Verandering van spijs doet … afslanken

Het principe van het combinatie of Hay-dieet lijkt makkelijk: je mag alles (alles dus!) eten, maar niet binnen dezelfde maaltijd.

Volgens de bedenkers van dit dieet zijn het niet de voedingsmiddelen zelf die je doen verdikken, maar de ongunstige combinaties van sommige voedingsmiddelen. Deze ongunstige combinaties zouden onverteerbaar zijn en de opslag van vet bevorderen. Hierbij gaat men ervan uit dat ziekte (dus ook zwaarlijvigheid) het resultaat is van een opeenhoping van afvalstoffen in het lichaam. Dit op zijn beurt leidt tot een verstoring van het chemisch evenwicht. Hierdoor verdik je.

Bij dit dieet eet je in de praktijk elke dag een voedingsmiddel of een groep voedingsmiddelen uit één bepaalde categorie. Dagelijks wissel je van categorie. Dit noemt men ‘gedissocieerd’ eten.

Het Haydieet of combinatiedieet is een voedingsmethode die door de New Yorkse arts William Howard Hay (1866-1940) in de jaren 1920 ontwikkeld werd. Na 16 jaar medische praktijk was de gezondheid van Dr Hay zelf zowat om zeep. Hij ontwikkelde een hoge bloeddruk, de ziekte van Bright (nierziekte) en een vergroot hart. Er was op dat moment geen behandeling beschikbaar voor zijn vergroot hart en daarom besloot Dr. Hay de symptomen ervan te behandelen. Hij deed dit door ‘fundamenteel’ te eten. Hiermee bedoelde hij het eten van voedsel in een natuurlijke vorm en door het niet vermengen van eiwitten (of proteïnen) en zetmeel (of meer algemeen koolhydraten) bij dezelfde maaltijd.

Pavlovs experimenten met honden toonden aan dat zetmeel verteerd wordt in ongeveer twee uur. Eiwitten worden verteerd in ongeveer vier uur. Maar een eiwit-zetmeel mengsel was na 13 uur nog in vertering. Wanneer in deze periode bijkomend voedsel wordt genuttigd dan kan dit leiden tot gisting en giftige bijproducten, waardoor gans het systeem onder druk komt te staan.

Als gevolg van zijn aanpak verdwenen de symptomen en verloor hij 20 kilogram in ongeveer 3 maanden. Hij geloofde dat hij een ‘trefzekere behandeling voor diabetes’ had gevonden. Hoewel hij op dat moment werd uitgelachen, heeft recent onderzoek bijkomend bewijs geleverd van een nauw verband tussen het gebruik van geraffineerde koolhydraten en allergieën, huidproblemen, migraine, vermoeidheid, depressie, schizofrenie en agressief gedrag.

Gedissocieerd eten houdt in dat je bepaalde producten gedurende een maaltijd of gedurende een paar dagen per week niet samen gaat gebruiken. Zo kennen we het broodwisseldieet waarbij dieetdagen worden afgewisseld met ‘gewone’ eetdagen. Meer tot de verbeelding spreken de nieuwe diëten, gebaseerd op gedissocieerde maaltijden zoals het Montignacdieet.

Het gewichtsverlies bedraagt gemiddeld 1-1,5 kg per week.

Meer details over dit dieet vind je in Alle Diëten

 

Zo slank als een wortel dankzij het Groentendieet

Het groentedieet is een dieet waarbij – zoals de naam al doet vermoeden- in principe alleen maar groente wordt gegeten. Meestal wordt het groentedieet wel aangevuld met suikerarm fruit.

Het groentedieet behoort tot de familie van de caloriearme diëten.

Het groentedieet gaat ervan uit dat als je je calorie-inname beperkt, je lichaam de opgeslagen lichaamsvetten gaat verbranden voor het verkrijgen van energie. Dit is een klassiek gegeven bij caloriearme diëten. Er wordt in dit dieet uitgegaan van een inname van 1000 kcalorieën per dag. Dit is minder dan de helft van de normale dagelijkse behoefte. Hierdoor zul je dus snel afvallen. Wanneer je in een rustiger tempo gewicht wilt verliezen, dan kan dit met 1500 kcalorieën per dag. Omdat het aantal opgenomen calorieën ook dan nog erg laag is, zal je lichaam zijn vetvoorraad aan gaan spreken en val je af.

De kern van dit dieet zijn dus groenten. Een goede mix van groenten bevat een voldoende en gebalanceerde hoeveelheid eiwitten en complexe koolhydraten, naast tal van spoorelementen die belangrijk zijn voor je lichaam. Verder levert deze groentemix de meeste vitamines en mineralen.

In dit dieet mag je – in tegenstelling tot veel andere caloriearme diëten – wel sojabonen en aardappelen eten. Omdat er zoveel groenten zijn, kun je ook eindeloos combineren én omdat groenten zo weinig calorieën bevatten kun je er ook grote hoeveelheden van eten.

Dit geldt echter niet voor alle groenten en zeker niet voor fruit. Fruit bevat veel suiker, dus daarom is het zeker aan te raden eerst een calorietabel te raadplegen om te zien hoeveel calorieën je naar binnen werkt.

Bij het groentedieet dien je veganistisch of in ieder geval vegetarisch te eten. Vlees is dus niet toegestaan.

Het groentedieet geeft direct nieuwe energie en doet je meer dan een paar pondjes verliezen. Een gewichtsverlies van meer dan 5 kilo in een tiental dagen is niet ongewoon.

Een uitgebreide omschrijving van het Groentendieet vind je in: Alle Diëten