Het MONTIGNAC-dieet in het kort

Het Montignac dieet is een eetpatroon ontwikkeld door de Franse voedingsdeskundige Michel Montignac in de jaren 90. Het dieet is gebaseerd op het idee dat de combinatie van koolhydraten en vetten in een maaltijd invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en het
gewicht.

Het dieet bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt het eten van koolhydraten en vetten in dezelfde maaltijd vermeden. De nadruk ligt op het eten van eiwitten, groenten, fruit, noten, zaden en volle granen. Ook worden bepaalde koolhydraten vermeden, zoals
witte rijst, wit brood en suiker. In deze fase wordt het gebruik van olijfolie aangemoedigd als bron van gezonde vetten.

In de tweede fase worden koolhydraten en vetten gecombineerd, maar wel in bepaalde verhoudingen. Koolhydraten met een hoge glycemische index worden nog steeds vermeden, terwijl vetten in matige hoeveelheden worden geconsumeerd. Het is de bedoeling dat deze combinatie ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat het lichaam vet verbrandt in plaats van opslaat.

Een ander belangrijk aspect van het Montignac dieet is het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het eten van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen. Ook wordt er aangeraden om langzaam te eten en goed te kauwen.

Het Montignac dieet claimt gewichtsverlies en een verbetering van de gezondheid, waaronder een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.

Hoewel het Montignac dieet enkele gezonde principes bevat, zoals het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het eten van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen, zijn er ook enkele kritieken op het dieet. Het vermijden van bepaalde koolhydraten en de focus op de combinatie van koolhydraten en vetten in de maaltijd zijn niet wetenschappelijk bewezen en kunnen leiden tot een beperking van voedingsstoffen. Overleg daarom altijd met een arts of een geregistreerde diëtist voordat je begint met het Montignac dieet of een ander dieet.