter wereld uitgevoerd wordt. In het verleden heeft de University of Western Australia niet nagelaten om te benadrukken dat uitgerekend Pink Lady veel flavonoïden bevat.

Boter dan toch niet slechter dan olijfolie

Verzadigde vetten vervangen door plantaardige vermindert de kans op hart- en vaatziekten niet. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers.

Amerikaanse onderzoekers evalueerden een meer dan 40 jaar oude studie, gevoerd tussen 1968 en 1973, waarbij bekeken werd of boter en maïsolie het risico op hart- en vaatziekten en de daaraan gerelateerde sterfte verhogen. Deze studie werd destijds uitgevoerd in een rusthuis en zes psychiatrische ziekenhuizen in de VS bij in totaal 9.570 personen. Zij kregen ofwel een dieet waarbij boter gebruikt werd om maaltijden te bereiden ofwel een dieet waar boter vervangen werd door plantaardige olie, in casu maïsolie. De diëten werden 460 dagen gevolgd. Zowel proefpersonen als verzorgend personeel wisten niet wie welk dieet volgde. Na de dieetperiode werden de deelnemers nog drie jaar lang opgevolgd. Op regelmatige tijdstippen werd de cholesterol gemeten. De conclusie luidde toen dat de cholesterol duidelijk daalde in de groep die het maïsoliedieet volgde en slechts lichtjes verminderde in de botergroep, maar dat het risico op sterfte door hart- en vaatziekten niet afnam en zelfs een beetje toenam. Bij de recente re-evaluatie werden de gegevens van 2.355 deelnemers opnieuw grondig onderzocht, waarbij niet eerder gepubliceerde data werden toegevoegd. De conclusie bleef echter overeind: door boter te vervangen door olie bij de bereiding van maaltijden, kan wel de cholesterol verminderd worden (13,8% minder in de oliegroep en 1% minder in de boter-groep), maar dat zou geen effect hebben op de sterfte door hart- en vaatziekten.

Bedenkingen

Er zijn heel wat bedenkingen te maken bij dit onderzoek. Zo is er niets bekend over de andere eet- en drinkgewoonten van de proefpersonen, hoofdzakelijk mensen uit psychiatrische centra. Rookten ze? Hadden ze voldoende beweging? Aten ze genoeg groenten en fruit? Roken, weinig beweging en overgewicht zijn andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten die de resultaten sterk beïnvloed kunnen hebben. Boter werd vergeleken met maïsolie en niet met olijfolie: oliën die toch wel grote verschillen vertonen. Terwijl diverse media kopten dat boter vergeleken werd met olijfolie: niet dus. De duur van het dieet was waarschijnlijk ook te kort om echte verschillen te kunnen waarnemen op ziekte en sterfte door te veel cholesterol. Eén ingrediënt uit het dieet lichten, zoals in dit geval boter, zegt eigenlijk weinig over het risico op hart- en vaatziekten. Het geheel aan leefstijlfactoren is bepalend voor de gezondheid.

Ontdek het nieuwe Atkins

Welkom bij het nieuwe Atkins, het dieet waarmee je echt resultaat gaat boeken. Starten is zeer eenvoudig. Lees in deze gids alles wat je moet weten over het Atkins dieet. Hoe je gezonder kunt gaan leven en je streefgewicht kunt  bereiken. Lees wat een laag koolhydraat dieet is, de werking ervan en wat je tijdens de verschillende fasen van het dieet kunt verwachten. Bovendien krijg je veel tips en adviezen die het afvallen een stuk makkelijker maken.

download: Atkins quick start

Nieuw Amerikaans advies: beetje vet en koffie oké, suiker niet!

Een commissie van de Amerikaanse overheid heeft nieuwe adviezen opgesteld voor gezonde voeding. De grootste verandering ten opzichte van de richtlijnen van vijf jaar geleden is dat er niet meer tegen cholesterol wordt gewaarschuwd.

Volgens de gezondheidscommissie is er geen relatie tussen hartziektes en de hoeveelheid cholesterol die iemand eet. Er wordt nog wel gewaarschuwd tegen het eten van verzadigd vet. Maximaal 300 milligram cholesterol per dag zou geen risico voor de gezondheid moeten vormen. Dat staat gelijk aan twee eieren per dag. 

Suikerconsumptie wordt voor het eerst wel aan banden gelegd. Per dag zou een Amerikaan niet meer dan 200 calorieën uit toegevoegde suikers binnen moeten krijgen, de hoeveelheid suiker in een halve liter frisdrank. Nu krijgen volwassen Amerikanen nog 268 calorieën aan suiker per dag binnen, en jongeren meer. De commissie waarschuwt dat suiker vooral voor hen een probleem vormt.

Bakjes koffie
Strenge adviezen voor koffie en zout worden versoepeld. Tot vijf koppen koffie per dag zijn niet slecht voor de gezondheid, maar juist goed. Wie dagelijks drie tot vijf kopjes drinkt, zou minder kans hebben op diabetes 2 en hartziektes. De commissie heeft het wel over zwarte koffie, en adviseert zwangere vrouwen maximaal twee bakjes te drinken. 

Zout moet nog steeds met mate gegeten worden, maar de maximale hoeveelheid per dag wordt verhoogd van 1500 milligram tot 2300 milligram. 

Milieu
Ook het milieu krijgt aandacht in het voedseladvies. Een goed eetpatroon zou gebaseerd moeten zijn op planten, en bevat dus veel groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. 'Dat is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu', dan het huidige Amerikaanse dieet dat veel vlees bevat. 

Ondanks de vele veranderingen, blijft de basisboodschap over gezonde voeding hetzelfde: 'Eet meer fruit, groente en hele granen. Eet minder verzadigd vet, zout en suiker'. Het advies komt van een panel van dokters en diëtisten en vormt de basis voor richtlijnen die gebruikt worden bij beslissingen over schoollunches, wat dokters adviseren en wat er in de Verenigde Staten op etiketten komt te staan.
 

Bron: Het Parool

Mediterraan dieet verlaagt kans op borstkanker

Vrouwen die ‘mediterraan’ eten, halveren daarmee ongeveer hun kans op borstkanker. Dat komt uit het eerste onderzoek waarin een groep 60- tot 80-jarige vrouwen door loting werd aangewezen om ‘mediterraan’ te eten, of een normaal dieet te volgen met een wat lager vetgehalte.

Zo’n gerandomiseerde studie (willekeurig samengestelde groepen) is wetenschappelijk gezien de beste manier om de werking van een therapie of dieet te toetsen. Maar bij voeding is dat moeilijk. Mensen eten niet makkelijk jarenlang anders dan ze gewend zijn.

Bij observationele studies worden mensen die zelf kozen wat ze eten jarenlang gevolgd, om te zien welke ziekten ze krijgen. Onderzoekers leggen dan het verband tussen ziekte en dieet. Daaruit kwam al dat een mediterraan dieet, met veel groente, plantaardige olie en vis (en weinig vlees en melk), de kans op borstkanker verkleint. Twee jaar geleden liet groot onderzoek onder 335.000 Europese vrouwen een 10 tot 20 procent lagere borstkankerkans zien.

Spaanse onderzoekers publiceren de resultaten van hun gerandomiseerde onderzoek vandaag in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine. Ze gebruikten de gegevens van het Predimed-onderzoek, onder ruim 8.300 oudere Spanjaarden die zich van 2003 tot 2009 aan een door loting opgelegd dieet hielden.

Eén groep at mediterraan en kreeg extra olijfolie. Een tweede groep at ook mediterraan en kreeg extra noten. En de derde groep (de controlegroep) behield het gewone dieet, met het advies wat minder vet te eten.

Van bijna 4.300 deelneemsters kregen er in die 6 jaar 35 borstkanker. Dat is niet veel. De conclusie heeft daardoor flinke onzekerheidsgrenzen: een mediterraan dieet met extra olijfolie verlaagt de kans op borstkanker ergens tussen de 20 tot 90 procent.

Bron NRC

Het beste dieet om af te vallen (volgens Harvard)

Vergeet paleo, Atkins of het Cambridge-dieet. Wie wil afvallen, schakelt beter over op de Mediterraanse keuken. Dat is de meest effectieve manier om gewicht kwijt te raken, zeg dat Harvard het gezegd heeft.

De Mediterraanse keuken wordt al enkele jaren naar voor geschoven als een erg gezonde levenswijze, maar Harvard kon nu ook wetenschappelijk bewijzen dat dit de meest effectieve manier is om gewicht te verliezen. 

Uit vijf medische studies met in totaal 998 proefpersonen bleek dat mensen die het Mediterraanse dieet volgen na een jaar 5 tot 10 kilogram lichter wogen. Ze scoren daarmee beter dan mensen die een dieet volgen met weinig koolhydraten of weinig vetten. 

Het Mediterraanse dieet is eigenlijk niet echt een dieet, maar eerder een levenswijze. De maaltijden bestaan uit veel fruit, groenten, granen, olijfolie en bonen. Vlees, zuivel en eieren worden minder gegeten. Naast goed voor de lijn is het ook zeer goed voor je cardiovasculaire gezondheid, je ogen en je breinfunctie, wat het volgens Harvard hét dieet bij uitstek maakt.

Uiteraard is dit dieet ook te vinden in "Alle Diëten", verkrijgbaar bij Bol.com.