Nieuw Amerikaans advies: beetje vet en koffie oké, suiker niet!

Een commissie van de Amerikaanse overheid heeft nieuwe adviezen opgesteld voor gezonde voeding. De grootste verandering ten opzichte van de richtlijnen van vijf jaar geleden is dat er niet meer tegen cholesterol wordt gewaarschuwd.

Volgens de gezondheidscommissie is er geen relatie tussen hartziektes en de hoeveelheid cholesterol die iemand eet. Er wordt nog wel gewaarschuwd tegen het eten van verzadigd vet. Maximaal 300 milligram cholesterol per dag zou geen risico voor de gezondheid moeten vormen. Dat staat gelijk aan twee eieren per dag. 

Suikerconsumptie wordt voor het eerst wel aan banden gelegd. Per dag zou een Amerikaan niet meer dan 200 calorieën uit toegevoegde suikers binnen moeten krijgen, de hoeveelheid suiker in een halve liter frisdrank. Nu krijgen volwassen Amerikanen nog 268 calorieën aan suiker per dag binnen, en jongeren meer. De commissie waarschuwt dat suiker vooral voor hen een probleem vormt.

Bakjes koffie
Strenge adviezen voor koffie en zout worden versoepeld. Tot vijf koppen koffie per dag zijn niet slecht voor de gezondheid, maar juist goed. Wie dagelijks drie tot vijf kopjes drinkt, zou minder kans hebben op diabetes 2 en hartziektes. De commissie heeft het wel over zwarte koffie, en adviseert zwangere vrouwen maximaal twee bakjes te drinken. 

Zout moet nog steeds met mate gegeten worden, maar de maximale hoeveelheid per dag wordt verhoogd van 1500 milligram tot 2300 milligram. 

Milieu
Ook het milieu krijgt aandacht in het voedseladvies. Een goed eetpatroon zou gebaseerd moeten zijn op planten, en bevat dus veel groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. 'Dat is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu', dan het huidige Amerikaanse dieet dat veel vlees bevat. 

Ondanks de vele veranderingen, blijft de basisboodschap over gezonde voeding hetzelfde: 'Eet meer fruit, groente en hele granen. Eet minder verzadigd vet, zout en suiker'. Het advies komt van een panel van dokters en diëtisten en vormt de basis voor richtlijnen die gebruikt worden bij beslissingen over schoollunches, wat dokters adviseren en wat er in de Verenigde Staten op etiketten komt te staan.
 

Bron: Het Parool