Zin of onzin van extra vitamines in de winter?

sick-with-fluAls we zouden voortgaan op de reclames, dan zijn extra vitamines in de winter onmisbaar voor ons en onze kinderen. Vitamines en mineralen zouden namelijk onze weerstand opkrikken en ons beschermen tegen onder meer verkoudheden. Vitamines die daarbij een rol spelen zijn vitamine A, B6, C, D en E en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se).

Hadden vitaminesupplementen (denk bv. aan de legendarische levertraan) vroeger misschien zin door een eenzijdig dieet en een gebrek aan verse groenten en fruit, dan is dat nu niet meer het geval. Onze voeding bevat normaal meer dan genoeg vitamines en mineralen. Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C).

Alleen bij een ernstig tekort hiervan neemt de weerstand af en wordt de kans op een infectie groter.

Voor gezonde kinderen en volwassenen die evenwichtig eten en drinken zijn vitaminepillen en andere preparaten meestal niet nodig. Eet gevarieerd en neem dagelijks 2 stuks fruit. Dan krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen.

Het is overigens een misverstand dat megadosissen van bijvoorbeeld vitamine C verkoudheden zou kunnen voorkomen. Alleen bij mensen die in korte tijd zeer zware inspanningen verrichten of die in een koude omgeving verblijven, zou de ernst en duur van de verkoudheid door vitamine C gunstig kunnen beïnvloed worden.

Indien u toch een supplement wilt nemen, kies dan voor supplementen waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen (ADH) in zit. Megadosissen van vitamine C of vitamine E kunnen bijvoorbeeld vervelende nevenwerkingen veroorzaken en het immuunsysteem zelfs verzwakken in plaats van te verbeteren.

In de winter is het wel goed te letten op de hoeveelheid vitamine D in het eten. Deze vitamine wordt namelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Omdat dit in de winter minder is dan in de zomer, is gevarieerd eten nodig om hiervan voldoende binnen te krijgen. Belangrijke bronnen van vitamine D zijn margarine en bak- en braadproducten. Ook vlees, volle melkproducten en vette vis leveren vitamine D. Voor kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en oudere mensen kan een vitamine D supplement wel nodig zijn.