Het WHOLE30-dieet in het kort

Het Whole30-dieet is een 30-dagen programma dat gericht is op het elimineren van mogelijk ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen om je gezondheid te verbeteren en eventuele voedselintoleranties of allergieën te identificeren. Het dieet is bedoeld om te helpen bij het verbeteren van je energieniveau, slaap, stemming en spijsvertering.

Het Whole30-dieet richt zich op het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder:

  • Suiker en kunstmatige zoetstoffen: inclusief honing, agave, stevia, enz.
  • Granen: inclusief tarwe, gerst, haver, rijst, maïs en alle producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pasta en ontbijtgranen
  • Peulvruchten: inclusief bonen, kikkererwten, linzen en pinda’s
  • Zuivelproducten: inclusief melk, kaas, yoghurt en boter
  • Bewerkte voedingsmiddelen en additieven: inclusief conserveermiddelen, kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en ingrediënten die moeilijk uit te spreken zijn

In plaats daarvan worden hele, onbewerkte voedingsmiddelen aangemoedigd, waaronder:

  • Eiwitrijke voedingsmiddelen: inclusief vlees, vis, gevogelte, eieren en zeevruchten
  • Groenten en fruit: inclusief alle soorten, vers of bevroren
  • Gezonde vetten: inclusief avocado’s, olijfolie, kokosolie, noten en zaden

Gedurende 30 dagen is het de bedoeling om alleen voedsel te eten dat is toegestaan ​​op de Whole30-lijst. Na deze periode kunnen voedingsmiddelen die zijn geëlimineerd tijdens de Whole30 één voor één worden toegevoegd om te bepalen of ze effect hebben op de gezondheid.

Het Whole30-dieet is bedoeld om een tijdelijk programma te zijn, geen levenslange manier van eten. Het kan helpen bij het identificeren van mogelijke voedselintoleranties of allergieën en kan een reset zijn voor je eetgewoonten. Het is altijd belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met een nieuw dieet of veranderingen aanbrengt in je voedingspatroon.