Bananendieet: ooit al een dikke aap gezien?

De makers van het bananendieet beweren dat het eten van alleen maar bananen en het drinken van water op kamertemperatuur voor het ontbijt leidt tot gewichtsverlies, ongeacht wat je verder zou eten gedurende de rest van de dag.

Bepaalde enzymen in bananen zouden de vertering versnellen en zo gewichtsverlies veroorzaken. Vezelrijk voedsel gaat daardoor sneller door het verteringssysteem en wordt hierdoor niet volledig opgenomen in het lichaam.

Het dieet is voor het eerst beschreven in 2008 in het boek “The Morning Banana Diet” van Sumiko Watanabe . Sumiko Watanabe, een apotheker in Osaka ontwierp dit dieet om haar man Hitoshi Watanabe, die kampte met zwaar overgewicht, te helpen. Watanabe verloor bijna 20 kg en introduceerde het dieet op één van de grootste sociale netwerken van Japan. In geen tijd werden er miljoenen van het boek waarin het dieet beschreven werd, verkocht.

Het dieet werd nog populairder na een tv-programma waarin de populaire Japanse operazangeres Kumiko Mori getuigde dat zij door het dieet 15 kilo was afgevallen in slechts zes weken. De dag na de uitzending was er een tekort aan bananen in Japan. De bananenverkoop steeg maar liefst met 80%.

Het dieet is uiterst eenvoudig en gemakkelijk te volgen en leidt volgens talrijke getuigenissen tot snel gewichtsverlies. Een van de redenen waarom het dieet kan werken, is dat wordt aangenomen dat bananen de spijsvertering verbeteren en de stofwisseling verhogen. Een andere mogelijkheid is dat bananen veel traag verterend zetmeel bevatten, wat het hongergevoel tegengaat en de absorptie van bepaalde koolhydraten blokkeert.

De reden waarom het water op kamertemperatuur moet worden gedronken is niet duidelijk, maar dit zou ook de spijsvertering verbeteren en het hongergevoel verkleinen. Diëters wordt ook aangeraden om hun avondmaal voor 20u te nemen en desserten na het eten te vermijden. Eventueel kan men bij hongergevoel nog een stuk fruit eten. Naast het eten van bananen als ontbijt en het vermijden om ‘s avonds laat te eten, is een andere regel van het dieet dat je altijd voor middernacht moet gaan slapen.

De grondgedachte achter dit advies is dat wetenschappelijke studies een verband aantonen tussen slaaptekort en obesitas. Het Amerikaanse voedingsbedrijf Dole ontwikkelde een 2-weken dieetplan als variant op het oorspronkelijke Japanse dieet. Met dit dieet kun je in enkele weken tijd tot meer dan 10 kilo verliezen.

Meer informatie over het Bananendieet: Alle Diëten

Atkins-dieet als levensstijl

Het uitgangspunt van het dieet van Dr. Atkins komt erop neer dat je onbeperkt eiwitten en vet mag eten. Het eten van koolhydraten moet echter zoveel mogelijk beperkt worden.

Het Atkins-dieet (offi cieel Atkins Nutritional Approach genaamd) is dus een koolhydraatarm dieet of, eerder, een koolhydraatarme levensstijl.

Het dieet werd uitgedacht door de Amerikaan Dr. Robert C. Atkins (1931-2003), een hartspecialist uit New York die zich bezighield met het behandelen van mensen met overgewicht.

Hij werkte het dieet uit op basis van wetenschappelijk onderzoek over de doeltreffendheid van verschillende koolhydraatarme afvalprogramma’s waarover hij las in de Journal of the American Medical Association.

Dr. Atkins gebruikte het dieet ten tijde van zijn studie en promotie om zijn eigen overgewicht te bestrijden.

In 1972 populariseerde hij het dieet met zijn boek “Dr. Atkins’ Diet Revolution”.

In 2002 verscheen een herziene versie van het boek “Dr. Atkins’ New Diet Revolution”, waarin hij sommige van zijn ideeën aanpaste, maar in grote lijnen trouw bleef aan zijn eerdere concept.

Atkins gaat ervan uit dat overgewicht te maken heeft met een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline is hierbij de grote boosdoener. Door een onbalans tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline worden er onnodig veel vetreserves aangemaakt en ontstaat een hongerig gevoel.

Door het beperken of helemaal weglaten van koolhydraten uit de voeding wordt het bloedsuikerniveau gestabiliseerd, de insulineproductie verlaagd en worden de vetreserves aangesproken.

Dit is natuurlijk de belangrijkste voorwaarde om af te vallen.

Deze vetverbranding heet ketose. Als de vetverbranding in volle gang is, merk je al snel dat het hongergevoel verdwijnt en het afvallen begint. Zonder suikers en geraffi neerde koolhydraten valt je lichaam niet terug op een lage bloedsuikerspiegel die het hongergevoel veroorzaakt.

De levensstijl die Atkins promoot, heeft als doel het bevorderen van de algehele gezondheid en het vergroten van de kans op een lang en gezond leven met een gezond gewicht. Het gaat daarbij niet in de eerste plaats om gewichtsverlies, maar wel om het behouden van een gezond gewicht en het vinden van een voedingspatroon dat past bij een gezond menselijk lichaam. Dit wordt bereikt door je eigen Kritische Koolhydraten Grens of Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) te bepalen.

Hiermee kun je volgens de theorie meer controle krijgen over de vetverbranding en zo je vetmassa en gewicht in bedwang houden. Hierdoor vermindert ook de kans op hart- en vaatziekte en diabetes.

Het Atkinsdieet is geen crashdieet, toch kun je vrij snel blijvend gewicht verliezen. Gewichtsverlies tot meer dan 20 kg op een jaar is niet ongewoon.

Meer informatie over het Atkinsdieet : Alle Diëten

Leestip: Vijf dingen die je niet mag doen als je met een dieet begint

Een nieuwe maand, een nieuwe poging tot gezonder eten? Dapper, maar bezint eer ge begint: deze vijf veelvoorkomende fouten zouden wel eens roet in het eten kunnen strooien bij jouw gezonde voornemens.

Met “dieet” bedoelen we overigens niet dat je naarstig in boeken van Dr. Atkins of Montignac moet gaan bladeren. Iedereen die wat op zijn voeding wil letten en daar mee begint, is gebaat bij deze tips. Wie zichzelf nieuwe gewoontes wil aanleren en die op lange termijn wil volhouden, doet er namelijk goed aan niet te hard van stapel te lopen.

Lees meer: http://bit.ly/2xQQPse