Te veel fruit leidt tot obesitas en hartziekten

druivenTe veel fruit, of meer bepaald de suiker fructose dat in fruit zit, is eigenlijk slecht voor je. Het zorgt ervoor dat je meer honger krijgt en kan hartziekten en diabetes veroorzaken.

Honger
Fructose is een stof die in natuurlijke vorm in fruit zit, glucose-fructose, ook bekend als suikerstroop, wordt tegenwoordig in veel snoepgoed verwerkt. Het probleem is echter dat deze stof je hersenen je doet geloven dat je nog meer voeding nodig hebt, daarnaast kan het heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken. 
Professor Carel Le Roux: "Wanneer we suiker eten, maakt ons lichaam insuline vrij, wat de hersenen vertelt dat we genoeg eten hebben gehad. Een hoog niveau van insuline is één van de factoren die het hongergevoel onderdrukken. Omdat fructose zorgt voor een lagere productie van insuline, krijgen je hersenen niet het bericht dat je vol bent."

Hartziekten
Fructose kan de groei van vetcellen rond het hart, lever en andere vitale organen uitlokken en zelfs diabetes, obesitas en hartziekten veroorzaken. Dat blijkt uit een recente studie. Daarnaast kan het bloedvetten veroorzaken, wat het risico op hartziekten verhoogt. Het zou ook slecht voor je nieren en negatief voor je bloeddruk zijn. Het zorgt er ook voor dat de lever meer fructose in vet omzet, waardoor je kans loopt op een vette lever, wat kan leiden tot leverziekte en diabetes.

Verwerkte voeding
Zelfs al beperk je fruitinname, het probleem is dat fructose in heel wat verwerkte voedingsmiddelen zit zonder dat we het beseffen. Vanwege deze gezondheidsrisico's noemen de Amerikanen dit het 'snoepgoed van de duivel', sommige fabrikanten werden gedwongen dit ingrediënt te schrappen en weer 'normale' suiker te gebruiken. Je vindt deze zoetstof vaak in koekjes, ontbijtgranen en roomijs. Dit kan volgens de onderzoekers verklaren waarom velen het moeilijk hebben slechts één koekje en niet het hele pak of slechts een klein beetje roomijs te eten.  

Geen bos druiven
Omdat dit bestanddeel vaak in fruit voorkomt, mogen we dit dan niet meer eten? "In beperkte mate kan dit geen kwaad, maar ga niet een hele bos druiven eten",  waarschuwt professor Carel Le Roux. "Veel mensen met obesitas eten gezond. Het probleem is echter dat ze te veel fruit eten. Dit geeft je geen vol gevoel, waardoor je meer zin in fruit krijgt en er meer van gaat eten. Ook te veel fruitsap kan schadelijk zijn. Deze dranken bevatten niet alleen veel fructose maar ook veel calorieën."