INTERMITTENT FASTING in het kort

Intermittent fasting (IF) is een eetpatroon waarbij je afwisselend vasten en eten afwisselt. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, maar over het algemeen betekent het dat je gedurende een bepaalde periode vast en vervolgens gedurende een beperkt tijdsbestek eet.

Er zijn verschillende populaire methoden voor intermittent fasting, waaronder:

  • 16/8-methode: waarbij je gedurende 16 uur vast en dan gedurende 8 uur eet.
  • 5:2-methode: waarbij je 2 dagen per week beperkt calorieën tot ongeveer 500-600 calorieën per dag en de overige 5 dagen normaal eet.
  • Eat-Stop-Eat-methode: waarbij je één of twee keer per week 24 uur lang vast en dan normaal eet.

Tijdens de vastenperiode mag je alleen calorievrije dranken zoals water, zwarte koffie en thee zonder suiker of melk. Tijdens het eetgedeelte van de cyclus wordt normaal gesproken geen specifiek dieet gevolgd, maar is het belangrijk om gezonde, voedzame voedingsmiddelen te eten om te zorgen voor een evenwichtige inname van macronutriënten en micronutriënten.

IF kan mogelijk helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van de bloedsuikercontrole, insulineresistentie, ontsteking en andere gezondheidsproblemen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat IF niet voor iedereen geschikt is en dat het belangrijk is om een arts te raadplegen voordat je begint met IF of een ander dieet of verandering in je eetpatroon.