Bananendieet: ooit al een dikke aap gezien?

De makers van het bananendieet beweren dat het eten van alleen maar bananen en het drinken van water op kamertemperatuur voor het ontbijt leidt tot gewichtsverlies, ongeacht wat je verder zou eten gedurende de rest van de dag.

Bepaalde enzymen in bananen zouden de vertering versnellen en zo gewichtsverlies veroorzaken. Vezelrijk voedsel gaat daardoor sneller door het verteringssysteem en wordt hierdoor niet volledig opgenomen in het lichaam.

Het dieet is voor het eerst beschreven in 2008 in het boek “The Morning Banana Diet” van Sumiko Watanabe . Sumiko Watanabe, een apotheker in Osaka ontwierp dit dieet om haar man Hitoshi Watanabe, die kampte met zwaar overgewicht, te helpen. Watanabe verloor bijna 20 kg en introduceerde het dieet op één van de grootste sociale netwerken van Japan. In geen tijd werden er miljoenen van het boek waarin het dieet beschreven werd, verkocht.

Het dieet werd nog populairder na een tv-programma waarin de populaire Japanse operazangeres Kumiko Mori getuigde dat zij door het dieet 15 kilo was afgevallen in slechts zes weken. De dag na de uitzending was er een tekort aan bananen in Japan. De bananenverkoop steeg maar liefst met 80%.

Het dieet is uiterst eenvoudig en gemakkelijk te volgen en leidt volgens talrijke getuigenissen tot snel gewichtsverlies. Een van de redenen waarom het dieet kan werken, is dat wordt aangenomen dat bananen de spijsvertering verbeteren en de stofwisseling verhogen. Een andere mogelijkheid is dat bananen veel traag verterend zetmeel bevatten, wat het hongergevoel tegengaat en de absorptie van bepaalde koolhydraten blokkeert.

De reden waarom het water op kamertemperatuur moet worden gedronken is niet duidelijk, maar dit zou ook de spijsvertering verbeteren en het hongergevoel verkleinen. Diëters wordt ook aangeraden om hun avondmaal voor 20u te nemen en desserten na het eten te vermijden. Eventueel kan men bij hongergevoel nog een stuk fruit eten. Naast het eten van bananen als ontbijt en het vermijden om ‘s avonds laat te eten, is een andere regel van het dieet dat je altijd voor middernacht moet gaan slapen.

De grondgedachte achter dit advies is dat wetenschappelijke studies een verband aantonen tussen slaaptekort en obesitas. Het Amerikaanse voedingsbedrijf Dole ontwikkelde een 2-weken dieetplan als variant op het oorspronkelijke Japanse dieet. Met dit dieet kun je in enkele weken tijd tot meer dan 10 kilo verliezen.

Meer informatie over het Bananendieet: Alle Diëten