Populaire lentediëten

Alle DiëtenDe lente is voor veel dames het moment om op dieet te gaan omdat ze dan steeds minder kleren beginnen dragen en steeds meer van hun lichaam laten zien. We zetten enkele populaire diëten met de voor- en nadelen op een rijtje. Een volledig overzicht van de meest populaire diëten vind je in het dikste dieetboek  Alle Diëten
 

1. Het 5:2dieet
Momenteel gaat er heel wat aandacht naar het 5:2dieet. Iedereen praat erover en heel wat dames hebben het al uitgeprobeerd. Het concept is heel eenvoudig: je eet wat je wil gedurende vijf dagen en vast de overige twee dagen. Die moeten niet op elkaar volgen, maar tijdens deze dagen mag je niet meer dan 500 calorieën opnemen. Dokter Michael Mosley startte deze nieuwe dieetrage na een experiment voor het BBC-programma 'Eat, Fast and Live Longer'.  Hij verloor zo 9 kilo in 9 weken, zijn cholesterol en bloedsuikerspiegel zakte ook drastisch.

2. Het 8-uurdieet 
Dit is gebaseerd op hetzelfde principe als het bovenvermelde dieet. Drie dagen per week mag je enkel in een periode van acht uur eten. Dit is dan bijvoorbeeld van 9 tot 17 uur of van 11 tot 19 uur. De theorie hierachter is dat je je lichaam zo meer tijd geeft om calorieën te verbranden, voedingstoffen te verwerken en toxines te verwijderen.

3. Cambridge dieet
Dit is een dieet waarbij je maar erg weinig calorieën mag opnemen, het is niet bestemd voor zwakkelingen. Met het Cambridgedieet kies jij uit een reeks maaltijden die variëren tussen 425kcal tot 1.500 kcal per dag, afhankelijk van wat je streefdoel is. De maaltijden bestaan uit vervangers als repen, soupen, havermoutpap en shakes die speciaal ontwikkeld werden. Het is een extreme manier om snel af te vallen en zeker niet iets dat je lang moet volhouden.

4. Groene koffiedieet 
Dit is niet echt een voedingspatroon maar een voedingssupplement dat je in de vorm van een pil neemt. De koffieketen Starbucks heeft in de Verenigde Staten wel een drankje gelanceerd met dit extract in caloriearme drankjes. Het bevat cafeïne, een stimulerend middel dat in verband wordt gebracht met gewichtsverlies en een hoog niveau van chlorogenisch zuur. De onderzoekers menen dat deze stof gewichtsverlies bevordert door de absorptie van vet en glucose in de darmen te beperken. Dit verlaagt het niveau van insuline om de metabolische functie te verbeteren. Er is echter nog niet voldoende onderzoek verricht om deze theorie te bewijzen, dus het is niet duidelijk of dit dieet de moeite waard is.

5. Het Dukan dieet 
De familie Middleton is een grote fan van dit dieet, Kate en co volgden dit massaal als voorbereiding op het koninklijk huwelijk in 2011. Dit eetpatroon is arm aan koolhydraten en rijk aan proteïnes. Het dieet bestaat uit vier fases: in de eerste, die ongeveer vijf dagen duurt, mag je enkel magere proteïnes als gevogelte en eieren eten. De volgende drie fasen houden de geleidelijke introductie van fruit, groenten en koolhydraten in. Het Dukandieet kan je helpen om snel af te vallen, maar op lange termijn is het niet houdbaar of gezond.