Atkins-dieet als levensstijl

Het uitgangspunt van het dieet van Dr. Atkins komt erop neer dat je onbeperkt eiwitten en vet mag eten. Het eten van koolhydraten moet echter zoveel mogelijk beperkt worden.

Het Atkins-dieet (offi cieel Atkins Nutritional Approach genaamd) is dus een koolhydraatarm dieet of, eerder, een koolhydraatarme levensstijl.

Het dieet werd uitgedacht door de Amerikaan Dr. Robert C. Atkins (1931-2003), een hartspecialist uit New York die zich bezighield met het behandelen van mensen met overgewicht.

Hij werkte het dieet uit op basis van wetenschappelijk onderzoek over de doeltreffendheid van verschillende koolhydraatarme afvalprogramma’s waarover hij las in de Journal of the American Medical Association.

Dr. Atkins gebruikte het dieet ten tijde van zijn studie en promotie om zijn eigen overgewicht te bestrijden.

In 1972 populariseerde hij het dieet met zijn boek “Dr. Atkins’ Diet Revolution”.

In 2002 verscheen een herziene versie van het boek “Dr. Atkins’ New Diet Revolution”, waarin hij sommige van zijn ideeën aanpaste, maar in grote lijnen trouw bleef aan zijn eerdere concept.

Atkins gaat ervan uit dat overgewicht te maken heeft met een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline is hierbij de grote boosdoener. Door een onbalans tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline worden er onnodig veel vetreserves aangemaakt en ontstaat een hongerig gevoel.

Door het beperken of helemaal weglaten van koolhydraten uit de voeding wordt het bloedsuikerniveau gestabiliseerd, de insulineproductie verlaagd en worden de vetreserves aangesproken.

Dit is natuurlijk de belangrijkste voorwaarde om af te vallen.

Deze vetverbranding heet ketose. Als de vetverbranding in volle gang is, merk je al snel dat het hongergevoel verdwijnt en het afvallen begint. Zonder suikers en geraffi neerde koolhydraten valt je lichaam niet terug op een lage bloedsuikerspiegel die het hongergevoel veroorzaakt.

De levensstijl die Atkins promoot, heeft als doel het bevorderen van de algehele gezondheid en het vergroten van de kans op een lang en gezond leven met een gezond gewicht. Het gaat daarbij niet in de eerste plaats om gewichtsverlies, maar wel om het behouden van een gezond gewicht en het vinden van een voedingspatroon dat past bij een gezond menselijk lichaam. Dit wordt bereikt door je eigen Kritische Koolhydraten Grens of Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) te bepalen.

Hiermee kun je volgens de theorie meer controle krijgen over de vetverbranding en zo je vetmassa en gewicht in bedwang houden. Hierdoor vermindert ook de kans op hart- en vaatziekte en diabetes.

Het Atkinsdieet is geen crashdieet, toch kun je vrij snel blijvend gewicht verliezen. Gewichtsverlies tot meer dan 20 kg op een jaar is niet ongewoon.

Meer informatie over het Atkinsdieet : Alle Diëten