Kun je je risico op Alzheimer halveren met het MIND-dieet?

gezonde_gewoontesMet het MIND-dieet, een combinatie van het mediterraan dieet en het DASH-dieet, zou je volgens een nieuwe Amerikaanse studie het risico op alzheimerdementie kunnen halveren.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het wordt al langer gesuggereerd dat gezonde voeding een gunstige invloed heeft op het voorkomen van alzheimerdementie. Onderzoekers van Amerikaanse universiteiten wilden weten welke voeding het grootste effect heeft. Ze deelden vragenlijsten uit aan aan 923 vrijwilligers die in rusthuizen in Chicago verblijven en om de vier, vijf jaar een check-up krijgen voor dementie (1).

De onderzoekers stelden 3 voedingspatronen samen en gingen na voor welke oudjes de eetgewoonten het dichtst bij welk voedingspatroon aanleunden. Het ging om het DASH-dieet, een gezond en zoutarm voedingspatroon dat moet beschermen tegen hoge bloeddruk, het mediterraan dieet, met veel groenten, vis en olijfolie en het MIND-dieet, een combinatie van beide. Dit MIND-dieet ('Mediterranean-dash Intervention for Neurodegenerative Delay') is rijk aan groene bladgroenten, volle granen, noten, bessen, vis en gevogelte en bevat weinig rood vlees, zout, gefrituurde producten, kaas, boter en zoetigheden.

De deelnemers werden in drie categorieën onderverdeeld, naar gelang ze hoog, middelmatig of laag scoorden op elk van de drie diëten. Tijdens de opvolgperiode ontwikkelden 144 deelnemers de ziekte van Alzheimer. Diegenen die hoog scoorden op één van de drie diëten, liepen minder risico op Alzheimer, met uitschieter het MIND-dieet. Hoog scoren op MIND-dieet betekende 52% minder kans om dementie te hebben ontwikkeld in de studieperiode. Zelfs wie matig scoorde had minder risico op deze vorm van dementie, al was het effect minder groot. De onderzoekers besluiten dat gezonde voeding, zoals het MIND-dieet, het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen.

Bron

(1) Morris MC, Tangney CC, Wang Y, et al. MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's disease. Alzheimer's & Dementia. Published online February 11 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie-opzet laat niet toe uit te maken of het hier gaat om een oorzakelijk verband. De onderzoekers hielden wel rekening met een aantal mogelijke factoren die met Alzheimer in verband gebracht worden, zoals opleiding, gewicht, fysieke activiteit en familiale aanleg. Maar nog andere onbekende factoren kunnen de resultaten beïnvloed hebben.

Voorts is een bevraging naar eetgewoonten nooit helemaal betrouwbaar. Voor de consumptie van bessen werd bijvoorbeeld gevraagd hoeveel aardbeien de deelnemers in de voorbije periode gegeten hadden.

Op basis van deze studie is het moeilijk te zeggen welke voedingswaren precies een mogelijk beschermend effect uitoefenen op alzheimerdementie, maar over het algemeen bevestigt dit onderzoek dat gezonde voeding, en dat is dit MIND-dieet zeker, gunstig is.

Conclusie

Deze studie suggereert dat gezonde voeding, met veel groenten, volkoren producten, vis, bessen en noten een gunstige invloed heeft op het voorkomen van de ziekte van Alzheimer. Een oorzakelijk verband kon niet worden aangetoond.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/03March/Pages/MIND-diet-may-halve-the-risk-of-Alzheimers-disease.aspx