Is er voedsel dat meer energie vergt om het te verteren dan er calorieën inzitten?

Is er voedsel dat meer energie vergt om het te verteren dan er calorieën inzitten?

Van sla wordt zoiets wel eens beweerd, of van een bussel rauwe selder? Om bij de eerstvolgende barbecue tussen de rauwkost je mannetje te staan: Nee. Larie en apekool.

Dat is althans wat de BBC meldt die daarvoor enkele deskundigen aan het woord liet. “In theorie is zoiets mogelijk”, zegt daar Tim Garvey van de University of Alabama in Birmingham (VS). “Maar in realiteit zijn er geen van dergelijke voedingsmiddelen”.

“Een totale mythe. Meer valt er niet over te zeggen”, vult voedingsdeskundige Marion Nestle aan.

Selder ontkracht

Garvey ontkracht de seldermythe: In een groot stuk selder zitten misschien amper 10 calorieën maar je lichaam heeft slechts een vijfde nodig om hem te verteren.

Een andere voedingsdeskundige, David Grotto, verwerpt de stelling dat ijskoud water drinken – je lichaam warmt het op en dat kost energie – zou bijdragen tot gewichtsverlies. “Er zijn geen wetenschappelijke gegevens die dat aantonen”. De paar calorieën verschil die dat zou kunnen opleveren zijn niet noodzakelijk relevant voor gewichtsverlies.

Het vult wel lekker

Deze voedingsdeskundigen wijzen er wel op dat laagcalorisch voedsel met veel vezels wél nut heeft maar dan om een andere reden: Het vult je maag en belet dat je je nadien volstouwt met rijker spul.

Ook nuttig zijn stoffen die de stofwisseling opdrijven zoals cafeïne en theïne. Groene thee bijvoorbeeld drijft de stofwisseling met 4 procent op. Met kleine slimme keuzes als deze zou je volgens Ron Mendel van Mount Union University in Ohio op jaarbasis tot een goeie 4 kilo kunnen kwijt spelen.

Bron: Vief

Geef een reactie