Het SCANDINAVISCH-dieet in het kort

Het Scandinavisch dieet is gebaseerd op de traditionele voedingsgewoonten van de Scandinavische landen, zoals Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. Het dieet legt de nadruk op voedzame en gezonde voedingsmiddelen, zoals vis, groenten, fruit, volle granen en peulvruchten, en beperkt de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en suiker.

Enkele kenmerken van het Scandinavisch dieet zijn:

  1. Hoge inname van vis en zeevruchten: Het dieet omvat veel vis en zeevruchten zoals zalm, haring en makreel. Deze zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die een ontstekingsremmende werking hebben en gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenen.
  2. Veel groenten en fruit: Het dieet omvat veel groenten en fruit, zoals bessen, appels en wortels, die rijk zijn aan vezels, antioxidanten en vitamines.
  3. Volkorengranen: Het dieet bevat veel volkoren granen, zoals roggebrood, haver en gerst. Deze zijn rijk aan vezels, eiwitten en mineralen.
  4. Zuivelproducten: Het dieet omvat ook matige hoeveelheden zuivelproducten, zoals kaas, yoghurt en melk.
  5. Matige consumptie van vlees: Het dieet beperkt de consumptie van rood vlees en verwerkt vlees, en bevat in plaats daarvan meer plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten en noten.

Over het algemeen wordt het Scandinavisch dieet beschouwd als een gezond en uitgebalanceerd dieet, dat kan helpen om het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, te verminderen.