Vitaminepillen: nutteloos en soms zelfs gevaarlijk

vitaminenpillenVier Belgen op de tien grijpen geregeld naar een voedingssupplement. Zelfs een kwart van onze kleuters slikt vitaminepilletjes. In bijna al die gevallen was dat over­bodig, zeggen experts. En bij overconsumptie zelfs gevaarlijk voor de gezondheid.

We eten ongezond en proberen dat te compenseren met een ‘gezond’ pilletje. Liefst 38 procent van de Belgen tussen 3 en 64 jaar gebruikt een voedingssupplement. Dat blijkt uit de peiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) naar onze voedingsgewoonten.

Vitamine D en C zijn, samen met multivitaminepreparaten, de populairste supplementen. Mineralen (zoals magnesium, calcium en fluor) of planten­extracten volgen op respectabele afstand. Daarnaast eet 35 procent nog eens voeding die al door de fabrikant verrijkt werden met vitamines.

Winterkwaaltjes

De grootste gebruikers van supplementen zijn vrouwen boven de 40. Meer dan de helft grijpt weleens naar een vitaminepil.

Verrassend: de op één na grootste groep gebruikers zijn kleuters tussen de 3 en de 5 jaar. Gevraagd of ze hun kind de afgelopen 24 uur een voedingssupplement toedienden, antwoordt een vijfde van de ouders volmondig ja. Is die kleuter een meisje, dan geeft zelfs een kwart van de ouders een voedingssupplement. “Omdat het goed is voor de gezondheid” of “omdat het extra bescherming biedt tegen winterkwaaltjes”, menen ze.

“Zo promoten de fabrikanten ook hun supplementen, maar die informatie is absoluut misleidend”, zegt professor Gui De Backer van de Hoge Gezondheidsraad. “Er zijn weliswaar mensen met een medisch probleem die supplementen moeten innemen. En voor zwangere vrouwen kan een extra dosis foliumzuur zinvol zijn. Maar voor de doorsnee gezonde Belg zijn al die extraatjes in 99 procent van de gevallen nutteloos, ook voor kinderen. En daardoor een gigantische verspilling.”

Karin De Ridder van het WIV wil een uitzondering maken voor vitamine D-pillen voor kleuters. “Omdat we niet goed weten hoeveel vitamine D een kind binnenkrijgt via de gewone en de verrijkte voeding.”

Uit voorzichtigheid spreken de experts de aanbeveling van Kind & Gezin niet tegen.

Grotendeels overbodig dus, al die supplementen, maar niet helemaal zonder risico. “Een te hoge inname van bijvoorbeeld vitamine C en D kan leiden tot nierstenen en neurologische klachten”, aldus professor De Backer.

“Een teveel aan vitamine D kan zelfs een averechts effect hebben en de botten net brozer maken in plaats van sterker”, weet Karin De Ridder. “We mogen ons ge­weten niet sussen met vitaminetabletjes. Voedingssupplementen kunnen immers nooit een gezonde en gevarieerde voeding vervangen of een ongezond voedingspatroon compenseren. Het probleem is dat die supplementen in de markt gezet worden als gezond terwijl op een broccoli natuurlijk niet staat geschreven dat hij boordevol vitamientjes zit.”

Voedingssupplementen worden zonder voorschrift verkocht. “Toch wekken ze verkeerdelijk de indruk dat ze een soort geneesmiddelen zijn”, zegt Gui De Backer. “Het wordt tijd dat de meer dan twintig jaar oude reglementering wordt aangepast. Al weet ik niet of de overheid de sterke lobbygroep zal kunnen afslaan.

bron: Nieuwsblad 3-10-2016