Het PALEO-dieet in het kort

Het paleo dieet, ook wel het oerdieet genoemd, is een eetpatroon dat is gebaseerd op de veronderstelde eetgewoonten van onze voorouders uit het paleolithische tijdperk, ongeveer 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden. Het idee achter het dieet is dat onze genetische make-up niet is veranderd sinds die tijd en dat ons lichaam het beste functioneert op voeding die vergelijkbaar is met die van onze voorouders.

Het dieet bestaat uit voedingsmiddelen die vroeger beschikbaar waren, zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden. Het vermijdt bewerkte voedingsmiddelen, granen, zuivelproducten, peulvruchten, suiker en toegevoegde zouten. Het idee is om voedsel te eten zoals het in de natuur voorkomt, zonder toevoegingen of bewerkingen.

Het paleo dieet richt zich op de consumptie van gezonde vetten en eiwitten, zoals die in vlees, vis en eieren. Het vermijden van granen en zuivel betekent echter dat het moeilijk kan zijn om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Daarom worden sommige zuivelproducten zoals boter, kaas en yoghurt soms wel geconsumeerd, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

Een ander belangrijk aspect van het paleo dieet is de nadruk op biologische en grasgevoede producten. Dit komt omdat deze producten minder pesticiden en antibiotica bevatten en meer voedingsstoffen hebben dan producten van intensieve landbouw.

Hoewel het paleo dieet door sommigen wordt geprezen als een manier om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren, is er weinig wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen. Sommige studies hebben aangetoond dat het dieet kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van de bloedsuikerspiegel en cholesterol, terwijl andere studies geen significante effecten hebben gevonden.

Het paleo dieet kan een gezonde manier van eten zijn, omdat het de consumptie van verse, onbewerkte voedingsmiddelen aanmoedigt en de inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen beperkt. Het vermijden van granen en zuivelproducten kan echter leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en het dieet kan duur zijn vanwege de nadruk op biologische en grasgevoede producten. Overleg daarom altijd met een arts of een geregistreerde diëtist voordat je begint met het paleo dieet of een ander dieet.