Het ATKINS-dieet in het kort

Het Atkins-dieet is een dieet dat zich richt op het consumeren van weinig koolhydraten en veel eiwitten en vetten om gewichtsverlies te bevorderen. Het dieet is bedacht door de Amerikaanse cardioloog Dr. Robert Atkins en is gebaseerd op het idee dat het beperken van koolhydraten het lichaam dwingt om vet te verbranden voor energie, in plaats van glucose uit koolhydraten.

In de eerste fase van het dieet, die bekend staat als de “inductiefase”, wordt de inname van koolhydraten beperkt tot maximaal 20 gram per dag gedurende 2 weken. Dit betekent dat voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit en suiker worden vermeden en er voornamelijk eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren en kaas worden gegeten.

In de volgende fase, die bekend staat als de “doorlopende gewichtsverliesfase”, worden koolhydraten geleidelijk aan toegevoegd aan het dieet in kleine hoeveelheden, totdat je op het punt komt waarop je geleidelijk aan afvalt zonder honger te lijden. Dit wordt aangeduid als de “koolhydraattolerantiegrens” en kan variëren van persoon tot persoon.

In de derde fase, die bekend staat als de “voorbereidingsfase op levenslang onderhoud”, worden koolhydraten verder toegevoegd aan het dieet totdat je een stabiel gewicht hebt bereikt en leert hoe je het Atkins-dieet in je levensstijl kunt opnemen op lange termijn.

Het Atkins-dieet kan gewichtsverlies bevorderen door het beperken van koolhydraten en het verhogen van eiwitten en vetten. Er zijn echter ook nadelen aan dit dieet, zoals mogelijke tekorten aan vezels, vitamines en mineralen als gevolg van de beperkte inname van fruit, groenten en volle granen. Bovendien kunnen sommige mensen last krijgen van constipatie, hoofdpijn, vermoeidheid en slechte adem als gevolg van de verschuiving naar een koolhydraatarm dieet.

Het is altijd belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met een nieuw dieet of veranderingen aanbrengt in je voedingspatroon.