In een TV-reportage van Koppen op Eén vertelt Lynn over de gevaren en gevolgen van slechte eetgewoonten bij kinderen. Reeds vanaf de jonge leeftijd van vier jaar kunnen zij een aanleg ontwikkelen voor hart- en vaatziektes als ze niet de juiste voeding krijgen. Een goede opvolging van de eetgewoonten van je kroost is dus de boodschap. Jong geleerd is oud gedaan!
Maandelijkse archieven: januari 2017
Afvallen en alcohol: gaat het wel samen?
Kortelings begint de actie Tournée Minérale. Tijd om eens stil te staan bij de invloed van alcohol op jouw dieet. Alcohol in combinatie met een caloriebeperkend afslankdieet is lang controversieel geweest omdat je er dik van zou worden. Het woord Bierbuik zegt genoeg…
Alhoewel er zeker een verband bestaat tussen een hoge alcoholconsumptie enerzijds en overgewicht anderzijds, betekent dat niet per se dat je helemaal geen alcoholische versnaperingen mag gebruiken als je wilt afvallen…
In combinatie met alcohol…
Dat alcohol niet echt super gezond en bijna nergens goed voor is, moge duidelijk zijn. Er zijn zwak-alcoholhoudende drankjes –zoals bepaalde soorten (biologische) rode wijn en ambachtelijk gebrouwen bier– die in zeer beperkte mate gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen, maar alcohol an sich is eigenlijk een “zenuwgif” dat schadelijk voor je lichaam is.
Desalniettemin is het niet per se de alcohol zelf die overgewicht in de hand werkt. Alcohol levert dan wel 7 kilocalorieën per gram (bijna net zoveel als vet en bijna 2 keer zoveel als koolhydraten en eiwitten), maar een glas cola levert ongeveer evenveel calorieen als een glas bier omdat er in cola véél meer suiker zit. Dus energietechnisch gezien hoef je niet dikker te worden van bier dan van frisdrank.
Het probleem met alcoholische dranken is dat ze veelal gedronken worden tijdens het stappen, een avond in de kroeg, een feestje, een barbecue etc. Allemaal gezellige gelegenheden waarop het niet bij één of twee biertjes of wijntjes blijft… Bovendien wordt er voorafgaand aan of aansluitend op zo’n avond niet bepaald gezond gegeten. Ongezonde snacks, vette junkfood, verwerkt vlees en amper groenten.
Vaak schuilt het gevaar van alcoholische dranken dan ook meer in de calorieën van de snacks die samen met alcohol op tafel worden gezet dan in het drinken van een alcoholisch drankje zelf.
6 tips voor alcohol in een gezond dieet
Hoe dan ook zitten er nog altijd veel calorieën in alcoholische dranken. Daarom hierbij 6 tips als je alcohol niet volledig wilt laten staan en desalniettemin op gewicht wilt blijven…
1. Drink met mate
Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven (en een gezond leefstijl vol wilt houden), drink alcohol dan altijd met mate. Bijvoorbeeld alleen in de weekenden en als je uit eten gaat. Veel en/of vaak alcohol drinken is niet alleen funest voor je lijn vanwege de calorieën…
Dronken of aangeschoten zijn heeft ook nog eens een dramatisch effect op je discipline om je aan een gezond eetpatroon te houden en te gaan sporten.
2. Drink niet dagelijks
Hoewel een wijntje per dag goed kan zijn voor je bloedvaten, blijft het bijna nooit bij één glas. Als je dagelijks drinkt wordt het bovendien een gewoonte die voor sommigen moeilijk te doorbreken is. Het is daarom beter om niet iedere dag alcohol te drinken.
En ben je toch gewend om dagelijks bij het eten een glaasje wijn of bier te drinken, las dan bijvoorbeeld maandelijks een alcoholvrije week in. Hiermee train je je discipline en tegelijkertijd bewijs je hiermee dat jouw alcoholgebruik geen diepgewortelde gewenning of alcoholverslaving is.
3. Verlies de calorieën niet uit het oog
Als je op dieet bent of op gewicht wilt blijven, tel de vloeibare calorieën van de alcoholische drankjes dan wel mee in je totale dagelijkse hoeveelheid calorieën. Er zijn namelijk volop mensen die wél de calorieën uit vast voedsel tellen, maar niet de calorieën uit drankjes. In dat geval kom je enorm bedrogen uit, want het zijn maar al te vaak de drankcalorieën die dik maken.
Eten vult namelijk, maar drankjes vullen en verzadigen niet of nauwelijks, waardoor je kunt blijven drinken…
4. Let op je hongergevoel
Zoals eerder al vermeld, zijn de snacks die veelvuldig worden gegeten in combinatie met alcoholische versnaperingen vaak de boosdoener qua calorieën. Vooral mannen eten extra veel zoutjes en vette hap (frituursnacks, pizza, shoarma, döner, kebab etc.) tijdens een avondje ‘bieren’, terwijl vrouwen eerder geneigd zijn om juist niet te eten als zij een wijntje drinken. Vrouwen zijn zich namelijk veel bewuster van hun lijf en lijn.
Voor vrouwen is het dan ook extra belangrijk om geen maaltijden over te slaan en voldoende te blijven eten.
5. Pas op vet voedsel
Uit onderzoek blijkt dat het eten van vet voedsel in combinatie met alcohol ervoor zorgt dat je lichaam de overtollige calorieën sneller opslaat als lichaamsvetreserves dan wanneer je nuchter bent. Met andere woorden: je wordt sneller dik van dezelfde hoeveelheid calorieën als er alcohol in het spel is. (bron)
Een wetenschappelijke verklaring voor deze vage, paradoxale theorie is helaas (nog) niet voorhanden.
6. Geniet zonder schuldgevoel
Als je ervoor kiest om (met mate) alcohol te drinken, voel je dan niet schuldig, maar geniet ervan! Een biertje of wijntje op z’n tijd is tenslotte lekker, en als je jezelf niks gunt, raak je alleen maar gefrustreerd en gedemotiveerd. Al met al: geniet met mate! (bron)
bron: www.salusi.nl
Diëten doe je best verstandig
Bij het begin van een nieuwjaar nemen veel mensen zich voor om iets aan hun gewicht te doen. De extra kilootjes die er na de feesten bijgekomen zijn, moeten er snel weer af en liefst nog wat meer zodat ons buikje weer strak staat voor de zomer. Afvallen is dan ook vooral in het voorjaar een hot item. Het mooie weer werkt inspirerend en de gedachte aan jezelf in bikini of badpak doet wonderen voor de motivatie. Wees echter wel realistisch in het stellen van je doel en pak het lijnen gezond en verstandig – en vooral met kennis van zaken – aan.
Hoeveel kilo’s mag je zonder te risico’s per maand afvallen?
Hoeveel je mag afvallen hangt van veel factoren af: de afname van vocht, van de vetvrije massa (spieren) en van de vetmassa. Als we een dieet volgen, dan is het natuurlijk de bedoeling dat de vetmassa afneemt. Dit lijkt misschien logisch maar toch is het goed om je dit te realiseren. Veel diëten die je in korte tijd doen afvallen, zorgen namelijk voor een (ongewenste) afname van de vetvrije massa (vooral vocht) waardoor het metabolisme vermindert en het moeilijker is de resultaten die je bereikt hebt te behouden. De gezondheidsexperts adviseren bovendien om vooral niet al teveel per week af te vallen en geven als richtlijn maximaal een paar kilo’s per maand .
Waarom zijn drastische diëten niet goed en worden ze best vermeden?
Een streng dieet vergt niet alleen veel van je lichaam, maar ook mentaal is het zwaar. Het is op den duur niet vol te houden. Het heeft niet alleen met wilskracht en motivatie te maken maar ook met je lichaam. Als je te snel afvalt, heeft je lichaam daarvan te lijden en komt het in een ‘overlevingssitutatie’ terecht. In dit geval neemt niet alleen de vetmassa af, maar ook de vetvrije massa en die moet nu juist intact blijven. Verder veroorzaakt een streng dieet een energieafname en kun je er snel geïrriteerd en depressief van worden. En dan zijn er nog andere bijwerkingen zoals een slechte adem (acetongeur) en een verzuring van het bloed (acidose). Kortom, strenge diëten vormen een risico voor het lichaam en mogen, indien ze (onder begeleiding) gevolgd worden, nooit lang duren. Verder blijkt in de praktijk ook dat de kilo’s die je met strenge diëten op korte termijn kwijtraakt er ook snel weer aan zitten.
Zijn er natuurlijke producten die niet schadelijk zijn en die de afname van lichaamsgewicht kunnen bevorderen?
Vetmassa is een bron van chronische ontstekingen en volgens de experts heeft een ontstoken vetmassa de neiging om gewichtsafname in de weg te staan. Om dit type ontstekingen – waar je overigens niets van merkt tegen te gaan – tegen te gaan, wordt wel aangeraden om een ‘ontstekingsremmend’ voedingspatroon te volgen waarbij rekening wordt gehouden met de bloedsuikerspiegel en de juiste hoeveelheid omega-3. In de praktijk komt het erop neer dat je beter de voorkeur kunt geven aan maaltijden en snacks met een lage GI (glycerine index, zie tabel in Alle Diëten) zodat je grote bloedsuikerpieken voorkomt (je kunt dus beter fruit en groenten eten en minder pasta en brood). Verder is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (de beste keuze is omega-3 rijke vis zoals zalm en haring) en tot slot moet het voedingspatroon niet al te veel vetten bevatten (geef de voorkeur aan olijfolie en bijvoorbeeld noten). Door op je bloedsuikerspiegel en het omega-3 gehalte in je voeding te letten, help je ontstekingen van vetmassa tegen te gaan maar val je ook af.
Welke denkfouten moeten we voorkomen als we op dieet gaan?
Vaak wordt er gedacht dat het enkele volgen van een dieet het probleem van overtollige kilo’s wel zal oplossen. Maar wie de neiging heeft om aan te komen (en dat is zo ongeveer driekwart van de wereldbevolking) zal dit niet oplossen met een tijdelijk dieet. Het is veel belangrijker om er een gezonde levensstijl op na te houden. En daarvoor moet je kennis van voeding en de effecten daarvan op ons lichaam te hebben. Ben je eenmaal afgevallen dan worden de resultaten het beste vasthouden door gezond en bewust te eten en vooral door meer te bewegen.
Wat moeten we vooral niet doen als we willen afvallen?
Neem het volgen van een dieet nooit te licht op. We zijn wat we eten, zeiden de filosofen in het verleden. Volg geen doe-het-zelf diëten, maar raadpleeg een arts als er meerdere kilo’s af moeten en houd voor ogen dat er geen wonderpillen bestaan. Niet-eten helpt niet om af te vallen. Het is gevaarlijk voor je gezondheid. Wat echter belangrijk is, is dat je kennis van voeding hebt en leert om die te gebruiken om je lichamelijke vorm weer terug te vinden en om vooral ook om gezond en verstandig te eten.
Bron: herwerkt naar TRENDYSTYLE
Eetlustremmende middelen: leggen ze gewicht in de schaal?
Zwaarlijvigheid is een gewichtig probleem. Vele mensen in ons land hebben te kampen met overgewicht. Zij leveren bij voortduren strijd tegen hun innerlijke prikkels om (weer) wat te eten, en hebben — meestal even zo vaak — nederlagen te slikken. Anderen hebben die strijd allang opgegeven. Ieder jaar onderneemt vermoedelijk één op de tien personen een poging om iets van zijn gewicht af te halen.
Veruit de meeste pogingen worden ondernomen om reden van het ontevreden zijn met de eigen persoon. Voor velen hangt een ideaalbeeld van zichzelf samen met een ideaal gewicht. Feestelijke gebeurtenissen (zoals trouwerijen en jubilea) of het naderende zomerseizoen kunnen de directe aanleiding zijn om te gaan lijnen. Een minderheid van alle vermageringspogingen wordt ondernomen op medische gronden, zoals kortademigheid, slijtage van gewrichten, hoge bloeddruk of suikerziekte. Soms krijgt de patiënt van zijn arts het advies om te vermageren zonder dat daar een stringente reden voor is, maar vanuit de gedachte dat afvallen goed zou zijn voor iedereen met overgewicht. De preventieve waarde van gewichtsvermindering is echter alleen aangetoond voor de groep met een extreme adipositas. Het is dus de vraag of mensen moeten worden geplaagd met een vermageringsdieet, als de te verwachten voordelen minimaal zijn.
Gewichtsvermindering is slechts mogelijk door behalve tenminste hetzelfde of toegenomen patroon van activiteiten ook minder te eten. Slogans als ‘afvallen en toch meer eten’ en ‘lijnen door uitgekiende voeding’ zijn misleidend, evenals de gedachte dat geneesmiddelen het afvallen bevorderen. Minder eten dan gewoonlijk of dan behoefte eraan bestaat, en dat gedurende lange tijd, is slechts weggelegd voor personen met een sterke wil, een duidelijke motivatie en een groot incasseringsvermogen voor frustratie. Eigenschappen waarin zwaarlijvige mensen nu niet direct uitblinken, en vandaar dat zo vaak de arts wordt gevraagd om medicamenteuze ondersteuning. Meer dan de helft van degenen die een serieuze vermageringspoging doen, heeft van zijn arts daarvoor weleens eetlustremmende middelen gekregen.
In een beperkt onderzoek onder 33 huisartsen in onze regio bleek 85% eetlustremmende middelen voor te schrijven aan gemiddeld 4 personen uit hun praktijk. Een bespreking van het eventuele nut van dergelijke middelen lijkt dus op zijn plaats.
Donwload volledige artikel: Eetlustremmers