Op dieet? Touwtjespringen bestrijdt je hongergevoel het best

Op dieet? Touwtjespringen bestrijdt je hongergevoel het best

Heb je honger, maar ben je eigenlijk op dieet? Dan kan je dat hongergevoel makkelijk bestrijden door een paar minuten te gaan touwtjespringen. Volgens nieuw onderzoek is dat de ideale manier om je eetlust de kop in te drukken en dus – hopelijk – af te vallen.
Het was wel al langer geweten dat lichaamsbeweging het hongergevoel kan onderdrukken, maar wetenschappers geloven dat sommige vormen meer invloed hebben dan andere. 

Daarom besloten wetenschappers van de Waseda University in Japan een vergelijkend experiment uit te voeren tussen het effect van touwtjespringen en fietsen. Daarvoor selecteerden ze 15 mannelijke twintigers. Aan hen werd gevraagd om 12 uur te vasten voor het begin van het experiment. 

Touwtjespringen vs. fietsen
De mannen namen deel aan drie afzonderlijke proeven. Bij het ene moesten ze gedurende tien minuten touwtjespringen, gevolgd door vijf minuten rust. Dat herhaalden ze drie keer, waarna ze twee uur mochten rusten. In de tweede test gebeurde hetzelfde, maar touwtjespringen werd vervangen door fietsen op een hometrainer. In het derde experiment deden de proefpersonen helemaal niks, behalve 2,5 uur rusten.

Tijdens deze proeven werd aan de vrijwilligers gevraagd hoe hongerig ze waren. Daarnaast werd ook het gehalte van een aantal hormonen in hun bloed getest, waarvan geweten is dat ze een invloed hebben op de eetlust.

Het resultaat was erg duidelijk: beide activiteiten maakten de mannen minder hongerig dan wanneer ze niks deden. Toch was er ook een verschil tussen de twee sporten, want na het touwtjespringen hadden de mannen minder honger dan na het fietsen. 

Zoals verwacht verlaagde touwtjespringen het gehalte van bepaalde hongerhormonen die de eetlust stimuleren. Maar het verschil in hormoongehalte tussen de twee activiteiten was erg klein, dus moet er bij touwtjespringen ook nog een ander mechanisme aan het werk zijn. 

Gewicht dragen
Volgens het onderzoeksteam is touwtjespringen effectiever in het beperken van de eetlust omdat het een gewichtdragende vorm van lichaamsbeweging is. De belangrijkste spieren van het lichaam en de gewrichten moeten namelijk de herhaalde impact verdragen van het neerkomen op de grond. Hun theorie stelt dat die snelle op-en-neerbeweging de werking van de darmen én het vrijkomen van eetlustopwekkende hormonen verstoort.

Bij fietsen wordt er daarentegen geen gewicht gedragen en gebeurt dat dus niet. Hoewel dat natuurlijk wel een goede manier is om fit te raken, zal het dus minder helpen bij het bestrijden van je hongergevoel.

Bron: Daily Mail

Geef een reactie