Detoxen voor beginners

Bbw-detoxinnenkort moet je in een teeny-tiny bikini op het strand paraderen. Je wilt dus in top shape zijn en vol vertrouwen door het zand schrijden. Hoog tijd om je lichaam nog 'ns flink te reinigen. Wil je het easy of ben jij een doorzetter? Kies de detoxmethode die bij jou past.

Detoxdieet
Het detoxdieet is vrij eenvoudig: heel gezond leven en eten. En dat minimaal een week lang. Na deze detox zou je je gezonder, sterker en gelukkiger voelen. Mooi meegenomen: je zal de gevolgen ook merken op de weegschaal.
Wat? De basis van dit dieet: veel  groenten, fruit, gedroogd fruit, vette vis, bruinbrood en bruine rijst. En water, water, water. Een grote neen aan koekjes, snoep, bereide maaltijden, te veel rood vlees, frisdranken en alles wat niet vers is.
Hoe lang? Minimaal een week.

Detoxthee
Detoxthee bestaat in allerlei vormen, smaken en verpakkingen. Eén ding hebben al deze theetjes gemeen: dit is detox voor dummies. Enkele kopjes thee per dag: hoe moeilijk kan dat zijn?
Wat? Wat heb je nodig? Een glas heet water, je theebuiltje en géén zoetmakers. En natuurlijk combineer je dat met gezond eten. Een detoxthee met een pak koekjes erbij? Lekker, maar niet erg detox.
Hoe lang? Twee weken, maximaal vier kopjes dagelijks.

Detoxsiroop
Bij de apotheek kan je ook terecht voor de nodige detoxmiddeltjes. Een ervan is Vitafytea Fyto Detoxica, fyto voor de kenners. Een hele mondvol voor deze kuur die je het best kan omschrijven als detoxsiroop.
Wat? Fyto bevat planten als Chinese engelwortel, maïs, salie en blauwe bosbessen. De detoxsiroop ondersteunt de nieren en de reinigende functie van de lever.
Hoe lang? Tot de fles leeg is, twee lepels per dag.

Groentesapkuur
Op een doorsnee werkdag is deze groentesapdetox géén aanrader: om het uur moet je het sapje vers bereiden. Hou deze kuur dus voor ’n luie zondag waarop je sowieso al geen tonnen energie verbruikt. Na amper vierentwintig uur zou je lichaam ontgift zijn. Kort maar krachtig dus.
Wat? Van bij het opstaan tot bedtijd bereid je elk uur vers je sapje. Daarvoor mix je gelijke hoeveelheden spinazie, peterselie, koriander en rucola. Op een hele dag heb  je zo’n kilo van elke groente nodig. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds mag je telkens één kop thee of koffie drinken.
Hoe lang? Eén dag.

Ahornsiroop
Maar liefst veertien dagen heeft bootylicious Beyoncé de ahornsiroopdetox , ook de Master Cleanse genoemd,  volgehouden. Slik. Het drankje zou al de onzuiverheden en pesticiden uit je lichaam doen verdwijnen. Opgelet, dit is geen detox voor softies.
Wat? Het ahornsiroopdrankje bereid je door twee eetlepels maple syrup te mengen met twee eetlepels versgeperst citroensap, één tiende eetlepel cayennepeper en dertig centiliter water. Dagelijks drink je acht tot twaalf glazen.
Hoe lang? Minstens één dag. Langer dan drie dagen lijkt ons geen aanrader.

Detoxvoetenpads
In een lazy mood? Maar toch zin om te detoxen? Dan zijn de detox voetenpads dé methode bij uitstek om je lichaam te zuiveren. De voetpleisters bevatten natuurlijke stoffen als bamboeazijn en kruidenolie die via de reflexzones van je voeten rechtstreeks in verbinding komen met bepaalde organen.
Wat? Voor je gaat slapen, kleef je de pads op je voeten. De volgende ochtend haal je ze er weer af… en je bent ontgift! Het bewijs? De pads kleuren bruin, doordat de opgenomen gifstoffen uit je lichaam in de pleisters dringen.
Hoe lang? Vijf dagen lang, elke nacht.

Fruitsapdetox
Sinds de presentatoren van Music for Life zich er jaarlijks aan waagden, is de fruitsapdetox een van de bekendste zuiveringskuren. Je detoxt met sapjes op basis van fruit, vooral limoen en appel zijn goed ­en groenten. 
Wat? Smoothiebar Zest heeft een aantal detoxsapjes in z’n gamma. Een van hun toppers? De  Total Cleanser. Zelf maken? Het sapje bevat drie selderijstokken, één derde komkommer en een scheutje limoen. Mix alles en vul aan met versgeperst fruitsap tot je een sapje van vijfenvijftig centiliter hebt.
Hoe lang? Maximaal zeven dagen, vier sapjes dagelijks.

Açaibessendetox
De açaibes is een echte hype. Het blauwe besje is niet alleen goed voor je gezondheid, hij helpt je ook af te vallen en is een populaire detoxer. Geen wonder, want de bes bevat ontzettend veel antioxidanten en vitamines.
Wat? Je kan de açaibes kopen in de vorm van supplementen. In combinatie met veel water en gezond eten doet het besje pas optimaal z’n werk.
Hoe lang? Tot het doosje leeg is, twee capsules dagelijks.

Detoxsoep
Fan van lekker eten? Dan is deze detox zeker iets voor jou. De detoxsoepjes zijn niet alleen gezond, ze zijn ook écht lekker.
Wat? Spinazie-peterseliesoep,  wortel- en linzensoep, kikkererwtcourgettesoep. De keuze aan detoxsoepjes is groot. Op detoxaustralia.com.au vind je enkele lekkere soeprecepten.
Hoe lang? Vijf dagen, elke avond ter vervanging van je maaltijd.

SOS detox: onthouden bij het ontgiften
Tijdens het detoxen last van moeheid, lusteloosheid, stemmingswisselingen en hoofdpijn? Perfect normaal! Het betekent net dat je lichaam zich écht aan het zuiveren is.