Wat ontbreekt er in jouw Dieet?

Wat Ontbreekt Er In Jouw Dieet?

De kans is groot dat je beseft dat er iets aan je dieet moet veranderen, maar dat je niet goed weet waar te beginnen. Daarom laten we enkele voedingsdeskundigen aan het woord, die je leren om je eetgewoonten te evalueren. Zo ontdekt je wat beter kan.

1. Stel jezelf deze vragen

Volgens diëtiste Cynthia Sass kan je jezelf vijf belangrijke vragen stellen om na te gaan hoe goed je bezig bent.

– Eet je minstens twee porties fruit en drie porties groenten per dag? Een portie komt overeen met de inhoud van een kopje met de grootte van een tennisbal.

– Eet je enkel of hoofdzakelijk volle in plaats van geraffineerde granen (bruine rijst in plaats van witte, brood met volle granen, enzovoort)?

– Eet je magere eiwitten (bonen, linzen, gevogelte, zeevruchten, enzovort) bij elke maaltijd?

– Voeg je gezonde vetten op basis van vet toe aan elke maaltijd (avocado, noten, zaden, kokosnootolie, enzovoort)?

– Drink je water bij elke maaltijd?

"Als je 'nee' hebt geantwoord op een van deze vragen, dan ontbreekt er iets in je dieet", weet de diëtiste. "Dat wist je misschien zelf ook al, maar het is ook belangrijk dat je er iets aan doet. Je moet die gaten elke dag opvullen."

2. Laat een bloedtest uitvoeren

"Een bloedtest kan perfect aantonen wat er ontbreekt in jouw dieet", luidt dan weer het advies van nutritioniste Melissa Costello. Daarnaast raadt ze ook aan om zoveel mogelijk zuivere producten en dus zo weinig mogelijk verwerkte voeding te eten. 

"Hoe vaker je dat doet, hoe meer je lichaam zal vragen naar die zuivere producten en de slechte voeding zal afweren", weet zij. "Dat is een proces dat een tijdje kan duren, maar ons lichaam werkt erg intuïtief. Als je leert om ernaar te luisteren, dan zal je krijgen wat je echt nodig hebt." 

3. Hou een voedingsdagboek bij

"De beste manier om de gaten in je dieet te identificeren is door gedurende drie dagen een voedingsdagboek bij te houden", meent diëtiste Erin Palinski. 

Wellicht zal je daarbij versteld staan van hoe weinig groenten en fruit je binnen krijgt. "Gemiddeld eet slechts één op de drie mensen twee of meer porties per dag. Dat betekent dat je dieet een tekort heeft aan vezels en voedingsstoffen, zoals magnesium en kalium. Die helpen nochtans om je bloeddruk op een gezond niveau te houden", zegt Erin. 

"Aangezien een hoge bloeddruk kan leiden tot hartziektes, wat de grootste doodsoorzaak is bij vrouwen, is het belangrijk dat je deze stoffen opneemt." Zij raadt aan om je kalium en magnesium te halen uit tomaten, meergranenbrood en yoghurt.

 

Bron:  Lien Buyck

Een reactie achterlaten