Eten met kleine lepel doet vermageren.
Wie met een kleinere lepel zijn soep naar binnen werkt, eet een kwart minder. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie. Kleinere hapjes zorgen voor meer smaaksensatie, waardoor je sneller verzadigd bent.
Je bent niet gewoon wat je eet, maar ook hoe je eet. Welk bestek je gebruikt, kan de weegschaal al beïnvloeden, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van voedingswetenschapper Dieuwerke Bolhuis van de universiteit van Wageningen. Ze schotelde een reeks proefpersonen een bord tomatensoep voor. Met happen van 5 gram – een erg kleine soeplepel – aten de vrijwilligers een kwart minder tomatensoep dan wanneer ze een lepel van 15 gram gebruikten. ‘Met een kleine hap blijft het voedsel langer in de mond. De smaaksensatie is groter, je neemt de smaken beter waar. Nu blijkt dat een sterkere smaak sneller een signaal van verzadiging naar de hersenen stuurt. Dat leidt dan tot een lagere voedselinname. Ook als je voedsel sterk afkruidt, zul je bijvoorbeeld sneller genoeg hebben’, zegt Bolhuis. Het mes ter hand nemen en je steak in kleinere stukjes snijden zorgt er ook voor dat je bewuster eet. ‘Wie schrokt onderschat hoeveel voedsel hij naar binnen werkt. Ongemerkt consumeren mensen die grote happen nemen grote hoeveelheden voedsel.’
Bolhuis pleit voor een nieuwe manier van winkelen. Niet alleen calorieën tellen, maar ook kiezen voor ‘trage’ voedingswaren. Zeker nu blijkt dat snelheid zo’n belangrijke factor kan zijn. ‘Neem nu appelsiensap. Door de grote slokken proef je amper wat je drinkt. Maar eet je een sinaasappel, dan duurt dat een pak langer dan zo’n busje sap. Je hersenen krijgen meer smaakprikkels te verwerken, waardoor je een pak sneller verzadigd bent. Je krijgt evenveel calorieën naar binnen, maar je hebt er meer aan. Terwijl je anders na een kwartier misschien nog een sapje neemt. Kies ook voor een potje yoghurt om op te lepelen in plaats van een busje drinkyoghurt. En koop harder brood waar je feller op moet kauwen.’
Kleine verpakkingen
Diëtiste Marleen Genetello (UZGent) vindt het nieuwe dieetadvies zeker waardevol. ‘Om te vermageren vragen we nu al dat mensen rustig kauwen. Snel eten is nooit goed, traag eten maakt je bewuster’, zegt ze. ‘Het loont om na te denken over hoe je eet. Koop bijvoorbeeld kleine verpakkingen. Eens je een maxipak open doet, dan eet je dat ook volledig op. Al maken de voedingsfabrikanten het niet makkelijk. Ik denk dat ze met opzet grotere verpakkingen op de markt brengen omdat ze weten dat het toch opgegeten wordt.’
bron: Kim Clemens