Afslanktips voor mannen

afslanktips-voor-mannenAfvallen gaat niet van zelf, ook niet voor mannen, maar het hoeft ook je leven niet compleet om te gooien. Er zijn best wel een aantal gemakkelijke manieren om gewicht te verliezen. Niet nodig om altijd maar calorieën te tellen, te letten op alles wat je eet en met een grote boog om restaurants heen lopen. Hieronder vind je 8 tips die je helpen met afslanken, zodat je die vetrolletjes voorgoed vaarwel kan zeggen.

  1. Maak gebruik van je cafeïneverslaving
    Die kop koffie in de ochtend is ideaal om je op te laden voor een goede workout. Als je een uur voordat je richting de sportschool vertrekt een kop koffie naar binnen gooit, voel je je minder vermoeid. Zo kan je zwaarder en langer sporten, ontdekten Britse onderzoekers. Sporters die 5 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht binnenkregen, voerden meer herhalingen per oefening uit dan de proefpersonen die geen koffie hadden gedronken. ‘Ze hadden ook minder last van spierpijn na de training’, zegt onderzoeker Michael Duncan.Die 5 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht lijkt misschien erg veel, maar dat is niet veel meer dan de gemiddelde koffiedrinker per dag binnenkrijgt. Stel: je weegt 82 kilogram, dan zou je tussen de 246 mg en 492 mg cafeïne moeten drinken. Dit komt neer op 350 tot 600 milliliter. Helaas neemt het effect volgens Duncan af zodra je vaker koffie drinkt. Hij stelt dan ook voor om maar twee keer per week koffie te drinken voorafgaand aan een workout.
  2. Zet er geld op in
    Wedden dat jij meer afvalt als je er geld op zet? Volgens een nieuw onderzoek van de Brown University val je meer af als je cold hard cash inzet op je gewichtsverlies. Ze onderzochten 40.000 mensen die actief waren op een website genaamd Diet Bet. Ze ontdekten dat de mensen die geld in hadden gezet op het gewichtsverloop, zo’n 5 procent lichaamsvet verloren in 4 weken. De tegenhangers die geen geld hadden ingezet, verloren slechts 2 procent vet. De mogelijkheid om iets te verliezen – in dit geval dus geld – blijkt volgens het onderzoek een goede motivator te zijn om je doelen na te streven.
  3. Doe interval trainingen
    Wil je sterker zijn dan je hongergevoel? Intensieve interval trainingen kunnen ervoor zorgen dat je minder eet, volgens een nieuw Australisch onderzoek. Renners die een sprintsessie hadden afgerond, namen de daaropvolgende 38 uur minder calorieën tot zich dan degenen die op gemiddelde intensiteit op gelijkmatig tempo liepen. ‘Intensieve intervaltraining onderdrukt ghreline, ook wel het hongerhormoon genoemd’, zegt onderzoeksleider Aaron Sim.
  4. Train intensiever
    Het voelt misschien alsof je alles geeft in de sportschool, maar toch is dit vaak niet het geval. Slechts vijf procent van de sporters wist precies aan te geven hoe hard ze hadden gewerkt tijdens een intensieve training. De andere 95 procent dacht dat ze harder hadden gewerkt dan ze in werkelijkheid hadden gedaan, blijkt uit een publicatie in wetenschapstijdschrift PLoS ONE. In andere woorden: vaak dénk je dat je alles geeft wat je in je hebt, maar train je eigenlijk op een gemiddelde of lage intensiteit.‘De meeste mensen weten niet eens hoe het voelt om een high-intensity training uit te voeren, zegt trainer Rachel Cosgrove. ‘Ze denken dat ze hard werken, maar dit valt in werkelijkheid vies tegen. Een intensieve training betekent een hartslag van 77 tot 83 procent van het maximum.’ Daarom laat Cosgrove haar cliënten standaard met een hartslagmeter trainen. Zo zie je of je hard genoeg werkt en genoeg calorieën verbrandt.Je berekent je maximale hartslag door je leeftijd in jaren af te trekken van het getal 220. Stel: je bent dertig jaar, dan is je maximale hartslag 190 slagen per minuut. Tijdens een zeer intensieve training moet de hartslag als 30-jarige dus tussen de 146 en 158 slagen per minuut liggen.
  5. Snoep slim
    Het is echt niet zo dat je nooit meer mag snacken als je gewicht wilt verliezen. Je moet alleen zorgen dat je de juiste snack uitkiest. Uit een onderzoek, gepubliceerd in biologietijdschrift The FASEB, blijkt dat mensen die een snack aten met daarin 26 gram eiwit sneller voldaan waren en later op de dag minder behoefte hadden aan nog een tussendoortje. En weet je wat leuk is? Wij hebben 6 eiwitrijke tussendoortje voor je op een rijtje gezet.
  6. Houd je vast aan een plan
    We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Kies je een vetarm dieet? Of toch koolhydraatarm? En eet je zeven maaltijden per dag of drie? Uit een onderzoek in de Journal of the American Medical Association blijkt dat het eigenlijk niks uitmaakt, zolang je je maar aan één dieetplan tegelijkertijd houdt. Als je dit volhoudt, heb je meer kans om gewicht te verliezen.Onderzoekers analyseerden de resultaten van zo’n 7.000 volwassenen met overgewicht die óf een koolhydraatarm óf een vetarm dieet volgden. Na zes maanden waren de mensen die het koolhydraatarme dieet volgden zo’n 8,6 kg lichter dan de groep die geen specifiek dieet volgde, maar wel probeerde af te vallen. De proefpersonen op het vetarme dieet verloren gemiddeld zo’n 7,7 kg meer. Na een jaar waren de groepen met een dieetplan evenveel gewicht kwijt, wederom een stuk meer dan de groep zonder specifiek dieetplan. Het geheim: vasthoudendheid. Kies een dieet dat in jouw dagelijkse leven past, en blijf dit volhouden.
  7. Pak je grootste spieren aan
    ‘Het aanpakken van je grootste spieren zorgt ervoor dat je een heleboel calorieën verbrandt’, zegt trainer BJ Gaddour, bedenker van de Bodyweight Muscle Burners-dvd. Grote spieren zoals je bilspieren, hamstrings en quadriceps  vragen meer energie van je lichaam om te herstellen, dan kleinere spieren. Het resultaat: je verbrandt uren na je workout nog extra calorieën.  Zelfs als je al ligt te slapen.
  8. Schaf nieuw servies aan
    Het klinkt onwerkelijk, maar je bord kan ervoor zorgen dat je minder eet. Kies je voor een felrood bord, dan ben je geneigd eerder te stoppen met eten, volgens een publicatie in tijdschrift Appetite. Dit komt doordat je de kleur rood al snel associeert met het commando: ‘stop’, wat ervoor zorgt dat je sneller de neiging hebt om te stoppen met eten dan bij een bord met een andere kleur.Uit een ander onderzoek blijkt daarnaast dat ook de grootte van je bord bepalend kan zijn voor wat je eet. Het oog wordt namelijk al snel groter dan de maag door een te groot bord. Stap dus over op een bord met een kleinere doorsnee als je wilt afvallen. Dezelfde porties zullen zo veel groter lijken.

Veel succes….

 

 

Eetlustremmers: zin of onzin?

eetlustremmersHoe zit dat nu met die eetlustremmers? Kan je echt vermageren en snel afvallen met enkele “wondermiddeltjes”? Even kijken dus of die eetlustremmers, vetbinders en vetverbranders echt werken.

EETLUSTREMMERS
Eetlustremmers of hongerstillers zijn meestal voedingssupplementen die de eetlust verminderen. Ze kunnen een grote hoeveelheid water absorberen en leggen op die manier een gellaagje aan de binnenkant van de maag, waardoor we ons sneller “verzadigd” voelen. Sommige voedingsmiddelen die boordevol water en vezels zitten, werken als een natuurlijke eetlustremmer.

Om doeltreffend te zijn, moeten deze voedingsmiddelen 15 tot 20 minuten voor de maaltijd opgegeten worden.

Voorbeelden zijn: een appel, een zuivelproduct (natuur) met 0 % vet, groene thee, een handvol amandelen, muesli, een wortel, in staafjes gesneden komkommer of selder, broccoli, kerstomaten, radijzen…

VETBINDERS
Zoals hun naam doet vermoeden, zijn vetbinders stoffen of samenstellingen die zich verbinden met de vetten die aanwezig zijn in vette voedingsmiddelen (zoals kaas, fastfood, gefrituurde gerechten en alle producten die vet bevatten). Ze werken als een magneet: de deeltjes van vette voedingsmiddelen in onze maag worden zo te groot om verteerd te worden en worden dus niet door ons organisme geabsorbeerd. De vezels in vetarme voedingsmiddelen doen dienst als vetbinders.

Ook deze voedingsmiddelen moeten 15 tot 20 minuten voor de maaltijd opgegeten worden.

Voorbeelden zijn: haver, tarwebloem, appelen, gedroogde bonen, groene bonen, citrusvruchten, bloemkool, kolen, gedroogde erwten, wortelen, aardappelen, aardbeien, aubergines, peren, broccoli, radijzen, pompoenen…

VETVERBRANDERS
Onder vetverbranders verstaan we voedingsmiddelen met negatieve calorieën of voedingsmiddelen die “calorieën verbranden”. Deze voedingsmiddelen bevatten zo weinig calorieën dat de vertering in het lichaam meer calorieën kost dan er in het voedsel zitten. Ze verminderen zo de opslag van overtollig vet in het organisme. Om hun doeltreffendheid te garanderen, moet de consumptie van vetverbranders gecombineerd worden met een caloriearm voedingsschema en de nodige beweging om het calorieverbruik te verhogen.

Voorbeelden zijn: kaneel, aubergine, bladgroenten, haverzemelen, de steel van ananas, citroen, pompelmoes, appelen, koffie, groene thee…

De doeltreffendheid van al deze voedingssupplementen hangt af van je voedingspatroon (weinig, maar regelmatig en evenwichtig eten, zonder al te veel vet) en van je lichaamsbeweging (calorieverbruik).

Kies dus voor natuurlijke voedingssupplementen (fruit en groenten) en ga – indien nodig – te rade bij een diëtist.

 

Zin of onzin van extra vitamines in de winter?

sick-with-fluAls we zouden voortgaan op de reclames, dan zijn extra vitamines in de winter onmisbaar voor ons en onze kinderen. Vitamines en mineralen zouden namelijk onze weerstand opkrikken en ons beschermen tegen onder meer verkoudheden. Vitamines die daarbij een rol spelen zijn vitamine A, B6, C, D en E en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se).

Hadden vitaminesupplementen (denk bv. aan de legendarische levertraan) vroeger misschien zin door een eenzijdig dieet en een gebrek aan verse groenten en fruit, dan is dat nu niet meer het geval. Onze voeding bevat normaal meer dan genoeg vitamines en mineralen. Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C).

Alleen bij een ernstig tekort hiervan neemt de weerstand af en wordt de kans op een infectie groter.

Voor gezonde kinderen en volwassenen die evenwichtig eten en drinken zijn vitaminepillen en andere preparaten meestal niet nodig. Eet gevarieerd en neem dagelijks 2 stuks fruit. Dan krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen.

Het is overigens een misverstand dat megadosissen van bijvoorbeeld vitamine C verkoudheden zou kunnen voorkomen. Alleen bij mensen die in korte tijd zeer zware inspanningen verrichten of die in een koude omgeving verblijven, zou de ernst en duur van de verkoudheid door vitamine C gunstig kunnen beïnvloed worden.

Indien u toch een supplement wilt nemen, kies dan voor supplementen waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen (ADH) in zit. Megadosissen van vitamine C of vitamine E kunnen bijvoorbeeld vervelende nevenwerkingen veroorzaken en het immuunsysteem zelfs verzwakken in plaats van te verbeteren.

In de winter is het wel goed te letten op de hoeveelheid vitamine D in het eten. Deze vitamine wordt namelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Omdat dit in de winter minder is dan in de zomer, is gevarieerd eten nodig om hiervan voldoende binnen te krijgen. Belangrijke bronnen van vitamine D zijn margarine en bak- en braadproducten. Ook vlees, volle melkproducten en vette vis leveren vitamine D. Voor kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en oudere mensen kan een vitamine D supplement wel nodig zijn.

Voedingswaarde van water

waterOmdat water geen calorieën levert, wil dat niet zeggen dat ze helemaal geen voedingsstoffen bevat. In water zit magnesium, calcium, natrium, kalium, fluoride en andere stoffen. Ze zijn onmisbaar voor de mens.  Wie voldoende drinkt, voorkomt problemen met de gezondheid.
Hier volgen de belangrijkste mineralen en wat ze doen:

mineraal functie
Natrium Houdt het weefsel strak en reguleert de waterhuishouding van het lichaam. Natrium is ook essentieel voor het functioneren van zenuwen en spieren.
Chloor In combinatie met natrium zorgt chloor voor de vochtbalans in het lichaam. Bovendien is chloor een wezenlijk bestanddeel van het maagzuur.
Kalium Regelt het functioneren van spieren en zenuwen en geldt als prikkel voor diverse enzymen.
Calcium Draagt in belangrijke mate bij tot de opbouw van het beenderstelsel en de tanden. Ook bij de stolling van het bloed speelt calcium een grote rol.
Magnesium Magnesium is nodig voor de botopbouw, en speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in verschillende lichaamsprocessen. Magnesium is van belang bij de opbouw van lichaamseiwitten, de overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren.
Ijzer Regelt de zuurstofvoorziening in het bloed en de vorming van rode bloedlichaampjes.
Zink Is betrokken bij diverse lichaamsprocessen zoals de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en het functioneren van het afweersysteem.

 

Het aanbod van water is reusachtig. Elk water heeft een eigen smaak. Dit heeft te maken met het gebied waar het mineraalwater wordt gewonnen, de waterdoorlatendheid van de steenlagen en daardoor de samenstelling van de mineralen. Doorslaggevend daarbij is de geologische oorsprong. Het maakt niet veel uit welk water je drinkt. Het is enkel belangrijk de natriumrijke waters (waters met veel zout ) te vermijden.

Best wissel je wel af van het soort mineraalwater. Op die manier krijg je niet steeds dezelfde samenstelling. Water van de kraan is ook drinkbaar. Het leidingwater wordt vaak en goed gecontroleerd. De samenstelling van kraantjeswater is van streek tot streek verschillend.

Belangrijk is dat je dagelijks voldoende water drinkt. Want iemand die voldoende water drinkt, voelt zich beter!

De kracht van water 

Weinig mensen beseffen hoe belangrijk een evenwichtige waterhuishouding is om gezond en fit door het leven te gaan. Het lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Water stroomt door je hele organisme. Het is een transportmiddel voor voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Water is betrokken bij alle belangrijke functies in je lichaam, zoals het verwijderen van de afvalstoffen en het regelen van onze lichaamswarmte. Water is dus essentieel om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht slechts enkele dagen. Het menselijk lichaam verliest onder normale omstandigheden zo’n 2 tot 3 liter vocht per dag. Dit vocht gaat verloren via de huid, de ademhaling, de nieren en het darmstelsel. Vocht in de voeding en regelmatig drinken moet dat verlies compenseren.

  • 1 liter vocht haal je doorgaans uit vaste voeding. Die andere 1.5 liter moet je via drank opnemen.
  • Meer drinken is nodig bij warm weer, sportactiviteiten, koorts of verblijf in een warm vertrek.

Welke vloeistof drinken?

  • Koffie, thee en alcohol zijn geen échte vochtleveranciers. Want deze dranken zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en ontrekken vocht aan het lichaam. Bovendien leveren frisdranken en alcohol zoals bier en wijn veel calorieën. 1 liter frisdrank bevat ongeveer 20 klontjes suiker.
  • De ideale drank is water. Water bevat geen vet, geen suiker en geen calorieën.

Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt?

  • Prestaties: je vermogen om prestaties te leveren is vooral afhankelijk van een evenwichtige waterhuishouding. 2% vochtverlies kan je prestatie met 20% reduceren.
  • Concentratie: de hersenen bestaan voor 90% uit vocht. Hersenen zijn gevoelige organen en reageren heel kwetsbaar op vochtverlies. Zo kan bij onvoldoende vochttoevoer concentratieverlies en vergeetachtigheid optreden. Vooral bij oudere mensen kan onvoldoende vochttoevoer tot verminderingen van geestelijke vaardigheden leiden. En het dorstgevoel mindert naarmate je veroudert. Uiteraard verdwijnt dit snel zodra de toevoer van vocht is hersteld.
  • Constipatie: personen die te weinig drinken hebben vaak last van verstoppingen. Ons darmstelsel heeft voldoende vocht nodig wil de ontlasting soepel blijven en het lichaam probleemloos verlaten.
  • Vermageren: wil je afvallen, dan is water drinken heel belangrijk. Indien je minder eet, ga je minder vocht binnenkrijgen via vaste voedingsmiddelen. Bovendien onderdruk je het hongergevoel als je voldoende water drinkt.
  • Vermoeidheid en futloosheid: dit kan ontstaan als er onvoldoende vocht in het lichaam aanwezig is. Dit omdat organen en hersenen niet meer voldoende vocht krijgen.
  • Transpireren: per dag zweet de mens ongeveer ½ liter vocht uit. Tijdens het transpireren verlies je ook mineralen. Het vocht en de mineralen die je uitzweet, moet je terug aanvullen voor een goed evenwicht. Een atleet die matig tot zeer intensief sport, gaat veel meer vocht verliezen. Voor deze mensen is het dus belangrijk om voldoende te drinken voor, tijdens en na elke sportinspanning.
  • Schoonheid: een andere reden om voldoende water te drinken is je huid. Het bindweefsel slaat water op, waardoor je huid versoepelt en rimpels minder snel optreden.
  • Gewrichten: ook de gewrichten reageren op een tekort aan vocht. Water houdt je gewrichten soepel. Een tekort aan vocht kan zelfs tot pijn leiden.
  • Nieren: voldoende drinken geeft minder kans op nierstenen.

Water verrijkt met calcium

Bepaalde waters worden extra verrijkt met calcium. Maar aangezien dit type calcium minder goed opgenomen wordt in het lichaam dan calcium uit melkproducten, moet het aanzien worden als een aanvullende en geen hoofdbron van calcium.

Voor mensen die niet graag melk drinken of die allergisch zijn voor melk is calciumrijk water aan te raden. Ook voor vrouwen in de overgang, bij wie de kans op osteoporose groter is, moeten zorgen voor voldoende aanvoer van calcium. Calciumrijk water kan de melkproducten echter niet vervangen.

Belangrijk is dus wel dagelijks voldoende melkproducten (melk, yoghurt, karnemelk, kaas of met calcium verrijkte sojaproducten) te gebruiken. Een kleine halve liter melkproducten per dag is noodzakelijk.

Plat of bruisend water?

Plat water krijgt de voorkeur. De gassen in bruisend water kunnen de maag en de darmen belasten. De gasbellen hechten zich op de wanden van de maag en de darmen, waardoor de spijsverteringssappen minder vlot in contact komen met het voedsel. Anderzijds kunnen te veel gassen maag en darmen uitzetten.

Bron: Website De Voorzorg