Obesitas bij kinderen

obesitas_0

Van onze kleuters tussen vier en zes jaar oud, heeft 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes te kampen met overgewicht. De negatieve berichtgeving over zwaarlijvigheid bij onze kleuters lijkt niet te stoppen. De bewustwording neemt toe, maar is een tekort aan fysieke activiteit het enige struikelblok?

TIJD VOOR ACTIE

Zwaarlijvigheid vormt op wereldwijde schaal een gezondheidsprobleem waar ook onze kleuters steeds vaker mee worstelen. Dringend tijd dus voor actie. En neem dat maar letterlijk, want de allerkleinsten onder ons brengen liefst 50 tot 80 procent van hun dag zittend door. Maar om overgewicht tegen te gaan moet verder gekeken worden dan beweging alleen. Zo zijn een te groot aanbod aan vetrijke voeding en een tekort aan ouderlijk gezag om dit patroon te doorbreken mee verantwoordelijk voor de negatieve trend. Ouders moeten dus strenger toezien op de hoeveelheid aan en het type van voeding door hun kinderen opgenomen.

HOE EERDER HOE BETER

Overgewicht aanvechten is allesbehalve eenvoudig. En de strijd start bovendien veel eerder dan vaak gedacht. Al van zodra moeders het geven van melk staken, is het eetgedrag van jonge kinderen grotendeels gevormd zowel in termen van eetlust als van voorkeur voor bepaalde levensmiddelen. Dit is het resultaat van de interactie tussen genetische factoren enerzijds, en invloeden vanuit de omgeving van het kind (o.a. blootstelling in de baarmoeder aan bepaalde smaakstoffen, de context waarin jonge kinderen nieuwe smaken leren ontdekken, etc.) anderzijds.

Al deze elementen bepalen uiteindelijk mee of een kind al dan niet een groot risico heeft op het ontwikkelen van overgewicht.
Karaktereigenschappen die het eetpatroon en dus de kans op zwaarlijvigheid mee bepalen

  • Sterke afkeer voor specifieke smaken
  • Moment waarop bij het kind het verzadigingsgevoel optreedt
  • Weerstand tegen het ontdekken van nieuwe producten/smaken (neofobie)

Weten dat zwaarlijvigheid zich dus al in een erg vroeg stadium van de ontwikkeling van het kind ontwikkelt, verandert de kijk op de zaak. En vooral bewustwording bij ouders en verzorgers over die complexiteit en timing is cruciaal in de moeilijke strijd tegen overgewicht.

Lees het volledige artikel: http://bit.ly/2eCvDfB

Nog een reden om chocolade te eten: koper!

chocoladeKoper is nu niet direct een voedingsstof waarvan veel mensen wakker liggen of ze er wel genoeg van binnen krijgen. Erger nog, veel mensen weten niet dat het een noodzakelijk sporenelement is, en geen giftig metaal of zo. Nochtans is koper een element dat in heel wat lichaamsfuncties een rol speelt, aangezien het deel uitmaakt van heel wat enzymes en eiwitstructuren. Het element is betrokken bij onder andere de vorming van rode bloedcellen, de opname van ijzer en zuurstofoverdracht.

Verder is het ook noodzakelijk voor de normale vorming van beenderen, kraakbeen en bindweefsel, en speelt het een rol in het cholesterol- en glucosemetabolisme en de regulatie van uitwisseling van zenuwsignalen.

Tenslotte stimuleert koper ook het immuunsysteem, en helpt het bij de neutralisatie van vrije radicalen die de cellen beschadigen (en zelfs kanker kunnen veroorzaken).

Lees het volledige artikel: http://bit.ly/2erxC7o

Vitamine C: super gezond maar in welke voedingswaren vind je het?

vitaminecVitamine C is essentieel voor onze gezondheid. Met enkele tips kunnen we gemakkelijk onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bereiken en bouwen we die extra weerstand op voor de komende wintermaanden.

Gezond blijven wordt deze winter een makkie met de juiste vitamine-boost. We kunnen dus al denken aan een voorraad vitamine C fruit en groenten op te slaan om onszelf en ons gezin van een dagelijkse dosis vitaminen te voorzien. .

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een voedingsstof die onze aandacht het hele jaar door verdient, vooral in de wintermaanden. In zijn natuurlijke vorm is vitamine C belangrijk voor de gezondheid. Het opnemen van vitamine C voor de mens kunnen we vergelijken met zonlicht dat nodig is voor een plant. Alhoewel vitamine C tabletten de makkelijkste manier lijken om onze dagelijkse dosis binnen te krijgen, gaat een grote hoeveelheid verloren via de urine. Hierdoor zal het vitamine C niveau regelmatig weer bijgevuld moet worden. Verse, lokale producten – die op regelmatige tijdstippen gedurende de dag worden gegeten – zijn de beste manier om onszelf ervan te verzekeren dat we aan de goede vitamine C dosis komen. Vitamine C voeding verschilt van het semisynthetische ascorbinezuur wat voorkomt in de supplementenvorm. Daarbij zijn er minder factoren aanwezig in de vitamine c supplementen dan vitamine c fruit of groente met vitamine c bevatten.

De voordelen van vitamine C

We weten reeds dat vitamine C de immuniteit versterkt en scheurbuik voorkomt. Maar waar is vitamine C nog meer goed voor? En waar zit vitamine c in ? Hieronder volgt een korte samenvatting:

  • Het is onze primaire voedingsstof om in leven te blijven. Het helpt om cel beschadiging te voorkomen waardoor de levensduur van onze cellen langer wordt.
  • Het beschermt onze immuniteit en zorgt ervoor dat infecties en ziekten wegblijven.
  • Het helpt bij het opnemen van ijzer.
  • Het helpt bij het omzetten van voedsel in energie.
  • Het ondersteunt het lichaam in tijden van stress en vermoeidheid.
  • Het helpt bij de aanmaak van stoffen in de hersenen die de hersenfunctie en stemming reguleren.
  • Het helpt bij de groei en herstel van weefsel en is tevens de belangrijkste leverancier van collageen, dat helpt bij genezing van wonden.
  • Het helpt het voorkomen en genezen van ontstoken tandvlees.
  • Het is een krachtige bloedzuiveraar
  • Het is een antioxidant dat helpt bij genezing en bescherming, zoals bijvoorbeeld het herstellen van de lenzen in de ogen, cholesterol uit het bloed halen en het DNA beschermen.

Waar zit vitamine C in?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) voor vitamine C is 100 mg. Dit is de minimale hoeveelheid die nodig is om gebreken te voorkomen en wordt automatisch bereikt door een gezond dieet. De aanbevolen 2-3 stuks vitamine c fruit en 3-5 groente met vitamine c per dag zorgen voor voldoende inname van vitamine C. De volgende fruit en groenten bevatten vitamine C:

  • Guave is een onderschatte bron van vitamine C. Een guave bevat twee keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C.
  • Kiwi is rijk aan vitamine C, helpt overtollig opgebouwde natrium uit het lichaam te verwijderen en bevordert door enzymen een goede spijsvertering. Een kiwi bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C.
  • Papaja bevat een natuurlijke spijsverteringsenzym genaamd papaïne. Deze helpt bij het afbreken van voedsel, met name van proteïnen. Het is rijk aan vitamine C en helpt bij het verbetering van de huid.
  • Citrus fruit zoals sinaasappels, limoenen, pompelmoes, mandarijnen en clementines bevatten veel vitamine C. Wanneer je zelfs de schil en pit van het fruit eet, krijg je de meeste vitamine C binnen (bijvoorbeeld in een smoothie).
  • Kool werd vroeger door zeelieden gegeten om scheurbuik te voorkomen. Kool, zoals zuurkool in het bijzonder, bevat een hoge dosis vitamine C.
  • Paprika is in al zijn variaties rijk aan vitamine C, maar de rode en gele paprika in het bijzonder zijn als je ze rauw eet extra gezond. Houd in gedachte dat als een groene paprika wat ouder is of gebakken wordt, de paprika 30% aan vitamine C verliest. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C wordt met ¾ kop rauwe paprika bereikt.
  • Chili peper is rijker aan vitamine C dan een citroen (2 chili pepers staan gelijk aan 1 sinaasappel). Gedroogde chili peper bevat daarentegen bijna geen vitamine C.
  • Broccoli bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vezels en andere heilzame voedingsstoffen. Houdt er wel rekening mee, als broccoli gekookt wordt dat de helft van de vitamine C verloren gaat.
  • Bessen zitten boordevol voedingsstoffen en bomvol met vitamine C. Grofweg bevat 1 kopje moerbeien, cranberries, kruisbessen, frambozen of aardbeien de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C.
  • Spruitjes. Acht spruitjes zijn al genoeg om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C te komen.
  • Bloemkool. Een klein roosje bloemkool is al genoeg om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (DAH) vitamine C te komen.

Botanische bronnen van vitamine C:

Er zijn naast deze vitamine c fruit en groente met vitamine c enkele geconcentreerde plantaardige bronnen die vitamine C bevatten en benoemingswaardig zijn. Camucamu bessen, acerola kers, amla en rozenbottels zijn te verkrijgen in poeder- of tabletvorm en zitten bomvol vitamine C. Deze zijn een goede oplossing om je vitamine C niveau aan te vullen wanneer je geen fruit en groenten binnen handbereik hebt. Mocht ja na het lezen van dit artikel alsnog moeite hebben om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine c op te nemen, dan kan je er voor kiezen een voedingssupplement toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Gezond eten of niet, vergeet nooit tweemaal per dag je tanden te poetsen om een gezond gebit te behouden.

bron: www.zininmeer.be

Vitaminepillen: nutteloos en soms zelfs gevaarlijk

vitaminenpillenVier Belgen op de tien grijpen geregeld naar een voedingssupplement. Zelfs een kwart van onze kleuters slikt vitaminepilletjes. In bijna al die gevallen was dat over­bodig, zeggen experts. En bij overconsumptie zelfs gevaarlijk voor de gezondheid.

We eten ongezond en proberen dat te compenseren met een ‘gezond’ pilletje. Liefst 38 procent van de Belgen tussen 3 en 64 jaar gebruikt een voedingssupplement. Dat blijkt uit de peiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) naar onze voedingsgewoonten.

Vitamine D en C zijn, samen met multivitaminepreparaten, de populairste supplementen. Mineralen (zoals magnesium, calcium en fluor) of planten­extracten volgen op respectabele afstand. Daarnaast eet 35 procent nog eens voeding die al door de fabrikant verrijkt werden met vitamines.

Winterkwaaltjes

De grootste gebruikers van supplementen zijn vrouwen boven de 40. Meer dan de helft grijpt weleens naar een vitaminepil.

Verrassend: de op één na grootste groep gebruikers zijn kleuters tussen de 3 en de 5 jaar. Gevraagd of ze hun kind de afgelopen 24 uur een voedingssupplement toedienden, antwoordt een vijfde van de ouders volmondig ja. Is die kleuter een meisje, dan geeft zelfs een kwart van de ouders een voedingssupplement. “Omdat het goed is voor de gezondheid” of “omdat het extra bescherming biedt tegen winterkwaaltjes”, menen ze.

“Zo promoten de fabrikanten ook hun supplementen, maar die informatie is absoluut misleidend”, zegt professor Gui De Backer van de Hoge Gezondheidsraad. “Er zijn weliswaar mensen met een medisch probleem die supplementen moeten innemen. En voor zwangere vrouwen kan een extra dosis foliumzuur zinvol zijn. Maar voor de doorsnee gezonde Belg zijn al die extraatjes in 99 procent van de gevallen nutteloos, ook voor kinderen. En daardoor een gigantische verspilling.”

Karin De Ridder van het WIV wil een uitzondering maken voor vitamine D-pillen voor kleuters. “Omdat we niet goed weten hoeveel vitamine D een kind binnenkrijgt via de gewone en de verrijkte voeding.”

Uit voorzichtigheid spreken de experts de aanbeveling van Kind & Gezin niet tegen.

Grotendeels overbodig dus, al die supplementen, maar niet helemaal zonder risico. “Een te hoge inname van bijvoorbeeld vitamine C en D kan leiden tot nierstenen en neurologische klachten”, aldus professor De Backer.

“Een teveel aan vitamine D kan zelfs een averechts effect hebben en de botten net brozer maken in plaats van sterker”, weet Karin De Ridder. “We mogen ons ge­weten niet sussen met vitaminetabletjes. Voedingssupplementen kunnen immers nooit een gezonde en gevarieerde voeding vervangen of een ongezond voedingspatroon compenseren. Het probleem is dat die supplementen in de markt gezet worden als gezond terwijl op een broccoli natuurlijk niet staat geschreven dat hij boordevol vitamientjes zit.”

Voedingssupplementen worden zonder voorschrift verkocht. “Toch wekken ze verkeerdelijk de indruk dat ze een soort geneesmiddelen zijn”, zegt Gui De Backer. “Het wordt tijd dat de meer dan twintig jaar oude reglementering wordt aangepast. Al weet ik niet of de overheid de sterke lobbygroep zal kunnen afslaan.

bron: Nieuwsblad 3-10-2016