De grootste fabels over afvallen

De grootste fabels over afvallen

Over afvallen bestaan veel fabels. Citroensap helpt om vet af te breken bijvoorbeeld. En zes keer per dag eten is beter dan drie keer. Geloven in dit soort fabels kan er voor zorgen dat afvallen lang duurt of helemaal niet lukt. Het Nederlandse Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afvallen voorgelegd aan een brede groep Nederlanders.

Fabel 1: Grapefruit- en citroensap breekt vet af

Ruim 58 % van de Nederlanders gelooft dat citroensap en grapefruitsap vet afbreekt.

Feit: Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

Fabel 2: Iemand kan te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft

Ruim een derde van de Nederlanders (35%) gelooft in het bestaan van zware botten. Relatief meer 65-plussers (45%), mannen (42%) en laag opgeleide Nederlanders (45%) geloven dat iemand te zwaar kan zijn vanwege zware botten. Ook onder mensen die zelf aangeven een slechte kennisniveau over gezondheid te hebben, zijn relatief meer mensen die deze fabel geloven. (49%)

Feit: Zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

Fabel 3: Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer

60% van de Nederlanders denkt dat je na 8 uur geen calorieën meer verbrandt. Bij de hoogopgeleiden gelooft bijna de helft in deze fabel.

Feit: Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Fabel 4: Koolhydraten zoals aardappelen, rijst en pasta zijn dikmakers, kan je het beste vermijden.

1 op de 3 Nederlanders denkt dat koolhydraatrijke producten het beste vermeden kunnen worden.

Feit: Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Ze zitten vooral in graanproducten zoals aardappelen, rijst maar ook in pasta. Het lichaam heeft koolhydraten nodig. De gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40-70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Fabel 5: Je valt af door in plaats van 3x per dag, 6x per dag te eten

Meer dan de helft van Nederlanders gelooft dat je afvalt door 6x per dag te eten in plaats van 3x per dag. Mensen met obesitas en mensen die een dieet volgen of hebben gevolgd, geloven vaker dat je afvalt als je in plaats van 3x per dag, 6x per dag eet (63%).

Feit: Het maakt niet uit hoe vaak je per dag eet, maar hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Fabel 6: Je valt af door veel water te drinken

Tweederde van de Nederlanders is van mening dat je af valt door veel water te drinken.

Feit: Alleen als je minder eet dan je verbruikt val je af. Dit heeft niks te maken met hoeveel water je extra drinkt.

Fabel 7: Van te weinig eten word je dik

Raar maar waar: 4 op 10 Nederlanders denkt dat je van te weinig eten dik wordt. Vooral veertigers (51%) en vrouwen (46%) geloven dat je dik wordt van te weinig eten. Opvallend is dat personen die aangeven veel te letten op gezonde voeding en mensen die een dieet volgen of hebben gevolgd, relatief vaker in deze fabel geloven (resp. 46% en 51%).

Feit: Als je minder eet dan je verbruikt, val je af. Zodra je gaat afvallen neemt je spiermassa af en dat betekent dan wel dat je nadat je bent afgevallen minder energie nodig hebt dan daarvoor.

Fabel 8: Een glas vruchtensap bevat minder suiker en energie (calorieën) als een glas frisdrank

Vier op toen Nederlanders denken dat fruitsap minder suiker bevat dan frisdrank. Vooral mensen van 50 tot 64 jaar en 65-plussers weten niet dat vruchtensap en frisdrank vergelijkbaar zijn qua hoeveelheid suiker en energie (resp. 45% en 52%). Dertigers en veertigers zijn het beste op de hoogte van het feit dat in vruchtensap evenveel suiker en energie zit als in frisdrank (resp. 73% en 70%).

Feit: Er zit veel suiker in sinaasappelsap waardoor het evenveel calorieën bevat als frisdrank! Hetzelfde geldt ook voor andere vruchtensappen. Wel bevat sinaasappelsap meer voedingsstoffen zoals vitamine C.

Tweederde van de Nederlanders is er zich daarentegen wel van bewust dat de meeste diëten ongezond zijn.

Bron: voedingscentrum.nl

Geef een reactie