Bescherm je brein met mediterraan dieet

Bescherm je brein met mediterraan dieet

Goed nieuws voor liefhebbers van het mediterrane dieet: naast een lager risico op hart- en vaatziekten, beroertes en dementie zou het dieet ook je brein beschermen.

Veel groente en fruit, vis, volle granen, peulvruchten, olijfolie gegeten en weinig rood vlees, verzadigde vetten zoals boter en geraffineerde granen: Italianen en Grieken weten wat goed eten is. 

Gunstig effect op het brein

Onderzoekers ontdekten dat mensen diemediterrane voeding eten minder kleine aantastingen van de bloedvaten in de hersenen hebben, zo meldt Gezondheidsnet. Eerder was al gebleken dat een mediterraan dieet een lager risico op het metabool syndroom, hart- en vaatziekten, beroertes en dementie meebrengt. Uit onderzoek van Hannah Gardener, van de University of Miami Miller School of Medicine blijkt nu ook dat het dieet een gunstig effect heeft op het brein.

Witte stof

De onderzoekers onderzochten hersenscans en voeding van maar liefst 966 volwassen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar en keken naar de mogelijke effecten van het dieet op het volume van witte stof (White Matter Hyperintensity Volume; WMHV) in de hersenen. Dit is een indicator van de schade in de kleine bloedvaten in de hersenen en wordt gedetecteerd door MRI. 

Eerdere studies hebben aangetoond dat grote hoeveelheden WMHV in de hersenen een hoger risico op een beroerte en dementie voorspellen. Uit het onderzoek bleek dat mensen die een mediterraan dieet volgden een lagere hoeveelheid WMHV hadden dan degenen met een ander voedingspatroon.

Meer informatie over het Mediterraandieet en 10-tallen recepten vind je in Alle Diëten

Bron: Santé

Een reactie achterlaten