Afvallen door je stofwisseling te verhogen

Verhoog je stofwisselingWil je graag afvallen? Dan is het verhogen van je stofwisseling een goede manier om op een gezonde manier het afvallen te stimuleren en te ondersteunen. Wanneer je vetverbranding namelijk versnelt kun je gemakkelijker kilo’s kwijtraken.

 

Tips om je stofwisseling te verhogen

  1. Eet gezond. Voeding met teveel snelle suikers wordt opgeslagen als reserve. Vroeger was dit nodig omdat er niet altijd voldoende voeding op voorraad was. Nu voeding overal en altijd beschikbaar is voor ons en we vaak niet genoeg bewegen, hebben wij deze vetvoorraden niet nodig meer. Sterker nog: het is gevaarlijk voor onder andere je hart en bloedvaten als vet wordt opgeslagen, met name rond je organen. Toch moet je je lichaam een signaal geven dat er genoeg voorraad voor handen is. Kies voor voeding als zuurkool, boerenkool, bessen, citrusvruchten en zeewier. Het is voeding die snel giftige stoffen uit je lichaam helpt af te voeren en je spijsvertering stimuleert. Ook eiwitrijke voeding helpt je om je stofwisseling te verhogen. Denk aan eieren, tofu, vette vis, kip, avocado, peulvruchten, quinoa en noten. Goed ontbijten is erg belangrijk. Eet regelmatig kleine porties om je stofwisseling te stimuleren. Probeer minimaal 2 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Zwarte koffie en groene thee stimuleren eveneens de stofwisseling. Ook gekruid en pittig eten geeft de stofwisseling eenboost. Denk dan aan specerijen als chilipeper en cayennepeper, of uien. Drink voldoende water. Je kunt ook voedingssupplementen slikken zoals vitamine D, zink en kalium. Vermijd een teveel aan alcohol. Ook soja-olie is volgens een aantal bronnen niet goed voor de stofwisseling. Vermoedelijk zorgen gluten ook voor een vertraging van de stofwisseling.
  2. Ga geen crashdieet volgen! Het jojo-effect wat hierbij vaak komt kijken, is rampzalig voor je stofwisseling! Er bestaan wel speciale metabolisme diëten.
  3. Beweeg voldoende. Met name spierversterkende oefeningen zoals de squat, de hoover en triceps oefeningen zijn zeer goed voor je stofwisseling. Op die manier blijf je ook in rust vet verbranden! Vooral sporten in de morgen blijkt effectief te werken om de hele dag fit te blijven en je stofwisseling op gang te houden.
  4. Slaap voldoende; liefst 7 uur per nacht. Vòòr 2 uur ’s nachts gaan slapen werkt het beste. Slaap echter niet teveel. Dit verstoort je bioritme.
  5. Vermijd (een teveel aan) stress. Stress kan de stofwisseling vertragen. Spannende dingen ondernemen geeft soms ook stress maar brengt ook veel plezier. Tobben, malen, piekeren en daarbij veel spanning voelen is het verkeerde soort stress.
  6. Vermijd giftige stoffen in je omgeving. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke schoonmaakmiddelen en cosmetica.
  7. Neem je geneesmiddelen onder de loep. Bepaalde medicijnen werken vertragend op de glucose-stofwisseling. Ook kan de schildklier langzamer gaan werken. Wellicht zijn er alternatieven voor de medicijnen die je nu slikt.
  8. Let eens op de temperatuur in huis. Het moet wel aangenaam blijven, maar als je lichaam harder moet werken om lichaamswarmte te genereren, verhoogt dit je stofwisseling.
  9. Alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie (middelen als Bach Bloesems) en acupunctuur (bij het oor) kunnen het metabolisme verhogen.
  10. Yoga is erg goed voor je stofwisseling. Met name poses waarbij je hoofd lager is dan je benen werken goed voor de doorbloeding van je schildklier.