Obesitas bij kinderen

obesitas_0

Van onze kleuters tussen vier en zes jaar oud, heeft 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes te kampen met overgewicht. De negatieve berichtgeving over zwaarlijvigheid bij onze kleuters lijkt niet te stoppen. De bewustwording neemt toe, maar is een tekort aan fysieke activiteit het enige struikelblok?

TIJD VOOR ACTIE

Zwaarlijvigheid vormt op wereldwijde schaal een gezondheidsprobleem waar ook onze kleuters steeds vaker mee worstelen. Dringend tijd dus voor actie. En neem dat maar letterlijk, want de allerkleinsten onder ons brengen liefst 50 tot 80 procent van hun dag zittend door. Maar om overgewicht tegen te gaan moet verder gekeken worden dan beweging alleen. Zo zijn een te groot aanbod aan vetrijke voeding en een tekort aan ouderlijk gezag om dit patroon te doorbreken mee verantwoordelijk voor de negatieve trend. Ouders moeten dus strenger toezien op de hoeveelheid aan en het type van voeding door hun kinderen opgenomen.

HOE EERDER HOE BETER

Overgewicht aanvechten is allesbehalve eenvoudig. En de strijd start bovendien veel eerder dan vaak gedacht. Al van zodra moeders het geven van melk staken, is het eetgedrag van jonge kinderen grotendeels gevormd zowel in termen van eetlust als van voorkeur voor bepaalde levensmiddelen. Dit is het resultaat van de interactie tussen genetische factoren enerzijds, en invloeden vanuit de omgeving van het kind (o.a. blootstelling in de baarmoeder aan bepaalde smaakstoffen, de context waarin jonge kinderen nieuwe smaken leren ontdekken, etc.) anderzijds.

Al deze elementen bepalen uiteindelijk mee of een kind al dan niet een groot risico heeft op het ontwikkelen van overgewicht.
Karaktereigenschappen die het eetpatroon en dus de kans op zwaarlijvigheid mee bepalen

  • Sterke afkeer voor specifieke smaken
  • Moment waarop bij het kind het verzadigingsgevoel optreedt
  • Weerstand tegen het ontdekken van nieuwe producten/smaken (neofobie)

Weten dat zwaarlijvigheid zich dus al in een erg vroeg stadium van de ontwikkeling van het kind ontwikkelt, verandert de kijk op de zaak. En vooral bewustwording bij ouders en verzorgers over die complexiteit en timing is cruciaal in de moeilijke strijd tegen overgewicht.

Lees het volledige artikel: http://bit.ly/2eCvDfB