Australiërs zijn zeker dat appel eten langer doet leven

Iedereen kent het gezegde ‘An apple a day keeps the doctor away’. In Australië namen wetenschappers de proef op de som en het blijkt effectief zo te zijn. De universiteit van West-Australië screende meer dan duizend vrouwen van 70 tot 85 jaar oud. Proefpersonen die dagelijks meer dan 100 gram appel eten – ongeveer het gewicht van één exemplaar – hebben een hogere levensverwachting dan degenen die op jaarbasis niet meer dan 15 appels eten. Het risico op een vroegtijdige dood verkleint met maar liefst 35 procent. In Australië is al veel onderzoek verricht naar de antioxiderende werking van flavonoïden in appels, waarbij men graag in de verf zet dat de eigen Pink Lady hoog scoort. Hun landbouwministerie bundelde alle bevindingen en het zijn heus niet alleen de Australiërs die een verband vinden.

appel

Het risico op een vroegtijdige dood daalt met 35 procent als je dagelijks een appel eet. Als argument voor een gezondere levensstijl kan dat tellen. Onderzoekers van de University of Western Australia zijn tot deze vaststelling gekomen op basis van de fruitconsumptie van meer dan duizend vrouwen van 70 tot 85 jaar oud. De gezegende leeftijd van 85 jaar mogen bereiken, blijkt niet enkel een kwestie van geluk. Wie gemiddeld meer dan 100 gram appel at per dag, pakweg één exemplaar, heeft een hogere levensverwachting. Alleszins hoger dan die van de proefpersonen die nauwelijks vijf gram appel per dag consumeerden gedurende die 15 jaar. De onderzoekers lijken zeker genoeg van hun stuk om een verband te zien, ook al heeft een gezonde levensstijl vele aspecten.

In The Telegraph legt Jonathan Hodgson van de School of Medicine and Pharmacology aan de West-Australische universiteit uit dat het effect van veel of weinig appels eten best groot is. De boodschap is niet dat iedereen nu beter alleen nog appels eet en geen ander fruit. Ook andere stukken fruit leveren een waardevolle bijdrage aan de gezondheid. Diezelfde universiteit benadrukt bijvoorbeeld dat bosbossen anthocyanen bevatten, een antioxidant dat onze huid beschermt tegen kanker, bananen een goede bron van kalium zijn en je avocado’s gerust als ‘superfruit’ mag zien gelet op alle nutriënten die het bevat. Het onderzoek naar de levensverwachting werd beperkt tot appels omdat het de vaakst gegeten fruitsoort is.

Hodgson verklaart de hogere levensverwachting van appeleters door de positieve invloed die appelvezels hebben op de cholesterol, bloeddruk en het risico op kanker. Bovendien zijn appels een goede bron van magnesium, kalium, vitamine C en flavonoïden. Flavonoïden zijn organische verbindingen met een antioxiderende werking. Ze zitten vooral in de schil van de appel en worden door wetenschappers in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. De mix van deze gunstige eigenschappen zou de hogere levensverwachting van appel-eters verklaren, maar op een manier die ook wetenschappers nog niet volledig doorgrond hebben. De Australische onderzoeker geeft toe dat mensen die veel appels eten er wellicht een gezondere levensstijl op na houden en ook andere groenten en fruit verorberen. Dat zal ook bijgedragen hebben aan het oud mogen worden.

Wie daardoor toch zou durven twijfelen aan de gezonde eigenschappen van een appel ‘as such’, checkt best even de websitevan het West-Australische landbouwministerie. Daar is een overzicht gemaakt van alle wetenschappelijke bevindingen omtrent appels, flavonoïden en onze gezondheid. Het zijn heus niet alleen de Australiërs die een gunstige invloed waarnemen van appels consumeren. Dat er in Australië zoveel onderzoek naar gebeurt, heeft te maken met het economische belang van de appelvariëteit Pink Lady die naar overal ter wereld uitgevoerd wordt. In het verleden heeft de University of Western Australia niet nagelaten om te benadrukken dat uitgerekend Pink Lady veel flavonoïden bevat.