Voedingswaarde van water

waterOmdat water geen calorieën levert, wil dat niet zeggen dat ze helemaal geen voedingsstoffen bevat. In water zit magnesium, calcium, natrium, kalium, fluoride en andere stoffen. Ze zijn onmisbaar voor de mens.  Wie voldoende drinkt, voorkomt problemen met de gezondheid.
Hier volgen de belangrijkste mineralen en wat ze doen:

mineraal functie
Natrium Houdt het weefsel strak en reguleert de waterhuishouding van het lichaam. Natrium is ook essentieel voor het functioneren van zenuwen en spieren.
Chloor In combinatie met natrium zorgt chloor voor de vochtbalans in het lichaam. Bovendien is chloor een wezenlijk bestanddeel van het maagzuur.
Kalium Regelt het functioneren van spieren en zenuwen en geldt als prikkel voor diverse enzymen.
Calcium Draagt in belangrijke mate bij tot de opbouw van het beenderstelsel en de tanden. Ook bij de stolling van het bloed speelt calcium een grote rol.
Magnesium Magnesium is nodig voor de botopbouw, en speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in verschillende lichaamsprocessen. Magnesium is van belang bij de opbouw van lichaamseiwitten, de overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren.
Ijzer Regelt de zuurstofvoorziening in het bloed en de vorming van rode bloedlichaampjes.
Zink Is betrokken bij diverse lichaamsprocessen zoals de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en het functioneren van het afweersysteem.

 

Het aanbod van water is reusachtig. Elk water heeft een eigen smaak. Dit heeft te maken met het gebied waar het mineraalwater wordt gewonnen, de waterdoorlatendheid van de steenlagen en daardoor de samenstelling van de mineralen. Doorslaggevend daarbij is de geologische oorsprong. Het maakt niet veel uit welk water je drinkt. Het is enkel belangrijk de natriumrijke waters (waters met veel zout ) te vermijden.

Best wissel je wel af van het soort mineraalwater. Op die manier krijg je niet steeds dezelfde samenstelling. Water van de kraan is ook drinkbaar. Het leidingwater wordt vaak en goed gecontroleerd. De samenstelling van kraantjeswater is van streek tot streek verschillend.

Belangrijk is dat je dagelijks voldoende water drinkt. Want iemand die voldoende water drinkt, voelt zich beter!

De kracht van water 

Weinig mensen beseffen hoe belangrijk een evenwichtige waterhuishouding is om gezond en fit door het leven te gaan. Het lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Water stroomt door je hele organisme. Het is een transportmiddel voor voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Water is betrokken bij alle belangrijke functies in je lichaam, zoals het verwijderen van de afvalstoffen en het regelen van onze lichaamswarmte. Water is dus essentieel om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht slechts enkele dagen. Het menselijk lichaam verliest onder normale omstandigheden zo’n 2 tot 3 liter vocht per dag. Dit vocht gaat verloren via de huid, de ademhaling, de nieren en het darmstelsel. Vocht in de voeding en regelmatig drinken moet dat verlies compenseren.

  • 1 liter vocht haal je doorgaans uit vaste voeding. Die andere 1.5 liter moet je via drank opnemen.
  • Meer drinken is nodig bij warm weer, sportactiviteiten, koorts of verblijf in een warm vertrek.

Welke vloeistof drinken?

  • Koffie, thee en alcohol zijn geen échte vochtleveranciers. Want deze dranken zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en ontrekken vocht aan het lichaam. Bovendien leveren frisdranken en alcohol zoals bier en wijn veel calorieën. 1 liter frisdrank bevat ongeveer 20 klontjes suiker.
  • De ideale drank is water. Water bevat geen vet, geen suiker en geen calorieën.

Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt?

  • Prestaties: je vermogen om prestaties te leveren is vooral afhankelijk van een evenwichtige waterhuishouding. 2% vochtverlies kan je prestatie met 20% reduceren.
  • Concentratie: de hersenen bestaan voor 90% uit vocht. Hersenen zijn gevoelige organen en reageren heel kwetsbaar op vochtverlies. Zo kan bij onvoldoende vochttoevoer concentratieverlies en vergeetachtigheid optreden. Vooral bij oudere mensen kan onvoldoende vochttoevoer tot verminderingen van geestelijke vaardigheden leiden. En het dorstgevoel mindert naarmate je veroudert. Uiteraard verdwijnt dit snel zodra de toevoer van vocht is hersteld.
  • Constipatie: personen die te weinig drinken hebben vaak last van verstoppingen. Ons darmstelsel heeft voldoende vocht nodig wil de ontlasting soepel blijven en het lichaam probleemloos verlaten.
  • Vermageren: wil je afvallen, dan is water drinken heel belangrijk. Indien je minder eet, ga je minder vocht binnenkrijgen via vaste voedingsmiddelen. Bovendien onderdruk je het hongergevoel als je voldoende water drinkt.
  • Vermoeidheid en futloosheid: dit kan ontstaan als er onvoldoende vocht in het lichaam aanwezig is. Dit omdat organen en hersenen niet meer voldoende vocht krijgen.
  • Transpireren: per dag zweet de mens ongeveer ½ liter vocht uit. Tijdens het transpireren verlies je ook mineralen. Het vocht en de mineralen die je uitzweet, moet je terug aanvullen voor een goed evenwicht. Een atleet die matig tot zeer intensief sport, gaat veel meer vocht verliezen. Voor deze mensen is het dus belangrijk om voldoende te drinken voor, tijdens en na elke sportinspanning.
  • Schoonheid: een andere reden om voldoende water te drinken is je huid. Het bindweefsel slaat water op, waardoor je huid versoepelt en rimpels minder snel optreden.
  • Gewrichten: ook de gewrichten reageren op een tekort aan vocht. Water houdt je gewrichten soepel. Een tekort aan vocht kan zelfs tot pijn leiden.
  • Nieren: voldoende drinken geeft minder kans op nierstenen.

Water verrijkt met calcium

Bepaalde waters worden extra verrijkt met calcium. Maar aangezien dit type calcium minder goed opgenomen wordt in het lichaam dan calcium uit melkproducten, moet het aanzien worden als een aanvullende en geen hoofdbron van calcium.

Voor mensen die niet graag melk drinken of die allergisch zijn voor melk is calciumrijk water aan te raden. Ook voor vrouwen in de overgang, bij wie de kans op osteoporose groter is, moeten zorgen voor voldoende aanvoer van calcium. Calciumrijk water kan de melkproducten echter niet vervangen.

Belangrijk is dus wel dagelijks voldoende melkproducten (melk, yoghurt, karnemelk, kaas of met calcium verrijkte sojaproducten) te gebruiken. Een kleine halve liter melkproducten per dag is noodzakelijk.

Plat of bruisend water?

Plat water krijgt de voorkeur. De gassen in bruisend water kunnen de maag en de darmen belasten. De gasbellen hechten zich op de wanden van de maag en de darmen, waardoor de spijsverteringssappen minder vlot in contact komen met het voedsel. Anderzijds kunnen te veel gassen maag en darmen uitzetten.

Bron: Website De Voorzorg