Verandering van spijs doet … afslanken

Het principe van het combinatie of Hay-dieet lijkt makkelijk: je mag alles (alles dus!) eten, maar niet binnen dezelfde maaltijd.

Volgens de bedenkers van dit dieet zijn het niet de voedingsmiddelen zelf die je doen verdikken, maar de ongunstige combinaties van sommige voedingsmiddelen. Deze ongunstige combinaties zouden onverteerbaar zijn en de opslag van vet bevorderen. Hierbij gaat men ervan uit dat ziekte (dus ook zwaarlijvigheid) het resultaat is van een opeenhoping van afvalstoffen in het lichaam. Dit op zijn beurt leidt tot een verstoring van het chemisch evenwicht. Hierdoor verdik je.

Bij dit dieet eet je in de praktijk elke dag een voedingsmiddel of een groep voedingsmiddelen uit één bepaalde categorie. Dagelijks wissel je van categorie. Dit noemt men ‘gedissocieerd’ eten.

Het Haydieet of combinatiedieet is een voedingsmethode die door de New Yorkse arts William Howard Hay (1866-1940) in de jaren 1920 ontwikkeld werd. Na 16 jaar medische praktijk was de gezondheid van Dr Hay zelf zowat om zeep. Hij ontwikkelde een hoge bloeddruk, de ziekte van Bright (nierziekte) en een vergroot hart. Er was op dat moment geen behandeling beschikbaar voor zijn vergroot hart en daarom besloot Dr. Hay de symptomen ervan te behandelen. Hij deed dit door ‘fundamenteel’ te eten. Hiermee bedoelde hij het eten van voedsel in een natuurlijke vorm en door het niet vermengen van eiwitten (of proteïnen) en zetmeel (of meer algemeen koolhydraten) bij dezelfde maaltijd.

Pavlovs experimenten met honden toonden aan dat zetmeel verteerd wordt in ongeveer twee uur. Eiwitten worden verteerd in ongeveer vier uur. Maar een eiwit-zetmeel mengsel was na 13 uur nog in vertering. Wanneer in deze periode bijkomend voedsel wordt genuttigd dan kan dit leiden tot gisting en giftige bijproducten, waardoor gans het systeem onder druk komt te staan.

Als gevolg van zijn aanpak verdwenen de symptomen en verloor hij 20 kilogram in ongeveer 3 maanden. Hij geloofde dat hij een ‘trefzekere behandeling voor diabetes’ had gevonden. Hoewel hij op dat moment werd uitgelachen, heeft recent onderzoek bijkomend bewijs geleverd van een nauw verband tussen het gebruik van geraffineerde koolhydraten en allergieën, huidproblemen, migraine, vermoeidheid, depressie, schizofrenie en agressief gedrag.

Gedissocieerd eten houdt in dat je bepaalde producten gedurende een maaltijd of gedurende een paar dagen per week niet samen gaat gebruiken. Zo kennen we het broodwisseldieet waarbij dieetdagen worden afgewisseld met ‘gewone’ eetdagen. Meer tot de verbeelding spreken de nieuwe diëten, gebaseerd op gedissocieerde maaltijden zoals het Montignacdieet.

Het gewichtsverlies bedraagt gemiddeld 1-1,5 kg per week.

Meer details over dit dieet vind je in Alle Diëten