Mediterraan dieet verlaagt kans op borstkanker

Vrouwen die ‘mediterraan’ eten, halveren daarmee ongeveer hun kans op borstkanker. Dat komt uit het eerste onderzoek waarin een groep 60- tot 80-jarige vrouwen door loting werd aangewezen om ‘mediterraan’ te eten, of een normaal dieet te volgen met een wat lager vetgehalte.

Zo’n gerandomiseerde studie (willekeurig samengestelde groepen) is wetenschappelijk gezien de beste manier om de werking van een therapie of dieet te toetsen. Maar bij voeding is dat moeilijk. Mensen eten niet makkelijk jarenlang anders dan ze gewend zijn.

Bij observationele studies worden mensen die zelf kozen wat ze eten jarenlang gevolgd, om te zien welke ziekten ze krijgen. Onderzoekers leggen dan het verband tussen ziekte en dieet. Daaruit kwam al dat een mediterraan dieet, met veel groente, plantaardige olie en vis (en weinig vlees en melk), de kans op borstkanker verkleint. Twee jaar geleden liet groot onderzoek onder 335.000 Europese vrouwen een 10 tot 20 procent lagere borstkankerkans zien.

Spaanse onderzoekers publiceren de resultaten van hun gerandomiseerde onderzoek vandaag in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine. Ze gebruikten de gegevens van het Predimed-onderzoek, onder ruim 8.300 oudere Spanjaarden die zich van 2003 tot 2009 aan een door loting opgelegd dieet hielden.

Eén groep at mediterraan en kreeg extra olijfolie. Een tweede groep at ook mediterraan en kreeg extra noten. En de derde groep (de controlegroep) behield het gewone dieet, met het advies wat minder vet te eten.

Van bijna 4.300 deelneemsters kregen er in die 6 jaar 35 borstkanker. Dat is niet veel. De conclusie heeft daardoor flinke onzekerheidsgrenzen: een mediterraan dieet met extra olijfolie verlaagt de kans op borstkanker ergens tussen de 20 tot 90 procent.

Bron NRC