Whole 30 dieet: hoe zit dat nu?

Met het zogenaamde ‘Whole30 Program’ heeft de wereld er een nieuw, hip dieet bij of toch niet?

De whole30 is afgeleid van het paleo principe en is hier in weze een strengere versie van. Maar zoals Melissa en Dan zelf zeggen: ‘We maken ons niet druk over wat onze voorouders wel of niet zouden hebben gegeten. Het gaat er puur om welke voedingsmiddelen gezond of minder gezond zijn.”

Tijdens het dieet mag je wel vlees, vis, eieren, heel veel groenten, fruit en gezonde vetten uit oliën, noten en zaden eten. Aanhangers van het dieet zeggen dat je – naast gewichtsverlies – meer energie hebt na vier weken, beter slaapt en kortom gelukkiger bent. Daarnaast zou je niet meer naar ongezonde tussendoortjes verlangen en zou je metabolisme en je immuunsysteem een boost krijgen.

Voordelen

De reacties van voedingsdeskundigen zijn verdeeld, zo beweren sommigen dat het dieet kan helpen om intoleranties op te sporen. “Whole30 Program is een eliminatiedieet”, zegt David Katz, verbonden aan de universiteit van Yale. “Door sommige voedingsmiddelen achterwege te laten en pas na een tijd weer toe te voegen, kan je ontdekken of je intoleranties hebt en je symptomen verzachten”, klinkt het in een reactie in Time. Experts vinden het ook een voordeel dat het dieet dicteert dat we moeten afkicken van ‘slechte stoffen’ zoals suiker.

Volgens kenners zijn er echter meer nadelen, zo houdt het dieet geen rekening met de gezondheidsgeschiedenis van een man of vrouw en helpt het mensen na niet genoeg om opnieuw een normaal voedingspatroon op te bouwen. Diëtiste Tanja Callewaert van Het Dieethuis is duidelijk. “Test jezelf niet op allergieën of intoleranties. Je doet meer kwaad dan goed. Het is mogelijk dat verschijnselen zoals een opgeblazen gevoel verdwijnen, maar op termijn krijg je te maken met andere tekorten die je immuunsysteem kunnen aantasten”, klinkt het.

Gezonde interactie

“In het beste geval is het een sein dat je klaar bent voor een nieuwe levensstijl. Zwart-wit denken is nooit gezond. Een maand is een lange periode om essentiële voedingsmiddelen zoals zuivel te schrappen”, zegt ze. De truc om gezond te leven is de juiste combinaties binnenkrijgen en zo optimaal vitaminen en mineralen op te nemen. Wie bepaalde middelen van zijn menu schrapt, saboteert de interacties van voedingsmiddelen die nodig zijn om goed te functioneren.

Callewaert voegt eraan toe dat het idee achter het dieet, gebaseerd op het paleoprincipe, in haar ogen fout is en een ziektebeeld creëert. “Het focust op de voedingsmiddelen die mensen vroeger hadden en suggereert dat ons lichaam is gebouwd om het daarmee te doen, maar het is wel zo dat oermensen vaak niet ouder werden dan dertig.”