Eet je fris: verfrissende voeding

Het is nu al een paar weken behoorlijk warm en we zijn eigenlijk onvoldoende voorbereid op zo'n hittegolf. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat onwel wordt tijdens een hittegolf. Het aantal sterfgevallen is tijdens een hittegolf schrikbarend hoog. Er overlijden 10 tot 20% meer oudere mensen en chronisch zieken dan in zomers zonder hittegolf. Goed om weten dat gepaste voeding kan helpen om een hittegolf goed door te komen.

Kinderen kunnen zelfs in het ziekenhuis belanden als gevolg van oververhitting en uitdroging tijdens een hittegolf. Bezoekers van grootschalige evenementen in de buitenlucht (zoals concerten, braderieën) moeten ook oppassen dat ze niet beroerd worden door de warmte. 

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers, en daarbij ook meer hittegolven. Kiest u tijdens zo’n hittegolf de juiste voeding dan komt u koel en fris de dagen door. 

Onze verkoelende voedingtips

Vocht: 
Drink regelmatig bronwater (2 – 2 ½ liter), ook als u geen dorst heeft. Vermijd het drinken van alcohol, koffie, thee en drankjes die suiker bevatten. Weet u dat al deze dranken juist vocht úit uw lichaam onttrekken? Ze maken dat u zich eerder warmer dan koeler voelt.

Voeding:
Weet u dat u het van sommige voedingsmiddelen koud of juist warm krijgt? Dit komt, omdat voeding zoals dat heet een bepaalde ‘thermische waarde’ heeft. Deze thermische waarde bepaalt of u het koud of warm krijgt. Een hele simpele en goede manier is na de maaltijd even voelen of uw vingertoppen warm of koud worden. Na een lekkere watermeloen voelen ze al snel koud aan. Eet u vlees van de barbecue dan zullen ze warm aanvoelen.

Groenten met een verkoelende werking zijn: komkommer, tomaat, witlof, andijvie, avocado, radijs, sla.
Vers fruit: aardbeien, ananas, banaan, bessen, kiwi, meloen, peer zijn ook heel verkoelend.

Hier vind je een lijst met Verkoelende voeding (bron: ‘t Went zo’n element).

Algemene hittegolf-tips

Bescherming: draag een hoedje of petje, een zonnebril en licht gekleurde kleding tegen de felle zonnestralen. Smeer u (en uw kinderen) ook goed in met zonnebrandcrème (minstens factor 20 of hoger)
Koelte: ga niet in de felle zon zitten, zoek liever de schaduw op (onder een zonnescherm of parasol)
Rust: voorkom inspanning tijdens de hete uurtjes (tussen 12.00 en 15.00 uur)

1 op 10 kinderen heeft last van overgewicht: doe er iets aan!

Gezond eten om goed te groeien: Tips en tricks voor kids van 6 tot 12

Jonge kinderen zijn niet te stoppen. Een hele dag lopen, klimmen, ravotten, …
En tussendoor groeien ze loeihard. Om dat allemaal te kunnen, hebben ze een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding nodig. 

Jong geleerd

Een gezonde voeding van jongs af aan vermindert de kans op overgewicht en andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en osteoporose op latere leeftijd. De eetgewoonten die je als kind aanleert, bepalen bovendien in sterke mate je latere voedingspatroon. Ouders hebben wellicht de grootste invloed op het eetgedrag van hun kinderen. Goede eetgewoonten aanleren maakt daarom best van bij de start deel uit van de opvoeding. Nog geen goede cijfers voor gezond eten Naarmate kinderen ouder worden, willen ze meer zelf beslissen wat ze eten. Op school leren ze over een gezonde voeding.

Maar ook bij kinderen is weten nog niet eten. Lagere schoolkinderen maken nagenoeg dezelfde voedingsfouten als volwassenen: ze eten te vet en te zoet en ze nemen te weinig  groenten, fruit, melk en melkproducten. Een op tien kinderen heeft last van overgewicht. Dat is niet goed voor hun gezondheid, nu en later.

Hocus pocus…

Neen, een magisch recept om kinderen gezond te doen eten bestaat niet. Er zijn wel enkele vuistregels die ouders kunnen helpen bij de opvoeding van hun kind tot een gezond eetgedrag.

Lees er meer over in deze handige brochure : Gezond eten voor kinderen