Nederland waarschuwt voor gevaarlijke afslankpil, in België nog geen meldingen

Nederland waarschuwt voor gevaarlijke afslankpil, in België nog geen meldingen

In Nederland wordt gewaarschuwd voor Iomax, een gevaarlijke afslankpil die al na eenmalig gebruik kan leiden tot ernstige medische klachten. Het vergiftigingencentrum van het UMC Utrecht heeft de afgelopen tijd klachten binnengekregen van gebruikers van Iomax, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. In ons land zijn er volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) nog geen meldingen binnengekomen, maar de experts van het FAGG waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s, als het product in ons land in illegale circuits zou opduiken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde vrijdag sporters en afvallers om de afslankingspil Iomax niet te slikken. Al na één tablet kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen, pijn in de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgewonden gedrag, aldus de NVWA.

Het middel, dat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen bevat, is verboden. Het wordt onder meer gebruikt door bodybuilders. De NVWA weet niet waar het verkocht wordt en vraagt kopers van Iomax te melden waar zij dit gekocht hebben. Van enkele gebruikers is bekend dat zij het middel op internet of op de sportschool hebben gekocht.

Ann Eeckhout, woordvoerder van het FAGG, zegt dat het product nog niet op de Belgische markt is aangetroffen, en ook via ziekenhuizen of artsen zijn nog geen gezondheidsproblemen door dit middel gemeld, maar dat neemt niet weg dat Iomax in illegale circuits kan opduiken. 'Onze experts waarschuwen voor het risico dat mensen lopen, als ze deze pil zouden gebruiken. De kwaliteit ervan kan namelijk niet worden gewaarborgd.'

Bron:Belga

Geef een reactie