Klassieke voedselpiramide binnenkort overboord gegooid

De Hoge Gezondheidsraad gaat tegen eind 2015 nieuwe aanbevelingen formuleren over een gezond eetpatroon. Vervolgens zal het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (ViGeZ) de adviezen vertalen naar een nieuw voedselmodel voor de consument. Dat schrijft De Morgen donderdag. De huidige voedselpiramide, opgesteld naar Amerikaans voorbeeld, dateert al van 1997.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten bekritiseren steeds overtuigender de nadruk die in dat model op graanproducten wordt gelegd. Bovendien zijn alle vetten in de piramide verbannen naar de restgroep terwijl intussen duidelijk is gebleken dat goede vetten, zoals olijfolie, gunstige effecten hebben op de gezondheid. Hoe het nieuwe model eruit zal zien, is nog niet duidelijk, maar voedingsdeskundigen pleiten er alvast voor dat de focus onder meer wordt gelegd op plantaardige voeding, minder koolhydraten en meer goede vetten.

Nederland denkt op dit moment eveneens na over een nieuw model om de achterhaalde voorschriften te vervangen. Zweden gooide in januari de klassieke piramide overboord, Zwitserland zette groenten in de basis. Ook in Wallonië kregen groenten al een prominentere plek op het menu.

bron: De Standaard

Geef een reactie