Impact van voeding op stress

Impact van voeding op stress

Mensen met stress gaan ofwel minder eten en maaltijden overslaan, ofwel zich overeten. Beide situaties zijn niet goed en hebben een effect op het lichaamsgewicht.

Personen die constant eten kiezen vaak voor producten rijk aan vetten en suikers. Doordat de glycemie snel stijgt, krijgt men een energieopstoot. Daarna zal de glycemie echter snel weer dalen, waardoor men zich loom en moe gaat voelen en teruggrijpt naar suikerrijke voeding. Het proces begint dan opnieuw.

Deze pieken en dalen hebben een negatief effect op de gezondheid en maken het risico op allerlei welzijnsziekten groter. Regelmaat in het eetpatroon is dus belangrijk! Dagelijks drie lichte hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes nuttigen is aangewezen. Laat ook telkens 2,5 uur tussen ieder maaltijdmoment.

Stress

Stress is een reactie van het lichaam op een dreiging of spanning, bv. een deadline. Stress zorgt voor een verhoogde vrijstelling van adrenaline. Dit kan soms zorgen voor een beter prestatieniveau.

Maar langdurige stress of een opstapeling ervan heeft vooralnadelen voor het lichaam. Denk hierbij maar aan concentratieproblemen, rugklachten, vluchtgedrag naar eten en/of drinken, slaapproblemen, onzekerheid, stemmingswisselingen, …

Om deze spanningen te verminderen is het belangrijk om destressfactoren weg te nemen. U kan vroeger beginnen aan uw taken, niet te hoge eisen stellen, hulp vragen aan collega’s, de werklast verminderen, …

En zelfs als dat in de praktijk niet altijd mogelijk lijkt, kunt u er wel voor zorgen dat de spanningen minder grip krijgen op uw lichaam en gemoedstoestand. Door voldoende te bewegen, op tijd te ontspannen en ook door bewust en gezond te eten.

Effect van voeding

Gezonde voeding heeft niet alleen een groot effect op uw fysieke gezondheid, maar ook op uw mentale gezondheid. Het is dus belangrijk om uw lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. 

Koolhydraten en vezels

Geef de voorkeur aan complexe koolhydraten die bovendien vezelrijk zijn. Deze stoffen zorgen ervoor dat de glycemie minder snel stijgt en dus ook minder snel daalt. Kies dus voor bruin brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappelen, quinoa, havermout, haver- en tarwezemelen, groenten en fruit. 

Vetten

Uw lichaam en uw hersenen hebben vetten nodig, maar niet deslechte vetten uit bv. chocolade, vet vlees, gebak of vette kazen. De goede vetten zitten vooral in (onverwarmde) oliën, noten en vette vis. Net deze vetten hebben onze hersenen nodig om goed te functioneren. Omega-3-vetzuren werken dan weer stressverlagend. Ze zitten vooral in vette vis, walnoten, lijnzaad en koolzaadolie. 

Eiwitten

Bepaalde aminozuren worden meer afgebroken bij stress. Dit gebeurt vooral bij tryptofaan. Dit zit vooral in gevogelte, amandelen en walnoten. 

Vocht

Voldoende vochtinname is belangrijk voor de zuivering van het lichaam en helpt om goed geconcentreerd te blijven. Drink daarom dagelijks minstens 1,5 liter water, aangevuld met kruidenthee. Beperk koffie zoveel mogelijk bij stress.

Vitaminen en mineralen

Door een onregelmatig eetpatroon kunnen er tekorten ontstaan van allerlei vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, vitamine C, zink, calcium en magnesium. Deze tekorten leiden tot een minder goede functionering en welzijn van het lichaam.

De B-vitaminen zitten vooral in volkoren producten, vlees (varkensvlees), noten, eieren en biergist. Overmatig alcoholgebruik kan een tekort aan vitamine B1 veroorzaken.

Vitamine C wordt meer verbruikt bij stresssituaties. Daarom is het belangrijk om hiervan voldoende in te nemen zodat de weerstand niet verminderd. Groenten en fruit zijn de belangrijkste bronnen. Paprika, spruiten, broccoli, aardappelen, kiwi, citrusvruchten, exotische vruchten en rode vruchten zijn de uitschieters. Vitamine C gaat snel verloren bij blootstelling aan lucht of water. Snij ze dus in grote stukken en kook ze zo kort mogelijk in zo weinig mogelijk water.

Een tekort aan magnesium en calcium kan zich uiten in een gevoel van spanning en stress. Volkoren producten, noten, peulvruchten, quinoa, zilvervliesrijst, … zijn rijk aan magnesium. Calcium zit vooral in zuivelproducten, groene groenten, noten en zaden.

Bij stress wordt er meer zink verbruikt en dit vermindert de weerstand. Zink zit vooral in vlees, oesters, tarwekiemen, pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaadjes.

bron: Partena

Een reactie achterlaten