Afvallen door je stofwisseling te verhogen

Verhoog je stofwisselingWil je graag afvallen? Dan is het verhogen van je stofwisseling een goede manier om op een gezonde manier het afvallen te stimuleren en te ondersteunen. Wanneer je vetverbranding namelijk versnelt kun je gemakkelijker kilo’s kwijtraken.

 

Tips om je stofwisseling te verhogen

 1. Eet gezond. Voeding met teveel snelle suikers wordt opgeslagen als reserve. Vroeger was dit nodig omdat er niet altijd voldoende voeding op voorraad was. Nu voeding overal en altijd beschikbaar is voor ons en we vaak niet genoeg bewegen, hebben wij deze vetvoorraden niet nodig meer. Sterker nog: het is gevaarlijk voor onder andere je hart en bloedvaten als vet wordt opgeslagen, met name rond je organen. Toch moet je je lichaam een signaal geven dat er genoeg voorraad voor handen is. Kies voor voeding als zuurkool, boerenkool, bessen, citrusvruchten en zeewier. Het is voeding die snel giftige stoffen uit je lichaam helpt af te voeren en je spijsvertering stimuleert. Ook eiwitrijke voeding helpt je om je stofwisseling te verhogen. Denk aan eieren, tofu, vette vis, kip, avocado, peulvruchten, quinoa en noten. Goed ontbijten is erg belangrijk. Eet regelmatig kleine porties om je stofwisseling te stimuleren. Probeer minimaal 2 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Zwarte koffie en groene thee stimuleren eveneens de stofwisseling. Ook gekruid en pittig eten geeft de stofwisseling eenboost. Denk dan aan specerijen als chilipeper en cayennepeper, of uien. Drink voldoende water. Je kunt ook voedingssupplementen slikken zoals vitamine D, zink en kalium. Vermijd een teveel aan alcohol. Ook soja-olie is volgens een aantal bronnen niet goed voor de stofwisseling. Vermoedelijk zorgen gluten ook voor een vertraging van de stofwisseling.
 2. Ga geen crashdieet volgen! Het jojo-effect wat hierbij vaak komt kijken, is rampzalig voor je stofwisseling! Er bestaan wel speciale metabolisme diëten.
 3. Beweeg voldoende. Met name spierversterkende oefeningen zoals de squat, de hoover en triceps oefeningen zijn zeer goed voor je stofwisseling. Op die manier blijf je ook in rust vet verbranden! Vooral sporten in de morgen blijkt effectief te werken om de hele dag fit te blijven en je stofwisseling op gang te houden.
 4. Slaap voldoende; liefst 7 uur per nacht. Vòòr 2 uur ’s nachts gaan slapen werkt het beste. Slaap echter niet teveel. Dit verstoort je bioritme.
 5. Vermijd (een teveel aan) stress. Stress kan de stofwisseling vertragen. Spannende dingen ondernemen geeft soms ook stress maar brengt ook veel plezier. Tobben, malen, piekeren en daarbij veel spanning voelen is het verkeerde soort stress.
 6. Vermijd giftige stoffen in je omgeving. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke schoonmaakmiddelen en cosmetica.
 7. Neem je geneesmiddelen onder de loep. Bepaalde medicijnen werken vertragend op de glucose-stofwisseling. Ook kan de schildklier langzamer gaan werken. Wellicht zijn er alternatieven voor de medicijnen die je nu slikt.
 8. Let eens op de temperatuur in huis. Het moet wel aangenaam blijven, maar als je lichaam harder moet werken om lichaamswarmte te genereren, verhoogt dit je stofwisseling.
 9. Alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie (middelen als Bach Bloesems) en acupunctuur (bij het oor) kunnen het metabolisme verhogen.
 10. Yoga is erg goed voor je stofwisseling. Met name poses waarbij je hoofd lager is dan je benen werken goed voor de doorbloeding van je schildklier.

 

Waterkers, gezondste groente?

waterkersOnder waterkers kan zowel een kruid als een groente worden verstaan. Waterkers stamt af van de kruisbloemenfamilie. Er bestaan zo'n tachtig soorten waterkers waarvan sommige eetbaar zijn als kruid en sommige eetbaar als groente. Waterkers heeft een pittige, peperachtige smaak die doet denken aan de smaak van tuinkers. Het is een groen klein plantje met donkergroene blaadjes wanneer het als kruid wordt verkocht. Als kruid doet waterkers het goed als garnering bij verschillende gerechten zoals salades en soepen. Witte waterkers wordt als bladgroente verkocht en is qua bereiding vergelijkbaar met spinazie. Waterkers is een voorjaarsgroente maar is in Nederland het gehele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer maar ook als voorverpakte groente bij de supermarkt. Een klassiek Engels gerecht is waterkerssoep wat bestaat uit waterkers en aardappelen en eventueel vis maar ook als kruidige salade of als smaakmaker op de boterham, doet waterkers het goed.

Waarschijnlijk zijn alle waterkerssoorten zeer gezond, maar de onderzoeken werden en worden uitgevoerd met Nasturtium officinale, een soort die van oudsher bekend en ingeschreven is in de officiële lijst van geneeskruiden.
Waterkers hoort thuis in de familie van de Brassicaceae, vroeger Cruciferae, kruisbloemigen, waartoe ook alle koolsoorten behoren. Het is bekend dat deze de leverenzymen beïnvloeden waardoor ze beschermen tegen kanker, en dit blijkt eveneens zo te zijn voor waterkers.
 

Voedingsstoffen en geneesstoffen in waterkers

Waterkers is een caloriearme groente; natriumarm, maar rijk aan kalium en andere mineralen (vooral ijzer en calcium), aan vitamine C en carotenoïden, naast kleine hoeveelheden vitamines B, E en D. Waterkers bevat heel weinig vetten, maar dan wel voornamelijk alfalinoleenzuur (ALA), en geen cholesterol of linolzuur.
De grote rijkdom van waterkers ligt echter in het hoge gehalte aan bioactieve moleculen die een grote rol kunnen spelen voor onze gezondheid en bij ziekte. Waterkers bevat flavonoïden, indolen, etherische oliën, enzymen, bitterstoffen en een weinig salicylzuur (eigen aan moerasplanten). Maar het is vooral de rijkdom aan glucosinolaten en isothiocyanaten die de plant een rol geeft in de strijd tegen kanker.

In waterkers wordt gluconasturtiine vooral omgezet in phenylethyl-isothiocyanaat (PEITC). Het is vooral dit PEITC dat, net als andere natuurlijke isothiocyanaten, een uiterst krachtige beschermende werking uitoefent in de lever. PEITC werd de laatste jaren onderzocht op zijn kankerremmende werking: o.a. in in vitro en in dierenstudies is aangetoond dat het niet alleen de Fase 1- en Fase 2-enzymen, maar ook hun coderingsenzymen in de lever beïnvloedt, wat resulteert in minder stapeling van toxische tussenmetabolieten, dus een snellere carcinogeendetoxificatie in Fase 2, en minder risico op DNA-interacties. Tevens blijkt PEITC ook rechtstreeks afwijkende en prolifererende cellen te beïnvloeden: het inhibeert de mitose en stimuleert apoptose. Waterkers is de rijkste natuurlijke bron van PEITC.
 

Waterkers en gezondheid

Gezien de concentratie aan vitamines, mineralen en andere bioactieve fytonutriënten is het logisch dat waterkers naast zijn kankerwerende werking ook nog vele andere gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, wat ook blijkt uit de indicaties die in de loop der eeuwen vermeld werden door geneesheren en plantkundigen. Enkele systemen waarop waterkers mogelijk een goede invloed heeft:
 

 • lever en gastrointestinaal, urinair systeem
 • bloedzuiverend (stimulering leverontgifting!), vochtafdrijvend, bloeddrukverlagend
 • alle ontstekingen en degeneratieziekten (antioxidantia!)
 • vaat- en zenuwbeschermend (antioxidantia, ALA)
 • infecties en parasieten (krachtige antibiotische en fungi-, thelmi-, en insecticide werking!)
 • huidproblemen, acne (ook aanstippen met sap!)
 • stress, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, depressie, zwakte, anemie,…
 • longziekten en astma (slijmoplossend)
 • mondproblemen, gingivitis
 • anti-allergeen (histamine-inhibitie)


Weer wat te veel van het goede en veel van deze oude toepassing zijn wetenschappelijk nog niet bewezen. Eén ding is zeker: waterkers is gezond, zowel preventief als curatief. Als preventie kunnen we stellen dat regelmatig waterkers eten, in een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit een goede gezondheidsstrategie is.

Rarara wat is de beste maand om met je dieet te starten? Mei natuurlijk!

lente dieetDe stevige nieuwjaarsbelofte om eens serieus je gewicht onder handen te nemen, is al lang onder het stof verdwenen. Maar ondertussen nadert de zomer en vooral, ja vooral het bikiniseizoen met rasse schreden. Geen paniek, Dr. Oz argumenteert waarom mei de beste maand is om je gezonde voornemens opnieuw leven in te blazen, inclusief enkele voedingstips. Met andere woorden: je hebt geen excuses meer.

De van televisie bekende Dr. Mehmet Oz stelde in zijn Dr. Oz show vorige week zijn "28-day Shrink Your Stomach Challenge" voor, een verzameling voedingsrichtlijnen die je in 28 dagen een verminderd hongergevoel en bijgevolg op termijn ook wat minder kilo's belooft. Wij willen jullie zeker niet opzadelen met strikte eetschema's of crashdiëten, maar de argumenten die Dr. Oz aanhaalt om vanaf vandaag wat meer groenten op je bord te leggen en die loopschoenen terug aan te trekken, houden wel stand. Zijn redenen:

– 61% van de vrouwen zou in mei opnieuw op haar gewicht gaan letten, en 57% zegt dat diëten makkelijker gaat in de lente of zomer, volgens een enquête van Dr. Oz.

– Je eet minder als het warmer is, omdat je behoefte aan winterse comfort food afneemt. Een fris kommetje aardbeien als tussendoortje? Graag!

– Door het mooie weer kom je vanzelf meer buiten, ben je actiever en ga je sneller te voet of met de fiets ergens heen.

– Blootstelling aan de lentezon geeft je serotonine-niveau een boost, waardoor je eetlust afneemt. 

– Er is een ruime keuze aan gezonde seizoensgroenten en – fruit, zoals komkommer, asperges, rabarber en perziken.
De tips van Dr. Oz

Als een onderdeel van zijn 28-dagenplan, geeft Dr. Oz 4 hoofdrichtlijnen mee die kunnen helpen voor een strakker buikje tegen de zomer. Van de eerste zijn wij alvast fan, de laatste kan ons iets minder bekoren. Maar proberen gaat altijd mee:

– Avocado in de ochtend. Een toast met avocado of een groene smoothie met deze vrucht is een perfecte start van de ochtend, volgens Dr. Oz. De vezels en gezonde vetten zijn een prima start om aan de dag te beginnen en je metabolisme op gang te trekken.

– Groenten, de hele dag door. Snack tussendoor op een stukje komkommer of wortel, en zorg zowel bij de lunch als bij het avondmaal voor een stevige portie groenten. Dr. Oz zweert zelf bij een "veggie flush drink" van spinazie, komkommer en peer.

– 12 uur vasten. Dr. Oz adviseert om je metabolisme 's nachts 12u te laten rusten, en bijvoorbeeld niks te eten tussen 21u 's avonds en 9u 's ochtends.

– Dit mijd je beter: suiker, light drankjes, bewerkt voedsel en alcohol.

 

Populaire lentediëten

Alle DiëtenDe lente is voor veel dames het moment om op dieet te gaan omdat ze dan steeds minder kleren beginnen dragen en steeds meer van hun lichaam laten zien. We zetten enkele populaire diëten met de voor- en nadelen op een rijtje. Een volledig overzicht van de meest populaire diëten vind je in het dikste dieetboek  Alle Diëten
 

1. Het 5:2dieet
Momenteel gaat er heel wat aandacht naar het 5:2dieet. Iedereen praat erover en heel wat dames hebben het al uitgeprobeerd. Het concept is heel eenvoudig: je eet wat je wil gedurende vijf dagen en vast de overige twee dagen. Die moeten niet op elkaar volgen, maar tijdens deze dagen mag je niet meer dan 500 calorieën opnemen. Dokter Michael Mosley startte deze nieuwe dieetrage na een experiment voor het BBC-programma 'Eat, Fast and Live Longer'.  Hij verloor zo 9 kilo in 9 weken, zijn cholesterol en bloedsuikerspiegel zakte ook drastisch.

2. Het 8-uurdieet 
Dit is gebaseerd op hetzelfde principe als het bovenvermelde dieet. Drie dagen per week mag je enkel in een periode van acht uur eten. Dit is dan bijvoorbeeld van 9 tot 17 uur of van 11 tot 19 uur. De theorie hierachter is dat je je lichaam zo meer tijd geeft om calorieën te verbranden, voedingstoffen te verwerken en toxines te verwijderen.

3. Cambridge dieet
Dit is een dieet waarbij je maar erg weinig calorieën mag opnemen, het is niet bestemd voor zwakkelingen. Met het Cambridgedieet kies jij uit een reeks maaltijden die variëren tussen 425kcal tot 1.500 kcal per dag, afhankelijk van wat je streefdoel is. De maaltijden bestaan uit vervangers als repen, soupen, havermoutpap en shakes die speciaal ontwikkeld werden. Het is een extreme manier om snel af te vallen en zeker niet iets dat je lang moet volhouden.

4. Groene koffiedieet 
Dit is niet echt een voedingspatroon maar een voedingssupplement dat je in de vorm van een pil neemt. De koffieketen Starbucks heeft in de Verenigde Staten wel een drankje gelanceerd met dit extract in caloriearme drankjes. Het bevat cafeïne, een stimulerend middel dat in verband wordt gebracht met gewichtsverlies en een hoog niveau van chlorogenisch zuur. De onderzoekers menen dat deze stof gewichtsverlies bevordert door de absorptie van vet en glucose in de darmen te beperken. Dit verlaagt het niveau van insuline om de metabolische functie te verbeteren. Er is echter nog niet voldoende onderzoek verricht om deze theorie te bewijzen, dus het is niet duidelijk of dit dieet de moeite waard is.

5. Het Dukan dieet 
De familie Middleton is een grote fan van dit dieet, Kate en co volgden dit massaal als voorbereiding op het koninklijk huwelijk in 2011. Dit eetpatroon is arm aan koolhydraten en rijk aan proteïnes. Het dieet bestaat uit vier fases: in de eerste, die ongeveer vijf dagen duurt, mag je enkel magere proteïnes als gevogelte en eieren eten. De volgende drie fasen houden de geleidelijke introductie van fruit, groenten en koolhydraten in. Het Dukandieet kan je helpen om snel af te vallen, maar op lange termijn is het niet houdbaar of gezond.

Gezond eten in de zomer

summer salad.2Waar je in de winter misschien niet zo bezig bent met je gewicht en gezond eten, is dit bij de meeste mensen in de zomer wel anders. Dit komt omdat je in de zomer minder bedekkende kleding aan hebt en ook vaker in je zwembroek, bikini of badpak rondloopt, waardoor je meer behoefte hebt om er goed uit te zien. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je er in de zomer goed uitziet in je blote kleding en zwemkleding? Dat lees je in dit artikel. Zo lees je hieronder welke gezonde voedingstips je in de zomer kunt gebruiken.

Tip 1: drink voldoende 

Omdat het in de zomer warmer is en je bovendien meer in de zon zit, droog je sneller uit. Om dit te voorkomen en je lichaam gezond te houden, is het belangrijk om voldoende te drinken. Op deze manier voorkom je uitdroging en geef je jouw lichaam het vocht dat je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren in de zomer. En heb je even geen zin in water? Drink dan vitaminesap, want dit is niet alleen goed voor het vochtgehalte in je lichaam, maar zorgt er ook voor dat het vitaminegehalte in je lichaam op peil blijft.

Tip 2: minder alcohol 

In de zomer zijn er doorgaans meer etentjes, feestjes en bbq’s, waardoor je in de zomer sneller geneigd bent om meer te drinken. Probeer het alcoholgebruik in de zomer te beperken en drink alleen op speciale momenten of in het weekend. Op deze manier blijft je lichaam gezonder en kom je bovendien minder aan. Alcoholische dranken zijn namelijk niet alleen ongezond, maar zijn bovendien echte dikmakers. 

Tip 3: spaarzaam met tussendoortjes

Tussen het ontbijt en de lunch, tussen de lunch en het diner en na het diner is het nodig om tussendoortjes te eten. Op deze manier krijgt je lichaam voldoende voeding binnen om te kunnen functioneren en heb je gedurende de dag voldoende energie om lekker te genieten van de zomer. Let echter wel goed op, want tussendoortjes kunnen ook dikmakers zijn. Kies daarom niet voor tussendoortjes als koeken, chips en andere ongezonde opties, maar ga voor fruit, groenten en crackers. Op deze manier kun je genieten van tussendoortjes, maar kom je niet aan.

Tip 4: zomerfruit is lekker en gezond

Zomerfruit is fruit dat je doorgaans alleen of voornamelijk in de zomer eet. Hieronder vallen fruitsoorten als aardbeien, kersen, watermeloenen en andere meloensoorten. Dit fruit is niet alleen erg lekker en fris op warme zomerdagen, maar bovendien erg gezond. Geniet daarom volop van de natuurlijke vitaminen die de natuur je biedt in de zomer en eet voldoende zomerfruit in de warme zomermaanden. 

Tip 5: heerlijke maaltijdsalades

Maaltijdsalades vormen de perfecte maaltijd in de hete zomermaanden. Door de hoge temperatuur heb je geen zin om boven het hete fornuis te staan, de frisse smaak van maaltijdsalades is perfect op warme, zwoele zomeravonden en maaltijdsalades vullen goed. Daarnaast zijn maaltijdsalades erg gezond en kun je hier prima van leven. Kies daarom voor een lekkere maaltijdsalade in de zomer en verieer met de mogelijkheden, want maaltijdsalades zijn een belangrijke sleutel voor een gezonde leefstijl in de zomer.

Tip 6: bbq-alarm

Als de eerste zonnestralen verschijnen en de temperatuur omhoog gaat, steken veel mensen meteen de bbq aan. Het gevaar van een avondje bbq’en, is dat je snel geneigd bent om te veel te eten. Let daarom tijdens de bbq op dat je niet te veel eet en je hebt een gezellige avond zonder vervelende gevolgen voor het gewicht of de gezondheid.

Te veel fruit leidt tot obesitas en hartziekten

druivenTe veel fruit, of meer bepaald de suiker fructose dat in fruit zit, is eigenlijk slecht voor je. Het zorgt ervoor dat je meer honger krijgt en kan hartziekten en diabetes veroorzaken.

Honger
Fructose is een stof die in natuurlijke vorm in fruit zit, glucose-fructose, ook bekend als suikerstroop, wordt tegenwoordig in veel snoepgoed verwerkt. Het probleem is echter dat deze stof je hersenen je doet geloven dat je nog meer voeding nodig hebt, daarnaast kan het heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken. 
Professor Carel Le Roux: "Wanneer we suiker eten, maakt ons lichaam insuline vrij, wat de hersenen vertelt dat we genoeg eten hebben gehad. Een hoog niveau van insuline is één van de factoren die het hongergevoel onderdrukken. Omdat fructose zorgt voor een lagere productie van insuline, krijgen je hersenen niet het bericht dat je vol bent."

Hartziekten
Fructose kan de groei van vetcellen rond het hart, lever en andere vitale organen uitlokken en zelfs diabetes, obesitas en hartziekten veroorzaken. Dat blijkt uit een recente studie. Daarnaast kan het bloedvetten veroorzaken, wat het risico op hartziekten verhoogt. Het zou ook slecht voor je nieren en negatief voor je bloeddruk zijn. Het zorgt er ook voor dat de lever meer fructose in vet omzet, waardoor je kans loopt op een vette lever, wat kan leiden tot leverziekte en diabetes.

Verwerkte voeding
Zelfs al beperk je fruitinname, het probleem is dat fructose in heel wat verwerkte voedingsmiddelen zit zonder dat we het beseffen. Vanwege deze gezondheidsrisico's noemen de Amerikanen dit het 'snoepgoed van de duivel', sommige fabrikanten werden gedwongen dit ingrediënt te schrappen en weer 'normale' suiker te gebruiken. Je vindt deze zoetstof vaak in koekjes, ontbijtgranen en roomijs. Dit kan volgens de onderzoekers verklaren waarom velen het moeilijk hebben slechts één koekje en niet het hele pak of slechts een klein beetje roomijs te eten.  

Geen bos druiven
Omdat dit bestanddeel vaak in fruit voorkomt, mogen we dit dan niet meer eten? "In beperkte mate kan dit geen kwaad, maar ga niet een hele bos druiven eten",  waarschuwt professor Carel Le Roux. "Veel mensen met obesitas eten gezond. Het probleem is echter dat ze te veel fruit eten. Dit geeft je geen vol gevoel, waardoor je meer zin in fruit krijgt en er meer van gaat eten. Ook te veel fruitsap kan schadelijk zijn. Deze dranken bevatten niet alleen veel fructose maar ook veel calorieën."

Sla en worteltjes voor beter sperma?

Verse groentenWortelen, sla, tomaten en spinazie eten verbetert de spermakwaliteit. Volgens nieuw onderzoek hebben de groenten een impact op de beweeglijkheid van zaadcellen.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuws is gebaseerd op een Amerikaanse studie (1) bij 194 jonge mannen van gemiddeld 19 jaar. Aan het begin van de studie werd hen gevraagd om een vragenlijst over hun voeding in te vullen, en een spermastaal te produceren voor analyse. Op basis hiervan gingen de onderzoekers na of er een verband bestaat tussen het eten van bepaalde groenten (die bètacaroteen, luteïne en lycopeen bevatten) en een betere spermakwaliteit (beweeglijkheid en vorm van de zaadcellen). Bètacaroteen, luteïne en lycopene (antioxidanten) vindt men in wortelen, sla, spinazie en tomaten. Het sperma van mannen die meer van deze groenten aten, bleek beweeglijker (bereikt dus sneller de eicel) en had een betere vorm (kans op bevruchting is groter).

Bron: (1) Zareba P, Colaci DS, Afeiche M, et al. Semen quality in relation to antioxidant intake in a healthy male population. Fertility and Sterility. Published online October 2 2013

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie beschrijft een klein verband tussen een hogere inname van bètacaroteen, luteïne en een grotere beweeglijkheid van de zaadcellen enerzijds, en een hogere inname van lycopeen en meer goed gevormde zaadcellen anderzijds.

De media leggen vooral de nadruk op wortelen als heilzaam voor de kwaliteit van sperma, terwijl de studie ook een positief verband zag met andere groenten zoals sla, spinazie en tomaten. Bovendien vergeten de media er bij te vertellen dat dit soort studie (qua opzet) – de onderzoekers zeggen dit trouwens zelf – niet in staat is om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen het eten van deze groenten en beter sperma. Hiervoor is een andere (gerandomiseerde en gecontroleerde) studieopzet nodig. Het is echter niet haalbaar noch ethisch verantwoord om een grote groep mannen te verdelen in verschillende dieetgroepen en die gedurende maanden of jaren te volgen om na te gaan welk effect elk van deze diëten heeft op de kwaliteit van hun sperma.

Uit de resultaten van deze studie kunnen we niet opmaken of meer van deze groenten eten een effect heeft op de vruchtbaarheid. Andere beperkingen van de studie zijn het feit dat de voedingsinname door de mannen zelf werd gerapporteerd, wat niet noodzakelijk een juiste weergave is van de realiteit. Het verband tussen kwaliteit van sperma en voedingsgebonden factoren kan overigens vertekend zijn door andere factoren zoals andere ingrediënten of leefstijlfactoren.

De studie werd uitgevoerd bij een kleine groep mannen (slechts 189) van gemiddeld 19 jaar zonder fertiliteitsproblemen en afkomstig uit een bepaalde regio in de Verenigde Staten. We weten dus niet of we dezelfde verbanden zouden zien bij oudere mannen of mannen met vruchtbaarheidsproblemen. We weten evenmin of de verschillen in spermakwaliteit zouden kunnen geleid hebben tot een snellere bevruchting.

Conclusie

Deze studie zag een beperkt verband tussen het eten van wortelen (spinazie, sla en tomaten) en beter sperma. Er is een andere (moeilijk haalbare) studieopzet nodig om dit te kunnen bewijzen. Veel fruit en groenten eten is hoe dan ook gezond.

Referenties: http://www.nhs.uk/news/2013/10October/Pages/Carrots-and-lettuce-linked-to-better-sperm-quality.aspx

Nieuwe voedingschijf van vijf

Schijf-van-Vijf-vaknamenEr is een aantal veranderingen aangebracht ten opzichte van de vorige Schijf van Vijf, die uit november 2015 stamde. Zo wordt er geadviseerd om 50 gram meer groente per dag te eten, wat neerkomt op 250 gram per dag. Ook qua vette vis is er een veranderd advies. Voorheen was het advies om twee keer per week vette vis (zoals zalm of tonijn) te eten, nu is dat nog maar een keer. Verder adviseert het Voedingscentrum om veel peulvruchten, per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee toe te voegen aan het dieet.

Het Voedingscentrum stelt verder dat onbewerkte producten in het algemeen gezonder zijn dan bewerkte producten. Die laatste bevatten namelijk vaak meer suiker, zout of verzadigd vet.

Fruit eten, niet drinken
Vruchtensap is ook niet langer opgenomen in de Schijf van Vijf. Eerder werd een glas vruchtensap nog aangeraden om de fruitconsumptie op te krikken, maar in de nieuwe Schijf van Vijf wordt het eten van fruit gezonder gevonden dan het drinken van sap. Alcohol wordt ook niet aangeraden, maar voor wie het niet kan laten: maximaal één glas per dag is het advies.

In de Schijf van Vijf zijn snoep, snacks, koeken, vleeswaren en zoet broodbeleg niet opgenomen, maar dat betekent niet dat dat nooit gegeten kan worden. Het Voedingscentrum adviseert vooral dat soort producten niet te vaak te eten. De richtlijnen gaan uit van drie tot vijf keer per dag iets kleins (vruchtenhagel op de boterham, een lepel satésaus bij de kipspies), en maximaal drie keer per week een grotere snack (croissant, klein zakje chips, stuk taart).

Vijf vakken
De Schijf van Vijf werd in 1953 geïntroduceerd door de overheid en bestaat uit vijf vakken. Groente en fruit; smeerbare vetten en bak- en braadproducten; vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten; brood, graanproducten en aardappelen; dranken. Het Voedingscentrum werkt de Schijf van Vijf regelmatig bij op basis van recent onderzoek.

Vegaburgers
Er is uit verschillende hoeken reeds kritisch gereageerd op de nieuwe Schijf van Vijf. Zo vindt Natuur & Milieu dat het Voedingscentrum te weinig aandacht heeft besteed aan klimaatverandering en het welzijn van dieren. ,,Als je zo'n schijf uitbrengt moet je niet alleen consumenten de gezonde kant opsturen, maar ook zorgen dat de aarde en dieren gezond blijven. Dat betekent minder vlees en zuivel, en meer groente, bonen, peulvructen en vegaburgers.''

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel betreurt de keuze om groentenconserven en smoothies in de 'niet-Schijf van Vijf' categorie te plaatsen. ,,Deze producten zijn voor veel mensen juist een makkelijke manier om de groenteconsumptie te vergroten. Zeker nu het zoutgehalte in groentenconserven drastisch is verlaagd''.

meer info: http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx

Dieet Messi bestaat uit vijf ‘superbenzines’

messi eatingOmdat Lionel Messi rondom het WK 2014 in een vormdip belandde, zocht de sterspeler van Barcelona zijn heil bij een diëtist. Met behulp van de Italiaan Giuliano Poser hervond Messi zijn topvorm. De inhoud van het dieet bleef altijd onbekend, todat de sportkrant El Mundo Deportivo op zoek ging naar het geheim achter Messi's voedselpatroon.

Poser heeft zijn kliniek in het Noord-Italiaanse stadje Sacile, aan de voet van de Alpen. Messi is zijn beroemdste klant, maar meerdere sporters zouden zich laten adviseren door hem.

Poser noemt zijn behandelmethode toegepaste kinesiologie. Oftewel wetenschap over beweging en motoriek. Door de juiste voeding bewegen zijn cliënten beter en worden blessures voorkomen, claimt de Italiaan. Voor ieder persoon schrijft hij een uniek dieet voor.

Superbenzine
Vijf soorten levensmiddelen omschrijft Poser als 'superbenzine' voor het lichaam: water, goede olijfolie, volle granen, vers fruit en biologische groenten die niet besmet zijn bestrijdingsmiddelen als pesticiden of herbiciden. ,,Dat bezorgt grote schade aan het lichaam.''

,,Noten en zaden zijn ook erg goed'', vertelt Poser. ,,Suiker moet zoveel mogelijk worden vermeden, dat is erg slecht voor de spieren. Geraffineerde meelsoorten vormen ook een groot probleem,  want tegenwoordig is het moeilijk om een korrel tarwe te vinden die niet verontreinigd is.''

Zout en vlees heeft het lichaam met mate nodig, zegt Poser. ,,Maar veel minder dan de meeste Argentijnen eten, omdat het moeilijk te verteren voedsel is voor het lichaam.''

Behalve voedselvoorschriften, is Poser ook deskundige op het gebied van natuurlijke geneeskunde en homeopathie.  ,,Het belangrijkste is om de oorzaak van een kwaal te vinden. Als de patiënt pijn heeft op een zekere plaats in het lichaam, schiet het niet op om met een medicijn om de pijn weg te nemen.  Eerst moet je erachter komen waarom het daar pijn doet.''

Helpt koffie darmkanker te onderdrukken?

drink-koffie-en-leef-langerRegelmatig koffie drinken zou de kans op herval of sterfte door dikke darmkanker verminderen. Dienen we darmkankerpatiënten te adviseren om dagelijks koffie te drinken?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van het Dana-Farber Kankerinstituut in Boston onderzochten of er een verband bestaat tussen koffie en de kans op herval of sterfte door dikkedarmkanker. Voor dit onderzoek werden een kleine duizend patiënten met gevorderde dikkedarmkanker (fase III) gedurende gemiddeld 7 jaar gevolgd. Bij de start van de studie en na één jaar werd hen gevraagd een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Hierbij werd gedetailleerd navraag gedaan naar het aantal koppen en de soort koffie of thee die per dag gedronken werd. Verder werden de patiënten strikt opgevolgd en werden tal van andere parameters bevraagd.

Op basis van de statistische analyse van de resultaten concluderen de onderzoekers dat darmkankerpatiënten die minstens 4 koppen koffie per dag drinken een zeer licht verminderde kans hadden (risicodaling van 39 naar 34%) om te hervallen of vroegtijdig te sterven door kanker in vergelijking met patiënten die geen koffie dronken. Het drinken van caffeïnevrije koffie of thee had daarentegen geen effect (1).

Bron

(1) Guercio, B. e.a. (2015). Coffee intake, recurrence and mortality in stage III colon cancer: results from CALGB 89803. Journal of clinical oncology, vol. 33, 31, p. 3598 – 3606

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Zoals de onderzoekers zelf aanhalen bij de bespreking van hun resultaten, kan op basis van hun studie niet aangetoond worden dat er een direct oorzakelijk verband is tussen het drinken van koffie en de kans op herval of vroegtijdige sterfte door dikkedarmkanker. Omdat ze bij de analyse van de gegevens met verschillende beïnvloedende factoren zoals voedingsgewoonten, fysieke activiteit en andere gekende risicofactoren rekening hielden, neemt de sterkte van het verband echter wel toe.

Hun bevindingen worden bevestigd door eerdere studies die een gunstige invloed aantoonden van koffie op het krijgen van dikkedarmkanker. Zo bleek uit een overzichtsonderzoek van 17 observatiestudies dat het drinken van 4 koppen koffie per dag het risico op dikkedarmkanker met 24% verlaagt. Daartegenover staan echter ook studies die helemaal geen verband vinden (2). Het Wereld Kanker Onderzoeksfonds en het Amerikaans instituut voor Kankeronderzoek stellen daarom in een gemeenschappelijk rapport dat er onvoldoende bewijs is voor een beschermend effect van koffie (3).

De sterkte van het verband is wel intrigerend en heeft tot tal van hypotheses geleid. Mogelijk zou de cafeïne zorgen voor een snellere passage van voedsel doorheen de darm waardoor de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen kleiner wordt. Andere mogelijke mechanismen zijn de invloed van koffie op de insulinegevoeligheid en ontsteking. Beide factoren zouden een rol spelen bij de ontwikkeling van dikkedarmkanker. Ook de talrijke antioxidanten aanwezig in koffie zouden het mogelijk positieve effect kunnen verklaren. Verschillende kleine studies bij mens en dier hebben deze hypothesen onderzocht, maar de resultaten zijn wisselend en eenduidige conclusies kunnen nog niet getrokken worden (4).

Conclusie

Onderzoekers suggereren een gunstige invloed van koffie drinken op herval en vroegtijdige sterfte door dikkedarmkanker. Of koffie daadwerkelijk helpt om dikkedarmkanker onder controle te houden, kunnen we op basis van deze studie niet besluiten. Meer onderzoek is dus nodig om na te gaan of deze bevindingen wel door koffieverbruik te verklaren zijn en om mogelijke onderliggende mechanismen te verklaren.

Referenties

(2) http://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/coffee#colorectal-cancer-prevention

(3) World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007

(4) http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/coffee.html