Afvallen en alcohol: gaat het wel samen?

Kortelings begint de actie Tournée Minérale. Tijd om eens stil te staan bij de invloed van alcohol op jouw dieet. Alcohol in combinatie met een caloriebeperkend afslankdieet is lang controversieel geweest omdat je er dik van zou worden. Het woord Bierbuik zegt genoeg…

Alhoewel er zeker een verband bestaat tussen een hoge alcoholconsumptie enerzijds en overgewicht anderzijds, betekent dat niet per se dat je helemaal geen alcoholische versnaperingen mag gebruiken als je wilt afvallen…

In combinatie met alcohol…

Dat alcohol niet echt super gezond en bijna nergens goed voor is, moge duidelijk zijn. Er zijn zwak-alcoholhoudende drankjes –zoals bepaalde soorten (biologische) rode wijn en ambachtelijk gebrouwen bier– die in zeer beperkte mate gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen, maar alcohol an sich is eigenlijk een “zenuwgif” dat schadelijk voor je lichaam is.

Desalniettemin is het niet per se de alcohol zelf die overgewicht in de hand werkt. Alcohol levert dan wel 7 kilocalorieën per gram (bijna net zoveel als vet en bijna 2 keer zoveel als koolhydraten en eiwitten), maar een glas cola levert ongeveer evenveel calorieen als een glas bier omdat er in cola véél meer suiker zit. Dus energietechnisch gezien hoef je niet dikker te worden van bier dan van frisdrank.

Het probleem met alcoholische dranken is dat ze veelal gedronken worden tijdens het stappen, een avond in de kroeg, een feestje, een barbecue etc. Allemaal gezellige gelegenheden waarop het niet bij één of twee biertjes of wijntjes blijft… Bovendien wordt er voorafgaand aan of aansluitend op zo’n avond niet bepaald gezond gegeten. Ongezonde snacks, vette junkfood, verwerkt vlees en amper groenten.

Vaak schuilt het gevaar van alcoholische dranken dan ook meer in de calorieën van de snacks die samen met alcohol op tafel worden gezet dan in het drinken van een alcoholisch drankje zelf.

6 tips voor alcohol in een gezond dieet

Hoe dan ook zitten er nog altijd veel calorieën in alcoholische dranken. Daarom hierbij 6 tips als je alcohol niet volledig wilt laten staan en desalniettemin op gewicht wilt blijven…

1. Drink met mate

Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven (en een gezond leefstijl vol wilt houden), drink alcohol dan altijd met mate. Bijvoorbeeld alleen in de weekenden en als je uit eten gaat. Veel en/of vaak alcohol drinken is niet alleen funest voor je lijn vanwege de calorieën…

Dronken of aangeschoten zijn heeft ook nog eens een dramatisch effect op je discipline om je aan een gezond eetpatroon te houden en te gaan sporten.

2. Drink niet dagelijks

Hoewel een wijntje per dag goed kan zijn voor je bloedvaten, blijft het bijna nooit bij één glas. Als je dagelijks drinkt wordt het bovendien een gewoonte die voor sommigen moeilijk te doorbreken is. Het is daarom beter om niet iedere dag alcohol te drinken.

En ben je toch gewend om dagelijks bij het eten een glaasje wijn of bier te drinken, las dan bijvoorbeeld maandelijks een alcoholvrije week in. Hiermee train je je discipline en tegelijkertijd bewijs je hiermee dat jouw alcoholgebruik geen diepgewortelde gewenning of alcoholverslaving is.

3. Verlies de calorieën niet uit het oog

Als je op dieet bent of op gewicht wilt blijven, tel de vloeibare calorieën van de alcoholische drankjes dan wel mee in je totale dagelijkse hoeveelheid calorieën. Er zijn namelijk volop mensen die wél de calorieën uit vast voedsel tellen, maar niet de calorieën uit drankjes. In dat geval kom je enorm bedrogen uit, want het zijn maar al te vaak de drankcalorieën die dik maken.

Eten vult namelijk, maar drankjes vullen en verzadigen niet of nauwelijks, waardoor je kunt blijven drinken…

4. Let op je hongergevoel

Zoals eerder al vermeld, zijn de snacks die veelvuldig worden gegeten in combinatie met alcoholische versnaperingen vaak de boosdoener qua calorieën. Vooral mannen eten extra veel zoutjes en vette hap (frituursnacks, pizza, shoarma, döner, kebab etc.) tijdens een avondje ‘bieren’, terwijl vrouwen eerder geneigd zijn om juist niet te eten als zij een wijntje drinken. Vrouwen zijn zich namelijk veel bewuster van hun lijf en lijn.

Voor vrouwen is het dan ook extra belangrijk om geen maaltijden over te slaan en voldoende te blijven eten.

5. Pas op vet voedsel

Uit onderzoek blijkt dat het eten van vet voedsel in combinatie met alcohol ervoor zorgt dat je lichaam de overtollige calorieën sneller opslaat als lichaamsvetreserves dan wanneer je nuchter bent. Met andere woorden: je wordt sneller dik van dezelfde hoeveelheid calorieën als er alcohol in het spel is. (bron)

Een wetenschappelijke verklaring voor deze vage, paradoxale theorie is helaas (nog) niet voorhanden.

6. Geniet zonder schuldgevoel

Als je ervoor kiest om (met mate) alcohol te drinken, voel je dan niet schuldig, maar geniet ervan! Een biertje of wijntje op z’n tijd is tenslotte lekker, en als je jezelf niks gunt, raak je alleen maar gefrustreerd en gedemotiveerd. Al met al: geniet met mate! (bron)

bron: www.salusi.nl