Eetlustremmers: zin of onzin?

eetlustremmersHoe zit dat nu met die eetlustremmers? Kan je echt vermageren en snel afvallen met enkele “wondermiddeltjes”? Even kijken dus of die eetlustremmers, vetbinders en vetverbranders echt werken.

EETLUSTREMMERS
Eetlustremmers of hongerstillers zijn meestal voedingssupplementen die de eetlust verminderen. Ze kunnen een grote hoeveelheid water absorberen en leggen op die manier een gellaagje aan de binnenkant van de maag, waardoor we ons sneller “verzadigd” voelen. Sommige voedingsmiddelen die boordevol water en vezels zitten, werken als een natuurlijke eetlustremmer.

Om doeltreffend te zijn, moeten deze voedingsmiddelen 15 tot 20 minuten voor de maaltijd opgegeten worden.

Voorbeelden zijn: een appel, een zuivelproduct (natuur) met 0 % vet, groene thee, een handvol amandelen, muesli, een wortel, in staafjes gesneden komkommer of selder, broccoli, kerstomaten, radijzen…

VETBINDERS
Zoals hun naam doet vermoeden, zijn vetbinders stoffen of samenstellingen die zich verbinden met de vetten die aanwezig zijn in vette voedingsmiddelen (zoals kaas, fastfood, gefrituurde gerechten en alle producten die vet bevatten). Ze werken als een magneet: de deeltjes van vette voedingsmiddelen in onze maag worden zo te groot om verteerd te worden en worden dus niet door ons organisme geabsorbeerd. De vezels in vetarme voedingsmiddelen doen dienst als vetbinders.

Ook deze voedingsmiddelen moeten 15 tot 20 minuten voor de maaltijd opgegeten worden.

Voorbeelden zijn: haver, tarwebloem, appelen, gedroogde bonen, groene bonen, citrusvruchten, bloemkool, kolen, gedroogde erwten, wortelen, aardappelen, aardbeien, aubergines, peren, broccoli, radijzen, pompoenen…

VETVERBRANDERS
Onder vetverbranders verstaan we voedingsmiddelen met negatieve calorieën of voedingsmiddelen die “calorieën verbranden”. Deze voedingsmiddelen bevatten zo weinig calorieën dat de vertering in het lichaam meer calorieën kost dan er in het voedsel zitten. Ze verminderen zo de opslag van overtollig vet in het organisme. Om hun doeltreffendheid te garanderen, moet de consumptie van vetverbranders gecombineerd worden met een caloriearm voedingsschema en de nodige beweging om het calorieverbruik te verhogen.

Voorbeelden zijn: kaneel, aubergine, bladgroenten, haverzemelen, de steel van ananas, citroen, pompelmoes, appelen, koffie, groene thee…

De doeltreffendheid van al deze voedingssupplementen hangt af van je voedingspatroon (weinig, maar regelmatig en evenwichtig eten, zonder al te veel vet) en van je lichaamsbeweging (calorieverbruik).

Kies dus voor natuurlijke voedingssupplementen (fruit en groenten) en ga – indien nodig – te rade bij een diëtist.