Het 5:2-dieet in het kort

Het 5:2-dieet, ook bekend als het “vastendieet”, is een eetpatroon waarbij je vijf dagen per week normaal eet en twee dagen per week een beperkt aantal calorieën consumeert. Tijdens de twee vastendagen beperk je de calorie-inname tot ongeveer 500-600 calorieën per dag voor vrouwen en 600-700 calorieën per dag voor mannen.

Op de dagen dat je normaal eet, eet je wat je normaal gesproken zou eten. Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die je wel of niet mag eten. Het doel is om een ​​gezond en uitgebalanceerd dieet te behouden gedurende de hele week, inclusief de vastendagen.

Tijdens de vastendagen is het belangrijk om voldoende water te drinken en voedingsmiddelen te kiezen die laag zijn in calorieën maar wel voedzaam zijn, zoals groenten, magere eiwitten, fruit en volkoren granen.

Het 5:2-dieet is ontworpen als een manier om het lichaam te laten rusten en te herstellen van het constant verwerken van voedsel en om mogelijke gezondheidsvoordelen te bieden, zoals gewichtsverlies, verbeterde bloedsuikercontrole, verlaagd cholesterolgehalte en vermindering van ontstekingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat vasten niet geschikt is voor iedereen en dat het belangrijk is om te overleggen met een arts voordat je begint met het 5:2-dieet of een ander type vasten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoewel het 5:2-dieet kan helpen bij gewichtsverlies, het niet de enige of meest duurzame manier is om gewicht te verliezen.