Nieuwe voedingschijf van vijf

Schijf-van-Vijf-vaknamenEr is een aantal veranderingen aangebracht ten opzichte van de vorige Schijf van Vijf, die uit november 2015 stamde. Zo wordt er geadviseerd om 50 gram meer groente per dag te eten, wat neerkomt op 250 gram per dag. Ook qua vette vis is er een veranderd advies. Voorheen was het advies om twee keer per week vette vis (zoals zalm of tonijn) te eten, nu is dat nog maar een keer. Verder adviseert het Voedingscentrum om veel peulvruchten, per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee toe te voegen aan het dieet.

Het Voedingscentrum stelt verder dat onbewerkte producten in het algemeen gezonder zijn dan bewerkte producten. Die laatste bevatten namelijk vaak meer suiker, zout of verzadigd vet.

Fruit eten, niet drinken
Vruchtensap is ook niet langer opgenomen in de Schijf van Vijf. Eerder werd een glas vruchtensap nog aangeraden om de fruitconsumptie op te krikken, maar in de nieuwe Schijf van Vijf wordt het eten van fruit gezonder gevonden dan het drinken van sap. Alcohol wordt ook niet aangeraden, maar voor wie het niet kan laten: maximaal één glas per dag is het advies.

In de Schijf van Vijf zijn snoep, snacks, koeken, vleeswaren en zoet broodbeleg niet opgenomen, maar dat betekent niet dat dat nooit gegeten kan worden. Het Voedingscentrum adviseert vooral dat soort producten niet te vaak te eten. De richtlijnen gaan uit van drie tot vijf keer per dag iets kleins (vruchtenhagel op de boterham, een lepel satésaus bij de kipspies), en maximaal drie keer per week een grotere snack (croissant, klein zakje chips, stuk taart).

Vijf vakken
De Schijf van Vijf werd in 1953 geïntroduceerd door de overheid en bestaat uit vijf vakken. Groente en fruit; smeerbare vetten en bak- en braadproducten; vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten; brood, graanproducten en aardappelen; dranken. Het Voedingscentrum werkt de Schijf van Vijf regelmatig bij op basis van recent onderzoek.

Vegaburgers
Er is uit verschillende hoeken reeds kritisch gereageerd op de nieuwe Schijf van Vijf. Zo vindt Natuur & Milieu dat het Voedingscentrum te weinig aandacht heeft besteed aan klimaatverandering en het welzijn van dieren. ,,Als je zo'n schijf uitbrengt moet je niet alleen consumenten de gezonde kant opsturen, maar ook zorgen dat de aarde en dieren gezond blijven. Dat betekent minder vlees en zuivel, en meer groente, bonen, peulvructen en vegaburgers.''

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel betreurt de keuze om groentenconserven en smoothies in de 'niet-Schijf van Vijf' categorie te plaatsen. ,,Deze producten zijn voor veel mensen juist een makkelijke manier om de groenteconsumptie te vergroten. Zeker nu het zoutgehalte in groentenconserven drastisch is verlaagd''.

meer info: http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx